Hybridarbejde er blevet mainstream: Nu skal det optimeres

Af:

I 2023 vil der blive mere fokus på, hvordan data og teknologi kan bidrage til at optimere hybridarbejde til gavn for medarbejdere og virksomheden, forudser DI.

Skrevet af; Christine Secher, Fagleder Future of Work, Dansk Industri


Prøv at tænk fem år tilbage. Dengang var hjemmearbejde lidt af en sjældenhed forbeholdt en udvalgt skare af bl.a. it-folk. Så kom corona, og i dag er regelmæssigt hjemmearbejde blevet mainstream. En undersøgelse foretaget af DI i 2022 viser således, at i 94 pct. af alle relevante virksomheder er hjemmearbejde en mulighed – som oftest en dag eller to om ugen.

Vi har imidlertid stadig meget at lære, når det kommer til hybridarbejde. For sagen er, at hybridarbejde ikke er en ”one size fits all”. Hvad der fungerer godt på den ene arbejdsplads, fungerer ikke nødvendigvis godt på en anden. Og hvad der fungerer for den ene medarbejder, fungerer måske ikke for den anden.

Blandt DI’s medlemmer er mange virksomheder begyndt at samle data for trivsel, ledelse og produktivitet for løbende at kunne evaluere, hvordan hybride arbejdsformer kan understøtte deres strategi og det, de skal lykkes med. Og data om den hybride arbejdsplads kommer vi til at se meget mere til. Vi har brug for at vide meget mere om både arbejdsmiljø, faciliteter og produktivitet, hvis både virksomheder og medarbejdere skal få det fulde udbytte af hybridarbejde.

Metaverset er på vej frem
Fremvæksten af hybridarbejde har også medført andre ændringer – vi arbejder meget mere digitalt – især online. Men vi har stadig brug for flere kompetencer og erfaringer med at samarbejde og dele viden gennem digitale værktøjer, når vi arbejder forskellige steder. Vi har jo allerede forskellig teknologier, der understøtter samarbejder. Det gælder for eksempel onlinemøder, online chat med kolleger etc. Men vi ser også eksempler på, at nogle virksomheder tager livtag med metaverset, som er en teknologi, der kombinerer det virtuelle med det fysiske.

Nogle virksomheder bruger f.eks. metaverset til onboarding af nye medarbejdere. I metaverset introduceres nye medarbejdere for virksomheden og får indsigt i dens værdier gennem leg. I stedet for at vise en film om virksomheden eller læse om den på hjemmesiden får nye medarbejder et par VR briller på og dermed en rundvisning på virksomhedens fysiske kontorer, selv om de er placeret forskellige steder i verden.

Et virtuelt mødelokale
Andre virksomheder bruger metaverset til at holde virtuelle møder, som ikke ”bare” er onlinemøder. Her tjekker medarbejderne ind virtuelt, og så fungerer det ligesom, når man sidder fysisk i samme mødelokale. Her er mødelokalet bare skabt af virtuelle rammer og ikke de fysiske vægge, vi er vant til.

De hybride arbejdsformer, vi har i dag, vil udvikle sig med tiden, efterhånden som nye teknologier giver helt andre muligheder for samarbejder. Derfor kan det sagtens være, at virksomheder vælger en hybrid arbejdsform i dag med f.eks. faste dage på kontoret og med tiden sætter nye rammer for det hybride arbejde.

Teknologien skal stadig udvikles og modnes mere, og det tager år. Men nogle virksomheder er allerede i gang med det, teknologien tilbyder i dag. Det er en tendens, vi kommer til at se mere til i de kommende år.

Mere bæredygtighed i 2023
Fremvæksten af hybridarbejde falder sammen med en anden tendens, nemlig bæredygtighed, som spiller en større og større rolle for virksomhederne. Det kommer konkret til udtryk gennem mindre rejseaktivitet og bedre udnyttelse af lokaler og faciliteter. Flere af DI’s medlemsvirksomheder er begyndt at interessere sig for, hvordan de kan gøre den hybride arbejdsform mere bæredygtig.

Her er det også værd at hæfte sig ved det nye og fremadstormende begreb ”digitainability”. Det er en kombination af de to megatrends digitalisering og klimadagsorden og handler om, hvordan digitale løsninger kan hjælpe virksomhederne med blive mere bæredygtige. Det kommer vi også til at se meget mere til på den hybride arbejdsplads.

Bundlinjen er, at selv om den hybride arbejdsform i den grad er blevet mainstream på mange virksomheder, så har vi stadig meget at lære. Og muligheder for optimering er legio. Det bliver et spændende arbejde i de kommende år, hvor DI vil spille med og hjælpe sine mere end 19.500 medlemsvirksomheder til at få det optimale ud af nye arbejdsformer og teknologier.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
View over businessman shoulder laptop screen and videocall diverse participants
Teams styrker holdånden i TDC Erhverv

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...