Stigning i byggepriser forlænger stilstand i boligbyggeriet

Nogle byggeprojekter bliver udsat yderligere på grund af de fortsat høje materialepriser. Men Henrik L. Bang, direktør i Bygherreforeningen, er fortsat optimistisk for 2024 som helhed.

Af:

Der er mange fortællinger om materialepriser, der er faldet igen, efter de store prisstigninger i 2021 og 2022. Men overordnet har materialepriserne ligget fladt gennem 2023, og mod årets slutning var der endda en pil opad. Det kan betyde, at projekter med boligbyggeri bliver udsat endnu en gang.

Det gik hårdt ud og byggeaktiviteten, da en kombination af faktorer sendte priserne på byggematerialer op med 23 pct. gennem 2021 og 2022. Specielt boligbyggeriet blev sat på pause, men også mange virksomheder fandt det bedst at se tiden an med de projekter om udvidelser og renoveringer, de havde planlagt. Siden er de faktorer, der sendte materialepriserne op, i det store og hele gået væk igen. De meget høje energipriser i 2022 faldt heldigvis hurtigt igen. Fragtraterne faldt også fra deres historisk høje niveau. Kinas vækstrater faldt tilbage, med et fald i efterspørgslen efter råvarer til følge.

I byggebranchen er der også en udbredt fornemmelse af, at materialepriserne er faldet igen. Det kan man også sagtens finde eksempler på – men generelt er det faktisk ikke sandt, viser de indeks for byggeomkostninger, som Danmarks Statistik offentliggjorde i forrige uge. Materialepriserne lå i store træk fladt gennem 2023, men i årets fjerde kvartal steg de faktisk et nøk.

Sultne håndværksvirksomheder
For dem, der havde planlagt boligbyggeri, er de fortsat høje materialepriser naturligvis en streg i regningen. Bygherreforeningen vurderede i analyse tilbage i november, at flere planlagte projekter ville kunne gennemføres i 2024. Det var ikke blot baseret på en forventning om lavere materialepriser, men også om at renten i det mindste nogenlunde havde stabiliseret sig.

”Jeg hører, at priserne, og situationen generelt, på mange måder har stabiliseret sig. Men det er også lidt forskellige historier, jeg hører. Nogle oplever, at det virkelig begynder at lysne, og at der faktisk er nogle håndværksvirksomheder, der selv henvender sig, fordi de mangler arbejde,” siger Bygherreforeningens direktør Henrik L. Bang.

”Mit indtryk er, at vi er i et vendepunkt, og at omkostningerne er på vej ned. Men også at der stadig er meget usikkerhed om, hvad der sker. Både fald i renter og materialepriser har trukket lidt ud. Vi tror stadig, at vi er på vej ind i en stabilisering og en bedring, men det er en længere proces, end vi havde forestillet os. Alt i alt er vi stadig optimistiske omkring, at vi lander et godt sted i 2024,” fortsætter han.

Kilde: Danmarks Statistik. Noter: Indeks 2015=100. Tal for sidste kvartal i årene.

Gang i erhvervsbyggeriet
Det hører med til historien, at det er i det nominelle materialepriser, der har ligget fladt gennem 2023. Korrigeret for inflationen har der været et lille prisfald. Endnu mere af den slags kan følge. Ifølge Mark Gibson, chefanalytiker i Realkredit Danmark, ser man ofte, at det tager lidt tid, før lavere inputpriser slår igennem som lavere outputpriser. Faktum er, at materialeproducenterne har markant mindre omkostninger til både råvarer, energi og fragt, end de havde i 2022.

En tredje faktor er dog lønnen, som er stigende med de nye overenskomster. Er nærmere kig på tallene fra Danmarks Statistik viser, at det ikke mindst var priserne på betonelementer, der trak omkostningsindekset op i 2023. Disse elementer bliver støbt tæt på byggeriet – om ikke i Danmark, så i et naboland.

Dér, hvor et prisfald på materialerne er slået igennem i 2023, er især på malearbejde, men også i nogen grad på VVS-arbejde. Rockwool oplyste i forbindelse med fremlæggelsen af sit årsregnskab for 2023, at mens boligbyggeriet fortsat ikke rører på sig, har mange virksomheder genopstartet bygge- og renoveringsarbejder. Om dette også gjaldt specifikt i Danmark, fremgik dog ikke.

Mest læste på BusinessReview.dk

Lars Frelle-Petersen 3202
Digitaliseringen er dynamo for væksten
recycle-1244643--
Omstilling til cirkulær økonomi kræver en samlet indsats fra byggebranchen

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...