Sponseret indhold

Med Smart City-tech former vi fremtidens samfund – til gavn for både klima, livskvalitet og bundlinje

Carolina Benjaminsen, direktør for it-klyngen DigitalLead

Af:

Der er ingen tvivl om, at Smart City-teknologi spiller en afgørende rolle i udformningen af fremtidens beboer- og klimavenlige byer. Men det også en krævende udvikling, hvor nye partnere og sektorer skal finde sammen, og ”plejer” skal smides ud af det højteknologiske, AI-styrede vindue, fortæller direktør for it-klyngen DigitalLead, Carolina Benjaminsen.

Forestil dig en fremtid, hvor byens trafikale infrastruktur er optimeret ved hjælp af konstante, usynlige datamålinger, der blandt andet betyder, at du minimerer unødig kørsel i søgen efter en parkeringsplads. Eller en fremtid, hvor datadrevne, indbyggede elbilladere i byrummet optimerer plads og lade-infrastruktur – to knappe ressourcer i den tætte by. Faktisk er det slet ikke nødvendigt at forestille sig disse scenarier.

De er nemlig eksempler på to innovationsprojekter hos DigitalLead, den danske klynge for IT- og techvirksomheder. Projekterne er ligeledes eksempler på såkaldt Smart City-teknologi, et af tech-verdenens største buzzord. Det dækker over data og digitale løsninger, der tilfører værdi til by og infrastruktur til gavn for borgerne.

– Det kommer til at spille en enorm rolle i fremtidens samfund, hvor mange af teknologierne kan automatisere og optimere både byers indre liv og livskvalitet hos borgerne. Særligt i forhold til den grønne omstilling bliver det et vigtigt værktøj, der gennem måling og automatisering kan minimere vores udledning, fortæller Carolina Benjaminsen, direktør for DigitalLead.

Samarbejde på tværs skaber nye digitale løsninger
Smart City-teknologi går på tværs af sektorer som trafik, byggeri-, energi-, vand, mobilitet og meget mere. De digitale byggesten er næste lige så utallige, men kunstig intelligens (AI) og Internet of Things (IoT) udgør fundamentet for mange af løsningerne. De mange leverandører, fagligheder og interessenter skaber dog også et stort behov for nye arbejdsgange og partnerskaber på tværs af brancher og fagligheder, som ikke normalt mødes eller taler samme sprog. En sådan kobling er et centralt omdrejningspunkt i den nationale klynge for digitale teknologier, DigitalLead.

Det fremmer de blandt andet ved t facilitere forskellige typer projektsamarbejde, hvor virksomheder kan matches på tværs af sektorer og med forskellige forskere og vidensinstitutioner.

– Vores medlemsvirksomheder og videnspartnere i DigitalLead har stærke kompetencer inden for digitalisering og innovation, der kan omsættes til konkrete implementér- og skalérbare løsninger, der er med til at modne den offentlige efterspørgsel, fortæller Carolina Benjaminsen, direktør for DigitalLead.

International styrkeposition
Efterspørgslen på Smart City-teknologi er stærkt stigende – også globalt. Her har danske virksomheder et enormt potentiale, fordi vi i forvejen er verdensførende inden for såkaldt GovTech. Det er digitale løsninger til den offentlige sektor. Her ligger Danmark nummer 1 på FN’s rangliste. Der er nemlig stærke synergier mellem Smart City og GovTech-løsninger. Samtidig har vi mange offentligt tilgængeligt dataregistre, som danske virksomheder kan benytte til at udvikle løsninger.

Med verdens mest digitale offentlige sektor, store GovTech-virksomheder og stærke forskningsmiljøer inden for digitale teknologier har vi i Danmark et solidt fundament for at skabe et globalt hot spot for både Smart City og GovTech.

– Der ligger et stort potentiale i at synliggøre danske løsninger over for udlandet og samtidig styrke det offentlige-private samarbejde om en målrettet eksportindsats. Det vil give flere iværksættere og innovative digitale virksomheder mulighed for at udvikle nye løsninger med stort eksportpotentiale, siger Carolina Benjaminsen.

Fremtidens bymiljø er her nu
De nævnte projektsamarbejder gennem DigitalLead er blot eksempler på konkrete løsninger, der optimerer det moderne byrum inden for Smart City-tech. Allerede i dag kan du også støde på det mange steder i din hverdag. For eksempel bruger mange moderne bygninger AI til at optimere energiregnskab og indeklima, ligesom vi nu ser en større grad af digitale teknologier i det offentlige rum til forbedring af bymiljøet. Tænk bare på nummerpladescanneren, der har erstattet parkeringsautomater mange steder.

– Digital innovation rummer nogle af de største udviklings – og vækstmuligheder, og den øgede digitalisering er en vigtig drivkraft for vækst og værdiskabelse på tværs af dansk erhvervsliv, siger Carolina Benjaminsen.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
frit
Garant for begge sider
2
Når teamet spiller sammen vinder virksomheden
DK_Langelands Plads^J Fredriksberg_PHOTO @gamasj
Certificeret og formstabilt Kebony-træ vinder frem overalt

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...