3 Hurtige

Af:

Foto: Sten Thorup Kristensen

Nybyggeri trækker markedet for lagerejendomme på Sjælland tilbage mod normalen

Ved årets begyndelse lå udbuddet af lokaler til logistik på Sjælland uden for hovedstaden på sit højeste niveau i tre år. Det viser tal fra Ejendomstorvet.dk. En semirekord af den art ville vi normalt skrive om som et problem, fordi den afspejler højere tomgang. Men i dette tilfælde er det snarere en positiv nyhed:

I kølvandet på coronaen blev markedet støvsuget for lagerejendomme, hvilket skæppede godt i kassen hos ejerne, men sammenlagt var negativt, fordi nogle virksomheder ikke kunne få den lagerplads, de desperat havde brug for. På den baggrund er der bygget nyt, særligt på Østsjælland, og det har fået udbuddet til at stige. Der er således udsigt til et mere normalt marked, hvor tomgangen ligger på et sundt niveau – hverken for højt eller for lavt. De lokale mæglere er da heller ikke alarmerede.

“Lige nu kan vi leje stort set alt ud. F.eks. fik vi hurtigt afsat ret store lokaler på 4000 kvm. i Gadstrup syd for Roskilde. Når tomgangen er steget på det seneste, skyldes det, at der er kommet nogle store klumper på markedet, især større nybyggeri i Greve og Solrød. Det skal markedet nok absorbere, for virksomhederne efterspørger moderne, effektive lokaler,” udtaler John Borrisholt, regionsdirektør og partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland med afdelinger i Holbæk, Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse, i en pressemeddelelse fra Ejendomstorvet.dk.

Henrik Nikolaisen, adm. direktør for Nordicals Sjælland er enig.
“Virksomhederne skal nok opsuge de ekstra kvadratmeter, bl.a. fordi mange virksomheder gerne vil have mere lagerplads for at undgå de forsyningsproblemer, som opstod sidste år. Vi oplever stadig stor efterspørgsel og mangel på lokaler f.eks. i Kalundborg og i Køge, som ligger attraktivt ved to motorveje og nogenlunde tæt på København,” udtaler han. 

PR-foto: EDC Poul Erik Bech

Hellebæk Klædefabrik på vej mod høj certificering for bæredygtighed

Hellebæk Klædefabrik ved Helsingør, der skal bygges om til kontorer og boliger, er blevet præcertificeret med DGNB-platin og er dermed det første projekt af en eksisterende ejendom, der opnår en præcertificering i platin af Rådet for Bæredygtigt Byggeri. Det oplyser EDC Poul Erik Bech i Helsingør, der har fået opgaven med at sælge 32 boliger i komplekset.

“Præ-certificeringen er en vigtig milepæl for udviklingen af Hellebæk Klædefabrik, der viser, at vi er helt på rette vej og har valgt at sætte ind, hvor det virkelig gælder. Vi har bl.a. fokus på at bidrage positivt til den cirkulære økonomi og ressourceanvendelse igennem projektet. Det sker bl.a. ved, at vi genbruger mursten i væksthuset og udvalgte belægninger, og så har vi ikke mindst en grundig affaldssortering på byggepladsen,” udtaler Marius Møller, direktør i PensionDanmark, der deler ejerskabet med Velliv.

Hellebæk Klædefabriks varmeforsyning er samtidig udskiftet fra gas til jordvarmespiraler, som mindsker varmeforbrug og CO2-udledning fra driften. Det har positiv indflydelse på bygningens klimapåvirkning, totaløkonomi og energiforbrug. Den nye varmeforsyning medfører en årlig reduktion af CO2-udledningen, som svarer til ca. 450 flyture til Paris tur/retur, oplyses det.

Parterne bag Hellebæk Klædefabrik bruger ikke selv ordet bæredygtig i forbindelse med deres certificering – det må man ikke længere, da der i en absolut forstand ikke er tale om bæredygtighed, før der slet ingen udledning af klimagasser er fra opførelsen eller driften af ejendommen. Men en certificering er ikke desto mindre udtryk for, at ejerne af ejendommene bevæger sig hen mod dette forjættende. mål. 

PR-foto: Freja Ejendomme

Albertslund Kommune efterspørger hjælp til navngivning på fængselsgrund

Albertslund Kommune kom til verden ved kommunalreformen i 1970, og det siges, at den fik sit navn, fordi alternativerne var Vridsløse og Herstedvester. Begge dele syntes man havde en for dyster klang.

I dag er man mindre berøringsangst over for kommunens historiske værtskab for nogle af landets prominente fængsler. Bydelen, der skal etableres på den grund, som Vridsløselille Statsfængsel lå på, får således navnet Vridsløse. Men parterne bag udviklingen – foruden kommunen er det A. Enggaard, PKA og Freja Ejendomme – har derimod brug for hjælp til at navngive veje, pladser og byrum. Derfor har man nu udskrevet en konkurrence, hvor forslag kan indsendes senest den 25. april.

”Fængslet har altid haft betydning for Albertslund, fordi det ligesom var forstadiet til byen og dermed altid har været her. Nu skal området med fængslet have ny betydning for Albertslund. Kulturen er allerede flyttet ind, og snart begynder de første etaper af byggeriet. Udviklingen bliver godt for byen og spændende at følge. Jeg synes derfor også det er rigtig fornuftigt at invitere det omgivende samfund til at byde ind med navne til pladser, stier og veje. Det er absolut ikke uden betydning, og jeg ser frem til at se hvilke bud der kommer,” udtaler borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S) i en pressemeddelelse.

”Der er naturligt en stor interesse for udviklingen af Vridsløse. Derfor er vi optagede af at give byens borgere og andre med interesse for området mulighed for at være med til at sætte deres præg på den nye bydels identitet, og vi er meget spændte på at se, hvilke gode bud der kommer ind,” supplerer projektudviklingschef i A. Enggaard, Morten Løgsted.

Vridsløselille blev i 2017 erstattet af Storstrøm Fængsel på Falster. Efter et par år som opholdssted for frihedsberøvede asylansøgere, blev komplekset i 2019 overdraget til Freja Ejendomme, som er et statsligt selskab, der afvikler ejendomme, som staten ikke skal bruge mere.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1-TagHeuer_Patrick Dempsey_2019_4
Autavia genfødt som pilotur
1-IMG_7661
Personlig indretningsbutik i Helsingør
Online posters
3 Days of Design indtager København

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...