Lang levetid er den ene faktor, der påvirker bæredygtigheden af et stykke arbejdstøj mest. En lang levetid og høj slidstyrke opnås imidlertid ofte ved at kombinere forskellige former for tekstiler og fibre, men kompleksiteten i tøjet gør det ekstremt svært at genanvende arbejdstøj i tilstrækkeligt stort omfang. Det er en af årsagerne bag et nyt forskningsprojekt på svenske Chalmers University of Technology, der sammen med arbejdstøjproducenten Blåkläder og en række andre virksomheder for første gang skal afdække muligheden for at genanvende arbejdstøj ved hjælp af thermo-kemi.
Chalmers University of Technology i Göteborg har sat sig for at løse en umiddelbart umulig opgave i tekstilindustrien: på grund af det komplekse design og brugen af mange forskellige materialer i arbejdstøj kan kun ganske lidt arbejdstøj genanvendes, og fra 2023 (2025 i resten af EU) gør det kommende producentansvar, at man som producent også er ansvarlig for tøjet efter endt brug. Producenterne bliver med andre ord ansvarlige for at indsamle tøjet og ikke mindst genanvende det. I dag er det en næsten umulig opgave, fordi det stort set kun er rene bomulds- og polyester-produkter, der kan genanvendes. Arbejdstøjets komplekse opbygning, de mange forskellige slidstærke materialer, isyede lyslåse og påtrykte logoer umuliggør således en storskala genanvendelse.
Ved at bruge af thermo-kemisk genanvendelse er det imidlertid muligt at udtrække molekyler fra arbejdstøjet i stedet for tekstilfibre. De små molekyler kan derefter genbruges som råmateriale, der siden kan indgå i basiskemikalier og nye materialer – både i form af nye tekstilfibre og andre materialer, der i dag typisk produceres fra grundmaterialer af fossil oprindelse. Derfor står forskningsprojektet på Chalmers University of Technology over for et kæmpe gennembrud på området, eftersom den thermo-kemiske genanvendelse gør det muligt for tøjproducenter, herunder også producenter af arbejdstøj, at leve op til det kommende producentansvar.
Blåkläder, der også deltager i forskningsprojektet, fremstiller slidstærkt arbejdstøj på sine egne fabrikker, og da bæredygtighed og lang levetid altid har været omdrejningspunktet for virksomheden, ser René Christiansen, country manager i Blåkläder Denmark, et stort potentiale i at kunne bidrage til øget ansvarlighed i arbejdstøjindustrien ved at inddrage den thermo-kemiske genanvendelses-proces.
Potentiale i teknologisk løsning
– Blåkläder fremstiller noget af det mest slidstærke arbejdstøj på markedet, men på et eller andet tidspunkt vil selv vores tøj blive slidt op efter langvarig brug. For at sikre en lang levetid er vores arbejdstøj syet af mange forskellige slags tekstiler, hvilket gør det vanskeligt at genbruge vores produkter. Sammen med Chalmers og de andre virksomheder, der også er involveret, ser vi dog et stort potentiale i endelig at nå frem til en teknologisk løsning, der gør det muligt at genbruge komplekse tekstiler. Samtidig muliggør det, at vi kan leve op til det kommende producentansvar i tøjindustrien, siger René Christiansen.
Banebrydende forskningsprojekt
Forskningsprojektet skal bl.a. undersøge, hvordan tekstiler, der består af mange forskellige materialer og fiberblandinger, som ikke kan genbruges ved at anvende eksisterende teknikker, og som ikke kan genanvendes under det kommende producentansvar, alligevel kan nedbrydes gennem thermo-kemisk genanvendelse, forklarer Ann Carlsson, bæredygtighedschef i Blåkläder:
– Det kommende producentansvar for tekstilaffald er meget fornuftigt, fordi alle tøjproducenter, uanset om vi snakker fashion eller arbejdstøj, naturligvis er nødt til agere ansvarligt. Derfor ser vi forskningsprojektet på Chalmers University of Technology som særdeles vigtigt og banebrydende. Udnyttelsen af thermo-kemiske teknikker til at løse problemet med genanvendelse af de store mængder arbejdstøj, der i dag blot går til spilde ved afbrænding, ser meget lovende ud, siger hun.
Tøjindustrien er i dag en af de mest forurenende industrier, og hvis blot arbejdstøj havde en uendelig levetid og slidstyrke, ville det i langt mindre grad bidrage til en belastning af miljøet.