Sponseret indhold

Sådan leder du virksomheden gennem krisen

– Det er vigtigt at de unge kan få en læreplads. Vi får brug for dem om få år. Så tag hensyn til de unge i virksomheden, lyder det fra Dansk Håndværk.

Af:

– Rolig nu, det bliver ikke så slemt, som man forudså for nogle måneder siden. Sådan lyder det fra arbejdsgiverne i Dansk Håndværk, der opfordrer håndværksmestrene til at stille skarpt på  de udfordringer og muligheder, der opstår i den kommende tid.

Meget tyder på, at den økonomiske aktivitet ikke bremser så meget op, som økonomerne forudså for blot nogle måneder siden. Men det betyder ikke, at man bare kan læne sig tilbage. Der sker nemlig forandringer, der kræver, at man tænker i nye baner og bevarer overblikket, så man kan træffe de nødvendige beslutninger i tide – både af hensyn til virksomheden, medarbejderne og kunderne, forklarer direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

 For de garvede, der drev virksomhed under finanskrisen, vil meget være kendt stof. Men for de mange, der har skabt deres forretning indenfor de seneste ti år, vil der være udfordringer og faldgruber, som de ikke har mødt før. Til gengæld vil afmatningen også løse nogle problemer – for medaljen har både en for- og en bagside.

 – Efter nogle år med høj aktivitet og bugnende ordrebøger, vil konkurrencen nu stige til et nyt niveau. Samtidigt går kolleger måske efter arbejde, de ikke ville have budt på før. Under finanskrisen så vi ligefrem, hvordan uerfarne ledere blev fristet til at tage opgaver uden hensyn til økonomien, blot for at holde flowet og medarbejderne i gang, lyder det.

Et område bør fredes
Den strategi fører ifølge Dansk Håndværk sjældent til noget godt. I stedet skal man bevare roen, have et fast øje på rentabilitet og fokuserer på de opgaver, der normalt bidrager til bundlinjen. Hellere være forudseende og skalere virksomheden efter markedet, end at kaste sig ud i opgaver uden for kernområdet. På den måde kan man drive en sund forretning, der giver tryghed til både ejer og de ansatte.

 – Og selv om det kan være fristende, så er der et område, der bør fredes. Det er ikke en god ide at holde op med at tage lærlinge, for det er de små og mellemstore håndværksvirksomheder, der først og fremmest påtager sig den opgave. Og den må ikke skubbes i baggrunden, fordi økonomien sættes i et lavere gear. Det er vigtigt at de unge kan få en læreplads, en solid uddannelse og en god start på arbejdsmarkedet. Vi får brug for dem om få år, når der bliver mangel på dygtige faglærte. Den økonomisk tilbagegang varer en tid, men så kommer de gode tider tilbage. Så tag hensyn til de unge, siger Morten Frihagen.

Forsiden af medaljen
Men den økonomiske tilbagegang har trods alt også fordele. En af dem er, at det bliver lettere at få den nødvendige arbejdskraft. 

– Når vi ikke har set det indenfor byggeriet endnu, skyldes det at nogle virksomheder først på året stadigt manglede folk til projekter, som var i gang eller stod i ordrebogen. Så i en overgang kunne de overtage de medarbejdere, som andre i branchen sagde farvel til. Men fremover bliver det lettere at finde ansatte og risikoen for at kolleger går på rov efter dine gode medarbejdere falder, forklarer Morten Frihagen.

På samme måde kan der være godt nyt på vej på indkøbssiden. Ligesom virksomheden vil opleve stigende konkurrencen om kunder, gælder det samme for leverandørerne i hele forsyningskæden af byggematerialer. Derfor vurderer Dansk Håndværk at leveringsproblemerne blive mindre og at indkøbspriserne igen vil finde et mere naturligt leje.

Nogen vil bukke under
Det kan dog ikke undgås at krisen rammer nogen – og for enkelte går det helt galt. 

– Der vil være virksomheder, som bukker under. Ikke din – men måske en knapt så veldrevet forretning i omegnen. Så er det fristende at overtage den i en fart, for at sikrer sig kunder og tilbyder de ansattes job. Men pas på, for det er ikke så enkelt, som mange tror. Regler og faldgruber kan gøre det dyrt, hvis det ikke gøres på den rigtige måde. Det er faktisk et af de områder, som vores jurister allerede nu rådgiver nogle om, så de styres uden om de økonomiske fælder.

Sæt fokus på klima og kunder
Budskabet er altså, at man som leder ikke kun skal fokusere på det sure. Hold fast i den veldrevne virksomhed og læg vægt på service, faglig stolthed og ordentlighed overfor kunder, medarbejdere og leverandører. På den måde skaber man tillid og holder fast i sit marked.

– Hold skarpt fokus på hvad, der tæller hos kunderne. Både private og offentlige myndigheder lægger mere og mere vægt klima. Nu er de fleste i gang med den klimadokumentation, som fra årsskiftet blev et lovkrav i nybyggeri. Oplysningerne findes ofte hos leverandørerne og kan også bruges i din markedsføring selv om opgaven ikke kræver det, lyder det til slut fra Morten Frihagen. 

Syv råd når økonomien vender:

  • Fordel opgaverne tidsmæssigt med balance mellem indtægter og udgifter. 
  • Hold øje med likviditeten. Bankerne smækker hurtigere kassen i når recessionen lurer.
  • Trim virksomheden i tide, hvis du ikke har lige så mange opgaver som før.
  • Fokuser på de opgaver og område, der bidrager til bundlinjen.
  • Hold ekstra kontakt til dine kunder.
  • Konkurrenterne står på spring i kulissen.
  • Husk at du er en vigtig kunde for leverandøren, som har samme udfordring som dig.
  • Hold fast i ordentlighed og kvalitet overfor kunder, samarbejdspartnere og medarbejdere.

Læs mere på www.dhv.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
View over businessman shoulder laptop screen and videocall diverse participants
Teams styrker holdånden i TDC Erhverv

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...