Som verdens største producent af visse kritiske antibiotika leverer Xellia Pharmceuticals både aktive farmaceutiske ingredienser (API) og sterile injektionsprodukter (færdigdoseringsprodukter / FDF). Målet er at sikre leverancer og levere antiinflammatoriske løsninger mod multiresistente mikroorganismer.
”Vi har gennem de seneste 30 år stille og roligt opbygget en forretning, der er vokset fra et lille norsk familieejet selskab til en af verdens største lægemiddelkoncerner, der producerer alt fra antibiotiske aktivstoffer til det færdige produkt i form af sterile injektionspræparater. I 2013 kom Novo Holdings A/S ind i billedet, hvorefter udviklingen af færdigvarer tog fart. Desuden har vi etableret en fabrik for hætteglas i København”, forklarer adm. direktør Carl-Åke Carlsson indledningsvis.
Omfattende ekspertise
Med næsten 120 år på bagen har Xellia Pharmaceuticals forståeligt nok opbygget en omfattende ekspertise inden for stort set alle områder, som er forbundet med udvikling og markedsføring af koncernens kerneprodukter. Men for adskillige underområder, såsom infektioner, antibiotikabehandling og produktionsteknikker – herunder fermentering, oprensing og analysemetoder – er udfordringerne forbundet med produktion af sterile injektionspræparater ligeledes blevet løst undervejs.
”Man kan sige, at vi har foretaget investeringer i denne koncern med en lidt længere tidsmæssig horisont, end vi ville have gjort med en anden type selskab. I begyndelsen med Novo Holdings A/S, i slutningen af 2013/starten af 2014, overvejede vi, hvilke selskaber der var på vej med udvikling af hvilke typer af antibiotika, hvilke udfordringer de stod overfor, og hvad vi kunne lære af dem for at blive en endnu bedre spiller på antibiotikamarkedet. Hoveddelen af nye antibiotika bliver udviklet hos små firmaer, hos universiteter og start-up-virksomheder, som udover penge mangler kundskab om robuste formuleringer og produktionsprocesser, som er industrielt skalerbare”, siger Carl-Åke Carlsson.
Nye produkter som pre-mix
Udover behovet for nye molekyler er det også et tema at bruge eksisterende produkter på forsvarlig vis. At give det rette produkt, dosere det på den rette måde og give det i rette tid er en stor udfordring inden for antibiotikabehandling.
”Time to treat”, altså tiden der går inden behandling af en given infektion starter på hospitalet, er kritisk. Data fra Sepsis Alliance i USA viser, at for hver time behandling med anti-
infektionsmidler udskydes, efter patienten er diagnosticeret med sepsis, øges risikoen for patientdød med 7,6%. At vælge det rette produkt kræver diagnosticering af den enkelte patients symptomer, så man faktisk ved, hvad man behandler, og udfordringen med at give behandling i rette tid er fortsat ikke løst helt tilfredsstillende, omend der løbende sker en vis udvikling på området. Desuden handler det om de fejl, der kan ske under en behandling i hospitalssammenhænge. Det kan være forkert dosering, forkert infusionsvæske eller forurening af produktet før/ved indgivelse. Derfor ville et logisk sted at begynde, et sted der ikke var alt for kompliceret at se nærmere på og som samtidig ville løse problemerne én gang for alle, være at overveje produktion af pre-mix: det færdigblandede produkt i injektionsposer klar til brug”, påpeger Carl-Åke Carlsson.
Pre-mix hjælper med at behandle patienterne rettidigt og derudover sikre effektiv og økonomisk besparende hospitalsprocesser, der kan lette farmaceutens arbejdsbyrde.
Prisen for både gamle og nye antibiotika er en stor udfordring
Med den store succes som visse færdigblandede lægemidler kan opnå, er det naturligt for Xellia Pharmaceuticals at lede efter andre typer af lægemidler med en lignende leveringsmåde. Xellia Pharmaceuticals valgte derfor at anvende teknologi og pre-mix-konceptet på andre produkter til intensivbehandling, som har samme udfordring med brug på hospitalet, som antibiotika har. Lige nu har Xellia Pharmaceuticals en hel række tilsvarende produkter under udvikling.
”Antibiotikaprodukterne er uhyre interessante, fordi man eksempelvis kan købe Vancomycin (som anvendes til behandling af systemisk methicillin-resistente (MRSA) og følsomme stammer, hvor andre antibiotika ikke kan anvendes på grund af intolerance eller lægemiddelresistens, red.) for 2-3 USD pr. hætteglas. Den lægefaglige person der udskriver recepten, giver dig den passende dosering med det formål at behandle infektionen og i sidste ende redde et liv. Prissætningen for gamle antibiotika er en stor udfordring, da det er meget vanskeligt at tjene penge nok til at opretholde en ansvarlig produktion, som overholder alle de strenge lovmæssige og regulatoriske krav. Det samme er tilfældet for nye antibiotika som, i tillæg til for lave priser, kæmper med det faktum, at salget i volumen er lille; sidstnævnte er dog helt korrekt, når man tænker på ”antibiotic stewardship”.
Dette er ligeledes en af årsagerne til, at de store lægemiddelselskaber ikke synes, at det er interessant at udvikle nye antibiotika. I den vestlige verden er vi blevet meget afhængige af lægemidler (både antibiotika og generelt) fra Kina og Indien, f.eks. intermediater, API’er og færdigvarer, der sælges til lave priser. Dette er imidlertid et tveægget sværd med hensyn til forsyningssikkerhed generelt og især under kriser, som vi så under Covid-pandemien, da visse lande var tilbageholdende med at eksportere brugbar medicin, fordi de ville sikre sig, at de kunne behandle deres egne befolkninger først. Det er superkritisk at kunne udvikle stabile, industrialiser- og skalerbare produktionsprocesser og færdige produktformuleringer, samt at kontrollere produktionsfaciliteter og til enhver tid at kunne levere produkter. Derfor bruger vi rigtig mange penge på at opgradere vores produktionsfaciliteter”, pointerer Carl-Åke Carlsson.