Sponseret indhold

Mennesket i fokus på helt nye måder på den gode arbejdsplads

Eksempel på, hvordan planter kan bruges til at skabe opdeling i rummet.

Af:

Vi skal sætte menneskets behov først for at skabe den gode arbejdsplads, der kan få medarbejderne til at komme på kontoret, mener facility management-eksperten Coor. 

Efter corona er det for mange virksomheder og medarbejdere blevet almindeligt med øget brug af hjemmearbejde og remote teknologiløsninger, der gør os til mere fleksible professionelle. Men den fysiske arbejdsplads vil ikke forsvinde ud af vores liv, for vi har stadig brug for den betydning, et fælles sted kan skabe for os. Men det kræver, at virksomhederne tør gøre op med de værdier og vaner, som vi har med os både før og under corona.Det forudser Helle Nøhr Holmstrøm, Head of Advisory hos facility management-virksomheden Coor.

“To mærkelige år med corona har udfordret både virksomheder og medarbejdere på vores vaner. Nu spekulerer arbejdsgiverne over, hvordan de får medarbejderne mere ind på virksomheden igen, mens medarbejderne kan mærke, at de savner deres kolleger. Men de savner måske ikke gamle fysiske rammer, der gjorde det svært at koncentrere sig eller rummede andre udfordringer. Vi står dermed med en unik mulighed. Hvis virksomhederne er villige til at lave de ændringer og investeringer, der skal til, og hvis medarbejderne er villige til at finde nogle nye gode vaner, kan vi i fællesskab skabe en ægte god arbejdsplads. Det er vores mission i Coor.”

Nye værdier
Ifølge Helle Nøhr Holmstrøm afspejler udviklingen et opgør med de værdier og konsekvenser, der før corona kendetegnede vores arbejdsliv.

”I årtier har det handlet meget om effektivitet, optimering, arbejdspres, stress og familier, der har svært ved at få tingene til at hænge sammen. Men vi har også set under nedlukningerne, at danske medarbejdere faktisk er enormt pligtopfyldende og gerne vil gøre et godt stykke arbejde trods svære vilkår. Det skal vi huske at anerkende og være glade for. Vi har også nogle arbejdsgivere, som faktisk gerne vil skabe nogle gode rammer for deres medarbejdere. Så hvad nu, hvis vi kunne få de ting til at mødes og faktisk gå i opfyldelse?” siger Helle Nøhr Holmstrøm.

No size fits all
Som et eksempel på, hvordan Coor hjælper virksomheder med at gentænke arbejdspladsen, nævner hun en dansk medicinalvirksomhed, hvor en æstetisk opgave udviklede sig til at blive en gennemgribende forandring af virksomheden som global arbejdsplads.

”Virksomheden skulle have shinet sit hovedkvarter op, men havde også – som mange andre – erfaret, at folk stadig var produktive, når de arbejdede hjemmefra. Det førte til ønsket om en new way of working. I processen gik alle teamledere gik ud til deres teams og fik i dialog med deres kolleger afdækket de specifikke behov fra team til team. Før troede virksomheden på, at one size fits all, men den strategi holder ikke længere. Nu har den rullet new ways of working ud på alle sine lokationer i verden og nyindrettet sine lokaler med andre typer af møbler, der understøtter de forskellige teams og kulturer, så forandringen ikke er den samme alle steder, men der er stadig en fælles identitet.”

Mod til radikale beslutninger
Virksomheder får ikke nødvendigvis brug for færre kvadratmeter, men skal derimod udnytte dem anderledes end før. Ikke to virksomheder er ens, så vi skal se på kulturen på hver enkelt arbejdsplads. Hvad er det, der får folk til at arbejde netop dér og sammen med netop de mennesker?” 

Det er udviklingsarbejde, som Coor hjælper stadig flere kunder med at facilitere.

”Medarbejdere har generelt mange gode idéer til, hvordan deres arbejdsdag kan blive bedre og sjovere og mere effektiv, og vi skal turde gribe de potentialer, der ligger i at lytte til hinanden og træffe lidt mere radikale beslutninger.”

Naturen påvirker os positivt
Helle Nøhr Holmstrøm har beskæftiget sig med indretning af arbejdspladser i 16 år, og hun ser en ny bevægelse i medarbejderes forventninger til den fysiske arbejdsplads.

”Når man for fem-seks år siden spurgte folk, hvad de ønskede af deres arbejdsplads, svarede de tit med ordene: lyst, venligt og imødekommende. Nu svarer de: masser af farver, mange planter og en mere hjemlig stemning. Det kendetegner ofte de projekter, vi nu er engageret i. Mange af os har jo under corona genopdaget, hvordan de naturlige omgivelser påvirker os positivt. Det er så let at glemme, fordi vi bare sidder ved den der skærm hele tiden. Men når vi er i naturlige omgivelser, gør det noget ved vores sanseapparat. Den erkendelse vil medarbejderne i meget højere grad have ind på deres arbejdsplads. Både i indretningen og for eksempel i form af længere pauser og flere gå-møder i det fri.”

Gode oplevelser
Arbejdspladser skal være mere grønne, levende, varierede og mangfoldige.

”Der er sket et mentalitetsskifte i virksomheders tilgang til det her. Ledere er også selv mennesker, og de har haft den samme oplevelse under corona som medarbejderne. De forstår det skred i fokus, der sker fra optimering og effektivisering til trivsel og arbejdsglæde. Der er mangel på arbejdskraft, og mange mennesker skifter job for hurtigt, fordi det er den bedste måde at få et lønhop på i dag. Hvis man som virksomhed gerne vil holde på sine dygtige medarbejdere, skal man sørge for at give dem en rigtig god oplevelse, når de er der, og vi mennesker vil gerne gå langt for gode oplevelser.”

Coor er eksperter i Facility Management og tilbyder specialistkompetencer indenfor mere end hundrede services, som konstant bliver udviklet, forbedret og tilpasset kundernes behov. Coors vision er at skabe Nordens bedste arbejdspladser med den højeste trivsel og arbejdsglæde, og Coor arbejder derfor utrætteligt for at skabe de bedste teams og facility service-løsninger, så kunderne kan fokusere på det, de gør bedst.

Se mere på www.coor.dk

Når man for fem-seks år siden spurgte folk, hvad de ønskede af deres arbejdsplads, svarede de tit med ordene: lyst, venligt og imødekommende. Nu svarer de: masser af farver, mange planter og en mere hjemlig stemning,

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DortheT02
Farmaceuten som game changer
Handlingsplan
Sådan holder du dit ledelsesfaglige niveau
Victor_1
Databeskyttelse er måske den mest oversete faktor i digitaliseringen

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...