I en tid, hvor flere og flere mennesker flytter ind til de større byer og vi anskaffer os flere og flere biler, udvikler mobilitetsbegrebet sig fra praktisk transport til en arena for aktive livsstilsvalg. Valg som har direkte indflydelse på det klimamæssige og sociale bymiljø, vi ønsker os i fremtiden.
Skrevet af: Jeanette Søby, CCO GoMore
I dag står privatejede biler stille 23 ud af døgnets 24 timer. Det vil sige, at langt de fleste af os køber biler, som vi reelt ikke har behov for. I stedet parkerer vi dem i gaderne, hvor de optager plads, mens fremtiden kræver smartere ressourceudnyttelse for at skabe plads til hinanden. Kravene til fremtidens mobilitet er derfor ikke kun at løse en øget transportudfordring, men også at sikre, at vi i højere grad forbruger eksisterende ressourcer smartere. Med en dansk transportsektor, som står for ca. 25% af den samlede CO2-udledning, er biler er et godt sted at forøge fokus.
Adgang frem for ejerskab
Det tiltrækkende ved at eje en privat bil, som engang var synonymt med frihed og status, er gradvist ved at blive udvisket af teknologiske fremskridt og ændrede forbrugsmønstre.
Iblandt Millennials og især hos Generation Z ser vi en stigende tendens til at vælge bilejerskabet fra til fordel for den forøgede fleksibilitet og økonomiske frihed, som delebiler giver. De er digital natives, velinformerede og så er langt de fleste institutionsbørn dvs. at de har været vant til at indgå i sociale fællesskaber, hvor man deler med hinanden fra en tidlig alder. Derudover har klimabevidstheden været en fast følgesvend hos dem igennem hele deres opvækst, så det falder dem meget naturligt at tænke klima ind i deres livstilsvalg.
Bildeling er et enkelt, men stærkt koncept
I bund og grund er bildeling et enkelt, men stærkt koncept: I stedet for at eje et køretøj, får enkeltpersoner adgang til en delt flåde af køretøjer efter behov. Igennem online platforme og app’s kan forbrugerne finde, booke, låse op for samt aflevere køretøjer.
I sammenhæng med andre transportformer som fx cykel og offentlig transport bidrager delebiler til at omforme transporten i byerne, adressere forbrugernes behov, og samtidig reducere presset på vores begrænsede ressourcer. Delebiler muliggør en mere effektiv brug af køretøjer ved at give flere brugere adgang til et enkelt aktiv i løbet af dagen. I stedet for at stå stille forbliver bilerne i konstant cirkulation og opfylder behovene hos forskellige personer i lokalsamfundet. Én delebil erstatter ca. 6-8 privatejede biler og bildeling kan på den måde fjerne titusindvis af biler i gaderne bare i Danmark.
Brugertilpassede mobilitetsløsninger
Med delebiler kommer også muligheden for at have adgang til flere forskellige typer af bil, så man altid kan dække sine behov – både de impulsive og de planlagte. Delebilskoncepter er i sagens natur bygget på baggrund af brugernes behov. Baseret på input fra vores medlemmer, arbejder vi i GoMore hver dag på at forbedre oplevelsen af at dele bil. Senest har vi introduceret bildeling på abonnement, GoMore+, som er den første af sin slags. Abonnementsløsningen er henvendt til de af vores medlemmer, som har brug for bil 1-2 dage eller oftere om måneden, og giver op til 20% rabat på alle bookinger. Den mulighed er med til at gøre det endnu mere fordelagtigt for flere at dele bil.
Generelt sker der rigtig meget indenfor deleøkonomi og mobilitet og vi kommer til at se flere innovative løsninger i fremtiden, som gør det endnu mere attraktivt at være fælles om at dele.
Vejen frem er multimodal og fyldt med samarbejdsmuligheder
I fremtidens mobilitet ligger også en masse muligheder for innovation og samarbejde. Ved at fremme partnerskaber fx mellem offentlige og private interessenter, som forstår at anvende mulighederne i data, teknologisk innovation og prioritere brugercentrerede designprincipper, kan vi ramme løsninger som adresserer både forbrugernes behov og optimerer ressourceforbruget indenfor mobilitet generelt.
For både medarbejdere og virksomheder handler transport til arbejde og møder oftest om at komme fra A til B, og fra B til A i en så lige linje som muligt, på kortest mulig tid. Her kan kombinationen af offentlig transport som tog, bus og cykel ikke altid løse behovet. Derfor lancerede vi i sommeren ’23 sammen med DSB et samarbejde, hvor togrejsende på stationerne i Nyborg, Vejle og Kolding – og senere også Esbjerg, Slagelse og Randers – kan leje delebiler direkte placeret på togstationen. Med integrerede løsninger som denne, tyder de indledningsvise evalueringer på at vi sammen her kan levere et attraktivt transporttilbud som dækker first og last mile. Det handler om at sætte den rejsendes behov i centrum ved at integrere mobilitetsløsninger på tværs af platforme.
Med stadig flere mennesker, der flytter til byområder, og en stigende bevidsthed om behovet for at reducere vores miljømæssige fodaftryk og skabe plads til hinanden i byerne, spiller delebilen en væsentlig rolle. Både i sig selv og som en del af velintegrerede løsninger. Ved at udnytte den nyeste teknologi, investere i infrastruktur og politisk sætte de rette rammer, kan vi forme en mere effektiv, tilgængelig og miljøvenlig fremtid for mobiliteten og ikke mindst for de mennesker, der bruger den.