Slank byggeriet med gips og opnå store CO2-besparelser

Morten Søborg, adm. direktør i Knauf Danmark

Af:

I samarbejde med Rambøll har Knauf påvist, at lette vægopbygninger i gips frem for tunge vægkonstruktioner gør det muligt at reducere CO2-aftrykket med 57-89 procent.

Knauf hilser de nye klimakrav i bygningsreglementet velkommen, idet det i langt højere grad kommer til at kvalificere bygningers bæredygtighed og sænke klimaaftrykket på alt nybyggeri. I forvejen har Knauf længe gjort opmærksom på en velkendt løsning, der ligger lige for. Der ligger nemlig et stort potentiale i at gå fra en tungere til en lettere byggestil.

”Vi bør i branchen i langt højere grad kigge på potentialet ved anvende lette byggematerialer. Der er nemlig store CO2-besparelser at hente ved at konvertere fra tungt til let i de dele af bygningen, hvor det er funktionelt muligt,” siger Morten Søborg, der er administrerende direktør i Knauf Danmark.

Knauf har i samarbejde med Rambøll udarbejdet en ny rapport, som viser CO2-reduktionspotentialet ved at anvende lette vægopbygninger i gips frem for tunge vægkonstruktioner. I rapporten sammenlignes lette vægopbygninger fra Knauf med branchestandarderne på funktionelt tilsvarende vægopbygninger i porebeton, beton og tegl. Beregningerne i rapporten viser et potentiale for at reducere CO2-aftrykket på indervægge og lejlighedsskel med hele 57 til 89 pct. Afhængigt af bygningstype og udformning konkluderer Rambøll, at miljøbesparelsen ved udskiftning af tunge vægkonstruktioner med lette vægkonstruktioner fra Knauf er af så væsentlig karakter, at det kan have stor indflydelse på bygningens samlede klimaaftryk.

Gips som beklædning til lettere trækonstruktioner
Morten Søborg påpeger også, at vi ikke bør glemme gips, når vi taler om træ og biobaserede materialer i byggeriet.

”Når vi taler om CO2-besparelser i byggeriet, er det oftest træ og andre biobaserede materialer som fremhæves, men her glemmer vi gips som et vigtigt element i ligningen. Lette trækonstruktioner beklædes nemlig som oftest med gipsplader for at kunne overholde lyd- og brandkrav. Dertil kommer, at gips er et naturligt og rent råmateriale, som aktivt bidrager til et sundt indeklima i vores bygninger,” siger Morten Søborg.

Gips er ligeledes et 100 pct. genanvendeligt materiale, som vi i Danmark har god tradition for at genanvende. Knauf etablerede det første genanvendelsesanlæg til spild fra egenproduktion i 1991, og i 1998 var virksomheden klar til at modtage eksternt gipsaffald fra danske byggepladser og genbrugsstationer. Vi har i dag et veletableret retursystem til genanvendelse af gipsaffald gennem autoriserede affaldsbehandlere. Dette bevirker, at nye gipsplader fra Knauf består af op til 30 pct. genanvendt gips.

”Gips er jo ikke et ukendt byggemateriale – det er testet og dokumenteret igennem mange år. Men mange har haft for vane at bygge i tung byggestil uden at tænke i de muligheder, der ligger i den lette byggestil, som bevarer samme funktionalitet, men reducerer CO2-udledningen markant. Det er jo ikke fordi vi siger, at man aldrig skal bygge med beton længere. Vi opfordrer blot til, at man allerede i designfasen bør se på, hvor man kan nedbringe de tunge materialer og slanke byggeriet. Gips fortjener meget mere fokus i fortællingen om det bæredygtige byggeri,” siger Morten Søborg.

Knaufs digitalisering gør dokumentation og beregninger lettere
Som materialeproducent er det vigtigt for Knauf at dokumentere materialernes klimaaftryk, og det gøres i form af de EPD’er, som udarbejdes for hvert produkt. Der ligger et stort arbejde i at lave klimaberegningerne for nye byggerier, og her gør Knauf meget ud af at gøre det så let som muligt for rådgivere, bygningskonstruktører og arkitekter at arbejde med deres bæredygtigsdata.

”Digitalisering er en vigtig del af den bæredygtige rejse. Vi tilbyder bl.a. vores produktspecifikke EPD’er som digitale filer, der er lige til at importere ind i de programmer, der bruges til at lave klimaberegninger med. Digitalisering af vores bæredygtighedsdata er noget, som vi arbejder meget med og investeret mange penge i hos Knauf. Det sparer både tid, ressourcer og penge hos vores kunder og rådgivere,” understreger Morten Søborg.

Knauf A/S er en dansk producent og leverandør af gipsplader, akustiklofter samt byggesystemer til letbygkonstruktioner. Vi har produceret byggematerialer og leveret knowhow og services til den danske byggebranche i mere end 50 år. Og sammen med vores kunder og partnere skaber vi hver dag rammerne for bedre og mere bæredygtigt byggeri i Danmark. Knauf A/S er en del af den familieejede Knauf Gruppe med hovedkontor i Iphofen, Tyskland. På verdensplan er vi 40.000 medarbejdere, hvoraf de 200 er ansat i Danmark. Vi har mere end 300 fabrikker og salgsafdelinger fordelt i 90 lande. Med vores produktsortiment kan vi levere 75 pct. af komponenterne til et byggeri.

Læs mere på www.knauf.dk

Gips fortjener mere fokus i fortællingen om det bæredygtige byggeri

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes
WF16071press
Ledelse i en VUCA-tid
Claus Finderup Grove_CMYK
Datadrevet forretning skal på den strategiske dagsorden – også i små virksomheder

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...