Mød fire kvinder i EG – og deres kvindelige HR-chef. Den nordiske IT-virksomhed er langt fremme, når det gælder om at få kvinder til IT – men man kan altid gøre det bedre. Og hvis IT-branchen vil blive bedre til at tiltrække kvinder, skal der mere fokus på al den meningsfuldhed, IT-branchen har potentiale til at skabe – både i sine produkter og på sine arbejdspladser. Få EG’s fire råd til en kultur, der tiltrækker kvinder.
Der er flere veje at gå, når IT-branchen skal tiltrække flere kvinder, men ifølge HR-chef i EG, Tina Bodin, er pointen ikke, at der skal vælges, men at IT-branchen tværtimod skal spille på alle sine tangenter. Ikke mindst de menneskelige.
”Som IT-branche skal vi selvfølgelig presse på for at få flere studiepladser på IT-uddannelser generelt, og vi skal gøre, hvad vi kan, for at tiltrække flere kvinder til softwareudvikling og andre mere tekniske jobs, for det vil både IT-virksomhederne og deres produkter vinde ved. Men hvis vi for alvor vil tiltrække flere kvinder, skal vi som branche blive meget bedre til at fokusere på og fortælle om den værdi, vores medarbejdere skaber hos kunder og brugere – og ikke mindst hvordan det arbejde foregår.”
Det handler ikke kun om programmering
Kunsten er både at fortælle, hvilken forskel IT-branchen gør for virksomhederne, samfundet og borgerne og om at skabe den rigtige kultur og have de rigtige værdier, så IT-branchen appellerer bredt til dygtige kvinder i endnu højere grad end i dag. 35 procent af medarbejderne i EG er kvinder – i IT-branchen som helhed er tallet 26 procent. Derudover er EG’s gennemsnitlige anciennitet på otte år også i den høje ende for IT-branchen.
”I EG er vi lykkedes med at skabe en kultur, som handler om samarbejde, fleksibilitet og rammerne til at give ansvar og plads til alle, uanset hvem vi er. Jeg oplever, at diversitet avler diversitet. De områder, hvor vi har flere kvindelige ledere og flere kvindelige faglige rollemodeller, har vi også flere kvinde- lige medarbejdere. IT handler jo ikke kun om programmering, men også om design, brugervenlighed, markedsforståelse og stærke kunderelationer båret af forståelse og tillid. Der er mange spændende og dybt meningsfulde jobs i IT-branchen. Hvis vi bliver bedre til at fortælle om dem, kan vi også gøre vores branche mere interessant for talentfulde piger og dygtige og ambitiøse kvinder,” siger Tina Bodin.
Meningsfyldt for alle
EG er en af Nordens førende softwarevirksomheder. EG udvikler og leverer branchespecifik software, og rundt omkring i Norden har HR-chef Tina Bodin mange kvindelige kolleger, der hver dag går på arbejde med ambitionen om at gøre en forskel og samtidig har rammerne til at både at være professionel og et helt menneske. Tag for eksempel Eija Kestilä i Finland. Hun er Director i EnerKey Oy, som EG opkøbte i 2021.
Selskabet er nu en markedsførende leverandør af bæredygtigheds- og energistyringssystemer, (SEMS) i Finland og specialiseret i at hjælpe kunder med at overvåge og handle på deres energiforbrug og strømforbrug for at øge fokus på bæredygtighed, sikre lavere omkostninger og samtidig reducere CO2-aftrykket.
”Det er meningsfyldt for alle, og nu, da vi har energikrise, er det endnu vigtigere at kende sit forbrug og måderne at reducere det på,” siger Eija.
Værdi for kunder
Hun gamede som ung, men blev interesseret i computer science, da hun tog en kandidatgrad i økonomi. Derefter har hun blandt andet studeret undervisningsvidenskab og ledelse.
”Jeg valgte EG, både fordi jeg ønskede at arbejde med produktudvikling, og fordi jeg ønskede at arbejde med noget meningsfuldt. Når vi hjælper vores fortrinsvis store kunder med at spare på energien og blive mere bæredygtige, er det en gevinst for alle, da det gavner miljøet for både os og vores børn. Det holder motivationen oppe. Jeg startede som udvikler, men rykkede hurtigt til management og fik ledelsesansvar. Vi har et glimrende team og arbejder sammen om at nå vores fælles mål. En vigtig driver for mig som leder er at have tillid til folk og give dem de værktøjer og den støtte og frihed, der skal til.”
Fritiden i det finske går med to voksne døtre, en portugisisk vandhund, det hedder racen, cykling om sommeren og langrend om vinteren.
”Jeg kan lide at have meningsfulde ting i mit liv, så både jobbet og livet ved siden af er vigtigt. IT er aldrig kedeligt. Der er så meget, du ikke mestrer. Det er en kliché, men det er sandt: du lærer noget nyt hver dag. Du skal vælge, hvad du vil være god til, men du bliver dygtigere!”
Køn har ikke betydning
Ida Storhagen kender også til travlhed i hverdagen. Hun er Product Owner hos EG i Norge og har ansvar for de løsninger, der hjælper butikker og kædekontorer i den norske byggevarebranche med at håndtere priser, varer og leverandører.
”Der er et højt tempo i hverdagen, og der er meget, der står på spil. Det er spændende! Du ved ikke, hvornår tingene er løst, og jeg må ændre og prioritere mit arbejde i løbet af dagen.”
Ida Storhagen kom til EG i 2021 efter mere end 10 år i telecom-branchen.
