Importører og producenter af el-produkter har ansvar for at genbruge, genanvende eller bortskaffe elektronikaffald miljøansvarligt. I 2025 kommer der yderligere krav til de danske virksomheder om miljøvenlig håndtering af emballage. Medlemsorganisationerne Elretur og Emballageretur, som er med på LOOP-messen, hjælper deres medlemmer med at overholde reglerne og sikre, at el-produkter og emballage indgår i den cirkulære økonomi.
Rigtig mange forbrugere trykker hver dag på knappen til et apparat, der bruger batterier eller strøm. For mange producenter eller importører af produkterne betyder det, at de er omfattet af producentansvaret, der skal sikre, at produkterne bliver genbrugt, genanvendt eller bortskaffet miljøansvarligt.
Producentansvaret forpligter virksomheder til at registrere sig i Miljøstyrelsens producentregister. Virksomhederne skal indberette solgte, indsamlede og behandlede produkter, sørge for at indsamle og håndtere de udtjente produkter miljøansvarligt samt oplyse kunderne om, hvordan de bortskaffer de omfattede produkter.
Bliv medlem og lev op til loven
Mange virksomheder vælger at udlicitere opgaven til en aktør som Elretur, der er Danmarks største kollektivordning for elskrot og udtjente batterier. Elretur varetager producentansvaret for omkring 1.000 danske virksomheder.
”Det er dyrt og kræver en god portion logistik for den enkelte producent eller importør at håndtere producentansvaret, derfor er vi klar til at hjælpe med opgaven,” fortæller Morten Harboe-Jepsen, der er direktør i nonprofit organisationen Elretur.
Virksomheder skal selv håndtere emballage
Fra januar 2025 træder et nyt EU-krav i kraft i Danmark, hvor producenterne selv får ansvaret og omkostningerne for at håndtere emballage. Kravet kommer til at omfatte omkring 41.000 virksomheder, og Elretur har etableret Emballageretur, der skal hjælpe virksomhederne med at overholde og implementere direktivet.
”Vi vil anbefale virksomhederne allerede nu at forholde sig til det kommende direktiv om emballage, så de er forberedte og klar, når direktivet træder i kraft i 2025,” siger Morten Harboe-Jepsen og uddyber:
”Direktivet vil også medføre, at flere virksomheder vil se i retning af mere intelligent emballering af deres produkter, der skal sikre mindre emballage og et bedre cirkulært forløb.”
Emballageretur har åbnet for, at virksomheder og producenter kan blive medlem https://emballageretur.dk/tilmeld/
Styrk den grønne profil
Fælles for Elretur og Emballageretur er, at de også hjælper medlemmerne med at styrke den grønne profil samt kommunikere om bæredygtighed til kunder og samarbejdspartnere. Det sker blandt andet via miljøemblemer, der signalerer, at medlemmerne bakker op om bæredygtighed, genbrug og genanvendelse og støtter den cirkulære økonomi.
Produkter kan livsforlænges
På LOOP-messen, hvor Elretur og Emballageretur er repræsenteret på stand 135, kan du desuden møde deres dygtige reparatører, som demonstrerer, hvordan kasserede apparater kan få nyt liv.
”Alt for mange apparater smides ud. Undersøgelser viser, at syv procent af kasserede vaskemaskiner stadig er brugbare. Derfor vil vores reparatører demonstrere, hvordan man kan livstidsforlænge apparater som vaskemaskiner, fladskærme, mobiltelefoner, så de lever op til købelovens garanti. Eller produkter genanvendes, så materialerne dermed sikres en vej tilbage i kredsløbet,” forklarer Morten Harboe-Jepsen.
Enkelt at overholde krav i og uden for EU
Virksomheder, der sælger sine produkter i andre EU-lande, kan få WEEE-Europe til at hjælpe sig med at sikre, at virksomheden overholder producentansvaret i hele EU samt Norge, Schweiz og UK. Med WEEE-Europe kan man som medlem af Elretur og Emballageretur nøjes med to kontaktpunkter i stedet for op til 30 – ét hos Elretur og ét hos WEEE-Europe.
Læs mere her: https://elretur.dk/om-elretur/elretur-partnere/