Langt de fleste netværksangreb hos virksomheder kommer indefra. Overvågningsværktøjet fra danske Muninn, der er opkaldt efter Odins årvågne ravn, finder og stopper hackerne, inden det er for sent. Værktøjet styrker cybersikkerheden for virksomhederne.
Langt de fleste virksomheder og organisationer har et antivirusprogram og en firewall, men alligevel bliver erhvervslivet hårdt ramt af ransomware.
”De fleste hackerangreb og databrud når aldrig ud til offentligheden, men det betyder ikke, at angrebene ikke finder sted. Det er kun de helt store sager som EUC Syd, der kommer frem i medierne,” fortæller Andreas F. Wehowsky, Founder & CEO hos Muninn, og han uddyber: ”Langt de fleste angreb kommer indefra i en virksomhed, fordi en inficeret pc er på netværket. Når først fjenden er inde på dit netværk, har du brug for forskellige værktøjer til at beskytte dine data.”
Overvågning af netværk
Muninn har specialiseret sig i at mindske potentielle risici i virksomhedernes netværk og leverer en af markedets førende NDR-løsninger (Network Detection and Response). Muninn, der blandt andet hjælper den danske sundhedssektor og regionerne med cybersikkerhed, leverer til danske og europæiske kunder. Center for Cybersikkerhed vurderer i deres seneste rapport truslen fra cyberspionage i Danmark som meget høj, og der er ikke tegn på at trusselsbilledet vil ændre sig. De geopolitiske konflikter med krige rundt om i verden samt udbredelsen af AI gør hackerne i stand til at iscenesætte mange flere automatiserede og avancerede typer angreb.
Muninns NDR-løsning overvåger netværket døgnet rundt og beskytter virksomhedernes data, takket være den avancerede AI-model og sofistikerede algoritmer der er kernen i Muninn.
”Vores kunstige intelligens kigger ned i maskinrummet og følger nøje med i virksomhedernes netværksaktivitet. Virksomhederne er beskyttet, fordi værktøjet tager højde for de nyeste trusler og hele tiden kan skaleres op og ned efter virksomhedens behov,” forklarer Andreas F. Wehowsky og uddyber: ”Langt de fleste virksomheder har ikke selv kapacitet til at danne et overblik over, hvem der har adgang til netværket. Vi giver fuld synlighed, så det er nemt at se, hvem der er på netværket, hvilke filer der er flyttet rundt osv.”
Muninns værktøj overvåger, analyser og lærer den specifikke netværksaktivitet, finder anomalier, detekterer og stopper angreb og insidertrusler på det tidligste stadie.
Virksomhederne skal tage et ansvar
Andreas F. Wehowsky så gerne, at de danske virksomheder tog et større ansvar, og at it-sikkerhed kommer ind på ledelsesgangene og i direktionerne, hvor det hører til på lige fod med virksomhedens andre vitale faktorer.
”EU-direktiver som NIS2 skaber mere efterspørgsel på cyberforsvar blandt andet på områder som overvågning,” siger Andreas F. Wehowsky og uddyber:
”I lande som Tyskland ser vi, at NIS2 bliver taget meget alvorligt, og der er en direkte kobling til, hvilken type cyberforsvar, der er nødvendigt for virksomhederne at etablere. Jeg vil opfordre til, at de danske virksomheder følger med i udviklingen, fordi det vil styrke deres robusthed og konkurrenceevne.”
I Tyskland er en af anbefalingerne netop et bedre cyberforsvar i kraft af netværksovervågning for at leve op til kravene i NIS2.