Sponseret indhold

Turisme til gavn for hele landet

Foto: Aningaaq Rosing Carlsen, Visit Greenland

Af:

Grønland mærker den stigende interesse fra turister, der efterspørger unikke og autentiske oplevelser. Med den øgede efterspørgsel og etableringen af tre nye lufthavne de kommende år understreger Visit Greenland vigtigheden af, at udvikle turismen så den er bæredygtig – både for miljøet, økonomien, men bestemt også for samfundet. 

Grønland er for alvor kommet på verdenskortet som turistdestination. Især mange adventureturister, der ønsker unikke naturoplevelser, retter drømmende blikket mod verdens største ø, hvoraf næsten 80% er dækket af iskappe og mangfoldige gletsjere. Drømmen om at opleve de store kontrasters land med majestætiske isklædte fjelde, bjergtagende nordlys, eventyrlig midnatssol og knitrende indlandsis under fødderne findes hos mange turister, der søger storslåede rejsemål. 

Turismeudvikling – for og med lokalbefolkningen
I Visit Greenland har man fokus på at udvikle turismen i tæt samarbejde med den grønlandske befolkning, og stimulere til at endnu flere byer og bygder modnes til at kunne tage imod de eventyrlystne turister. 

”De nye lufthavne og Grønland som attraktiv turistdestination hænger uløseligt sammen. Derfor kommer det til at ændre vilkårene for turismen markant, når de tre nye lufthavne om ganske få år står klar. Internationalt ser vi også et skifte i måden at markedsføre destinationer på. Før i tiden markedsførte man hovedsageligt på markedets præmisser, og var primært optaget af turisternes behov. I dag ser vi i et værdiskifte, hvor det i højere grad handler om at forbinde og matche de rette gæster med de rette destinationer, så det sker med afsæt i de lokales behov. På den måde står vi midt i en brydningstid, både internationalt og nationalt,” fortæller Anne Nivíka Grødem, CEO, Visit Greenland, der er 100 % ejet af Grønlands Selvstyre og ansvarlig for at markedsføre landet som turistdestination. Anne Nivíka Grødem uddyber:

”Jeg mener, vi har et stort fælles ansvar for, at turismeudviklingen sker bæredygtigt – ikke kun i forhold til økonomi og miljø, men også den sociale bæredygtighed, som handler om, at turismen skal udvikles på befolkningens præmisser. Alle byer og bygder i vores land har noget helt særligt at tilbyde og unikke historier at fortælle. Det skal vi have tydeligere frem, så vi opnår en turisme, vi kan leve af og med.” 

Fælles ansvar at løfte turismen
Hos Visit Greenland har det været et både naturligt og strategisk valg gennem en årrække at satse på adventureturisme, som appellerer til besøgende, der ønsker oplevelser i samklang med naturen og befolkningen. Udover at være et segment der tager hensyn til det lokale liv og miljøet, peger undersøgelser på, at adventureturister bidrager med en betydelig større lokal økonomi per gæst, end andre turister. 

”Det er en stor del af vores kultur at møde nye mennesker med hjertevarme og gæstfrihed. Det mindset skal vi bevare i respekt for befolkningen og samtidig bruge i mødet med vores gæster. Jeg foretrækker faktisk at bruge ordet gæster i stedet for turister, for hvem er egentlig turist? Og foretrækker vi ikke alle at blive modtaget som gæst fremfor turist, når vi tager ud i verden?” spørger Anne Nivíka Grødem og uddyber med et smil:

”Du må gerne kalde mig en håbløs romantiker og idealist, men jeg føler det som et kæmpe ansvar at bidrage til, at Grønland er et godt sted at bo og et godt sted at besøge. Nu og i fremtiden. Vi skal være tro mod os selv og basere udviklingen på vores værdier og kulturelle DNA. Vores fantastiske land må aldrig blive reduceret til en kulisse. Derfor ønsker jeg at tage ansvar for at facilitere samtaler på tværs og derigennem sikre de bedste rammer for en fælles bæredygtig fremtid. Ikke bare som turistdestination, men som samfund.” 

Hos Visit Greenland ser de mange eksempler i turismeerhvervet på den positive udvikling. Det kan fx være lokale iværksættere, der breder deres livsstil og levevej ud og giver oplevelser til gæsterne i kraft af naturoplevelser kombineret med fangst af fisk eller vildkød. Modsat Danmark, hvor det er klimavenligt at skrue op for grøntsager som kartoffel, tomat og agurk, så bidrager det lokale vildtkød fx fra sæl, moskus og rensdyr positivt til klimaregnskabet i Grønland. Frugt og grønt har lang vej til de grønlandske tallerkener, mens fisk og vildtkød er tilgængelige ressourcer.  

