Selv om der endnu var omfattende corona-restriktioner i begyndelsen af året, kom der udenlandske studerende til Danmark i samme omfang som før pandemien. Det giver tryghed til de mange investorer, der gerne vil bygge ungdomsboliger, men som har afventet situationen.
I første kvartal flyttede lidt under 6000 udlændinge i aldersgruppen 20-29 år til Region Hovedstaden. Lidt over halvdelen af dem bosatte sig i København. Det er cirka en fordobling i forhold til første kvartal 2021. Men det bemærkelsesværdige ved tallene er, at de kun er marginalt lavere end de tilsvarende tal fra 2019. Dermed kan det fastslås, at tilflytningen blev normaliseret, mens der endnu var betydelige corona-restriktioner i kraft – ikke mindst i de lande, som tilflytterne kommer fra.
Der kan altså meget vel vise sig at være et opsparet boom, når tallene fra andet og tredje kvartal kommer. Og det vil være godt nyt for et ejendomssegment, som har været stort de seneste år: Ungdomsboliger. Det fremhæver Anders Bengtsson, partner i Nordicals København, der har hentet tallene i Danmarks Statistiks database.
Nordicals København er løbende i kontakt med investorer, der gerne vil sætte penge i ungdomsboliger. Men som de fleste andre investorer tøver de for tiden lidt mere end sædvanligt med at bide til bolle, oplyser Anders Bengtsson. Der er megen usikkerhed i verden. Med den store tilflytning af unge fra udlandet er der lidt mere tryghed.
Rekord hos formidler
”Lejeefterspørgslen i segmentet er massiv, og det medfører en tilsvarende høj lejesikkerhed. Ungdomsboligmarkedet tiltrækker de større investorer, udviklere og fonde, og det vidner om, at markedet er brandvarmt og potentialet er stort. ¬Vi ser i disse år flere ungdomsboligprojekter skyde op i København, men det er fortsat nødvendigt med endnu flere boliger til de studerende. Ungdomsboligmarkedet er ikke mættet endnu – langt fra endda, afslutter Anders Bengtsson.
Det fremgår ikke, hvor mange af de hen ved 6000 unge, udenlandske tilflyttere, der er kommet til Danmark i første kvartal, der kom for at studere. Studerende er normalt særligt interesserede i ungdomsboliger, hvorimod unge, der kommer for at arbejde, i højere grad vil vælge andre boligformer.
Men organisationen DIS, der formidler udlændinges studieophold i Danmark, kunne allerede i en pressemeddelelse fra april bekræfte, at de studerende i høj grad er begyndt at vende tilbage til Danmark. DIS formidlede i første semester (altså halvår) 1320 udlændinges studieophold i Danmark, og det er rekord. Nogle af de mange studerende måtte dog i de første uger, indtil restriktionerne blev ophævet pr. 1. februar, følge undervisningen digitalt.