”Jeg kom fra en mandsdomineret branche. Jeg har en bachelor i ledelse med fokus på forandringsledelse og har ikke nogen baggrund i IT, men har altid interesseret mig for udvikling og forbedring af processer, som skaber værdi for kunder og brugere. Og forbedring af processer og datasystemer handler jo i høj grad om det. Vi skal hele tiden levere korrekt data og sørge for, at det system, kunden arbejder med hver dag, er opdateret og bliver håndteret korrekt.”
Hun bor i Gjøvik cirka 100 kilometer nord for Oslo, og når hun har fri, dyrker hun dressurridning på konkurrenceniveau på ryggen af sin danske varmblodshest. I ridesport er kvinder i overtal – på jobbet er der flest mænd. Men det er slet ikke noget, hun går op i.
”Jeg er måske naiv, men jeg har aldrig tænkt på, at køn har betydning. Det er bare godt med mangfoldighed i en virksomhed. Alle har betydning – fra systemudviklere til konsulenter og andre, der måske er mere rettet mod vores kunder. Det handler først og fremmest om interesser, ikke om køn.”
Interessen er drivkraften
I Danmark kan Kathrine Lindequist Beyer skrive under på, at de interesser, der driver en EG-medarbejder, ikke behøver at være tekniske, men stadig kan tilføre værdi til IT-løsninger. Som Senior Product Manager i EG Digital Welfare har hun ansvar for EG Sensum One, som er EG’s socialfaglige løsning til specialområdet. Hun er cand.comm. fra RUC, hvor hun valgte retningen Business Study & Performance Design.
”Jeg har nu arbejdet i 11 år i IT-branchen, men startede i et digitalt reklamebureau, hvor vi på et tidspunkt valgte at satse meget på velfærdsteknologi. Det var min vej ind i tech. Med EG Sensum One skaber vi værdi for både det socialfaglige personale og borgere i regioner, kommuner og hos private aktører. Vi bidrager til, at medarbejdere på bosteder og institutioner kan arbejde på den bedst mulige måde, uden at det går på kompromis med deres faglighed, og at de med en digital løsning får ekstra tid til kerneopgaver og mere tid med borgeren. Det gør også borgerne mere selvhjulpne og giver dem mere medbestemmelse,” siger Kathrine.
Alle bidrager med værdi
Hun oplever ikke IT-branchen som teknisk, men kreativ.
”Det er mange kompetencer, der skal sættes i spil. Og der er brug for mange forskellige håndværkere for at kunne lave de gode løsninger. Både teknikere, designere og supportere bidrager med værdifuldt input. Inden for product management har jeg to gode kolleger, der har en pædagogfaglig baggrund, fordi det først og fremmest er fagligheden, vi vil have med i vores løsninger. Teknikken er en lille del af det store billede. Fællesnævneren er, at vi sammen prøver at gøre livet bedre for andre mennesker uden at gå på kompromis med den daglige kvalitet.” Med to børn på 2 og 5, der skal til fodbold, svømning og gymnastik, har hun nok at se til i fritiden omkring hjemmet i Farum, men fleksibiliteten i jobbet i IT-branchen får livet til at balancere. ”Fleksibiliteten er virkelig en gave. Jeg har mulighed for at arbejde hjemme, når det passer ind, og det giver mega god mening som småbørnsfamilie. Det tror jeg selv, at jeg havde nogle fordomme om, inden jeg kom ind i IT. Kan man godt have et fint familieliv, samtidig med at man er ambitiøs med sit arbejdsliv, uden at det har en omkostning for familien? Det kan man bestemt!”
IT og software er altid i forandring
Fleksibilitet i jobbet betyder meget for Eleonore Bergquist. Hun er softwareudvikler hos EG i Sverige, og hun taler fra sommerhuset uden for Stockholm, som hun har købt med sin mand, og som hun nu bruger tid på at indrette – og nyde.
”Jeg kan godt lide at skabe smukke miljøer, plante blomster og sådan noget,” siger hun.
Men der bliver også tid til at arbejde.
”Jeg er uddannet full stack webudvikler på en professionsskole med fokus på PHP og JavaScript. I EG arbejder jeg med et system, Gasell, der hjælper Sveriges elselskaber med at administrere alle facetter af deres kontakt til kunder. Det handler om at samle information og gøre administrationen så effektiv som muligt gennem automatisering, så kundernes medarbejdere får tid til andre ting, og slutkunderne får værdi og indsigt i eget forbrug. IT og software er altid i forandring. Der er altid noget nyt at lære, så det bliver aldrig et kedeligt job. Du skal tænke over ting og løse problemer – det er interessant,” siger Eleonore.
Vi skal gøre det endnu bedre
Hjemme i EG’s hovedkvarter i Danmark har virksomheden sat gang i arbejdet med en ny Diversity Commitee, for selv om det sådan set går fint med at få flere kvinder til EG, kan arbejdet med inklusion altid blive bedre – ikke mindst i et bredere diversitets-perspektiv, fortæller HR-chef Tina Bodin.
”Vi har efterlyst interesserede personer i hele organisationen, der gerne vil være med. Hele formålet er at drøfte, hvordan vi kan blive en endnu mere divers virksomhed, og hvordan vi kan sikre, at vi hele tiden er på tæerne omkring det at skabe en inkluderende kultur. Det er ikke kun os i ledelsen, der skal tænke over, hvad vi vil. Vi skal ud i alle dele af EG-organisationen og have syretestet, om vi har den kultur, vi ønsker. Det arbejde skal afføde nye initiativer. Vi er godt på vej, men kan altid gøre det endnu bedre.”