Nye lufthavne skaber nye muligheder 
Der er omkring 56.000 indbyggere på Grønland fordelt på 2.166.000 kvadratkilometer, og i disse år etableres hele tre nye – heraf to internationale – lufthavne. Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat samt den regionale i Qaqortoq vil især bidrage til en øget international tilgængelighed og har desuden potentiale til at styrke helårsturismen, skabe vækst og bane vejen for en bæredygtig fremtid.  En af de store klimasyndere i rejsen mod nord og de store oplevelser er selvfølgelig flyveturen. Air Greenland har investeret i Tuukkaq, en fabriksny Airbus 320-800 neo, der har plads til flere passagerer og bruger 14 procent mindre brændstof end konventionelle fly. Tuukkaq kan flyve på brændstoffet SAF, der er produceret af biomateriale og kan reducere CO2-udledningen op til 80 procent.

Etableringen af de nye lufthavne skaber en helt ny infrastruktur og vil gøre Grønland mere tilgængelig end nogensinde. Hos Visit Greenland er der fokus på, at de nye lufthavne skal være til gavn for hele landet, blandt andet ved at understøtte udviklingen af destinationerne uden for de større byer for på den måde at skabe et reason-to-go, og dermed sprede turisterne ud i landet. ”Lufthavnene bliver uden tvivl en katalysator for turismeudviklingen, men det er destinationerne, og de oplevelser der er rundt i landet, som tiltrækker gæsterne. Vi har så meget at byde på, uanset hvilken årstid man rejser, eller hvor i landet man tager til. Den diversitet er en kæmpe styrke, som vi skal gøre endnu mere brug af og er en af nøglerne til en bæredygtig udvikling,” forklarer Anne Nivíka Grødem.

Hvordan ser fremtiden ud?
I dag vælger mange turister at besøge Grønland om sommeren, men vinteren byder også på et væld af muligheder for store oplevelser fx på hundeslæde eller på snescooter. Derfor arbejder Visit Greenland målrettet på at udvide sæsonerne lokalt, både via markedsførings- og destinationsudviklingsindsatser. Dette sker i tæt samarbejde med de regionale turismeråd og det  lokale erhvervsliv. 

”Når vi tager beslutninger i dag, er det vigtigt at have for øje, at vi samtidig tager et skridt imod den fremtid, vi ønsker. Så hvad er det for et fælles fremtidsbillede, vi ser, og hvad bruger vi til at navigere efter? Den dialog er vigtig for os at facilitere og invitere til, for turismeudviklingen foregår ikke fra Visit Greenland, men ude i det virkelige liv, hvor et selvtrækkende turismeerhverv hver dag gør en kæmpe indsats for, at Grønland er et godt sted at bo, og et godt sted at besøge” fortæller Anne Nivíka Grødem.

  • Med sine 2.166.000 km2 er Grønland verdens største ø
  • Der er ca. 56.000 indbyggere på Grønland 
  • 80% af øen er dækket af indlandsis
  • Fra nord til syd er Grønland 2.670 km
  • Fra øst til vest er Grønland 1.050 km
  • Grønlands højeste punkt er Gunnbjørns Fjeld, der ligger 3.733 meter over havets overflade
  • Visit Greenland prioriterer på nuværende tidspunkt følgende markeder; Danmark, Tyskland, Nordamerika, England og Frankrig

Læs mere på www.visitgreenland.com

Jeg mener, vi har et stort fælles ansvar for, at turismeudviklingen sker bæredygtigt - ikke kun i forhold til økonomi og miljø, men også den sociale bæredygtighed, som handler om, at turismen skal udvikles på befolkningens præmisser. Alle byer og bygder i vores land har noget helt særligt at tilbyde og unikke historier at fortælle. Det skal vi have tydeligere frem, så vi opnår en turisme, vi kan leve af og med.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DSC_0970
Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne
BH-highres
Forretningsrejsende mødes i Danmark
Intro 2
Den moderne leder skal lære fra sig

Antallet af turister stiger
Tal fra Grønlands Statistik viser, at i 1. halvår af 2022 var der i alt 54.261 overnattende gæster og 139.943 overnatninger på de 55 hoteller, vandrerhjem og andre indkvarteringer i Grønland, som Grønlands Statistik modtager indberetninger fra.

Sammenlignet med året før viser tallene en stigning i antallet af gæster på 66,6% og 40,0% i antallet af overnatninger sammenlignet med 1. halvår 2021.

Kilde: www.stat.gl  

Læs også

_0D49705
Iværksætteri blomstrer og styrker lokalsamfundet
Sidste år satte turisme ny rekord på Grønland, og det afspejles i antallet af tilbud til adventureturisterne, der besøger det majestætiske...
DSC00316_@vegasti1
Grønland har mange af de løsninger som verden har behov for...
Skrevet af Mads Qvist Frederiksen, adm. direktør, Arctic Economic Council I 2050 forventer FN at vi vil være 9,7 milliarder mennesker...
EVE-2569-02-A330neo delivery to Air Greenland-VIP group-04
Grønland baner vejen for bæredygtig infrastruktur
Grønland tager med tre nye lufthavne og miljøvenligt fly et stort skridt mod en mere bæredygtig og effektiv infrastruktur, der...