Blomstrer efter renovering

Foto: Kirkbi

Af:

Hvordan kan man som ejendomsejer give borgere og besøgende noget ekstra via sine byggeri- og renoveringsprojekter? Det spørgsmål har KIRKBI forsøgt at besvare med renoveringen af Bernikowgården, der er blevet udsmykket med kunstværket Floratransforma.

Lige ved Strøget ligger den lille shoppingarkade Bernikowgården. Her har besøgende siden efteråret kunnet opleve et blomstrende og permanent kunstværk af kunstneren Veronica Hodges. I oktober 2022 blev KIRKBI nemlig færdig med en større renovering af arkaden, hvor et af målene har været at skabe en oplevelse. Kunstværket svæver over dem, der sidder og drikker en kop kaffe, søger ly for regnen eller bruger arkaden som gennemgangspassage.

”Det har været helt afgørende for os, at Bernikowgården blev fornyet med respekt for det originale og smukke håndværk. Men det har også været vigtigt for os at give noget tilbage til hele København. Derfor har vi givet en kunstner lov til at udsmykke gården med et meget flot værk til gavn for alle i byen,” fortæller Steen Pedersen, Global Head of Real Estate i KIRKBI.

Inspiration fra udlandet
Ideen om, at der skulle noget mere til ud over selve renoveringen, har KIRKBI fået ved at skele til udlandet.

”Ældre arkader i Paris, London eller Milano er ofte nogle rigtig flotte bygningsværker, og derudover er de rigt udsmykket. Vores arkade havde ikke helt samme shine. Derfor syntes vi, vi måtte gøre noget ekstra, der kunne trække folk til,” siger Steen Pedersen.

Det var en af lejerne i Bernikowgården, der ledte KIRKBI på sporet af kunstneren Veronica Hodges. Hun er kendt for sin papirkunst og har blandt andet tidligere stået bag en blomsterhave af papir på Amalienborg og udsmykket loftet i Marmorkirken.

Fra fuldt flor til forældelse
Til Bernikowgården har Veronica Hodges udformet kunstværket Floratransforma, der skal forestille en mandel­­­lund bestående af 12.000 mandelblomster. Blomsterne fordeler sig over tre store grene af metal, der hænger oppe under loftet. Kunstværket symboliserer en livscyklus, hvor blomsterne går fra at være i knop til fuldt udsprunget for til sidst at være på vej til at visne.

”Jeg har ønsket at skabe en skønhedsoplevelse, som i dette tilfælde er blomster og forår. Men skønheden findes også i det, der forældes. Tanken med værket har derfor været, at man ikke hele tiden kan være på toppen. For at kunne vende tilbage i fuldt flor skal der være plads til at regenerere – noget, vi har svært ved at omfavne i den vestlige verden, hvor alting handler om produktivitet,” siger Veronica Hodges, der har arbejdet på kunstværket siden 2022. I perioden har hun blandt andet fået hjælp til at folde de mange blomster af otte indsatte i Ringsted Arrest.

”Det er ikke gået helt smertefrit. Nogle syntes, det var ret sjovt, andre at det var lidt pinligt, men de har leveret, og alle blev ret gode til det,” siger hun med et glimt i øjet.

Historisk reference
Idéen til kunstværket fik Veronica Hodges ved at grave tilbage i historien. Bernikowgården er opkaldt efter diplomaten Christian Barnekow, der var en dansk adelsmand, rejsende og diplomat på Christian den 4’s tid. Han bragte blandt andet mandler med sig hjem fra en af sine rejser og plantede dem i det område, hvor arkaden ligger i dag. Alt i alt håber hun, at værket er noget, man vil lægge mærke til.

”For mig er det interessant at skabe nogle rum, hvor man har lyst til at være, for så er det måske også noget, der er værd at genbesøge. Målet for mig har været at skabe en oplevelse, der ikke koster noget – et minde, de besøgende kan tage med sig, tale med andre om og anbefale,” uddyber hun.

Æstetik i fokus
For KIRKBI har intentionen også været at give de besøgende noget at tænke over og snakke om.

”Med renoveringen og kunstværket har vi gjort noget, der hvor vi kan, for byen. Vi er ejere af ejendomme, og vi kunne jo bare koldt fokusere på ejendomme i sig selv. Men når vi har muligheden, så mener vi også, vi skylder at skabe noget for dem, der kommer forbi,” siger Steen Pedersen.

I 2017 udformede KIRKBI en ny bæredygtighedsstrategi, der blandt andet har æstetik som fokusområde, og det skulle Bernikowgården gerne være et godt eksempel på, mener Steen Pedersen.

”Æstetik handler for os både om arkitektur og om, at du skal få en oplevelse, når du ser nogle af de ejendomme, vi står bag.”

Foruden Bernikowgården er bygningerne i nærliggende Pistolstræde og på City Torv blevet renoveret. I Pistolstræde spiller kunsten også en rolle og skal give forbipasserende lyst til at udforske området.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes
WF16071press
Ledelse i en VUCA-tid
Claus Finderup Grove_CMYK
Datadrevet forretning skal på den strategiske dagsorden – også i små virksomheder

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...