Gubra er klar til næste vækstrejse

Henrik Blou blev hentet ind i 2015, til at hjælpe med at drive og udvikle forretningen Gubra til det, som den er blevet i dag – en højeffektiv, profitabel forretning med en stærk position i markedet.

Af:

I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet af træ og glas. Her forskes der i udvikling af nye lægemidler til behandling af metaboliske og fibrotiske sygdomme såsom diabetes og svær overvægt med følgesygdomme, herunder lever-, nyre- og hjertekarsygdomme. 

Sygdomme og tilstande som vores moderne og stillesiddende livsstil har medvirket til, at de i dag betegnes som globale sundhedsmæssige udfordringer fordi omfanget af dem er en tikkende bombe under sundhedsvæsenet i både rige og fattige lande. I Gubra er man med helt fremme i udviklingen af ny medicin, der skal afhjælpe netop disse store samfundsmæssige problemer.   

Gubra er også med helt fremme, når det kommer til udvikling og anvendelse af ny avanceret teknologi til forskningen i nye lægemidler. Ligesom arbejdet med kunstig intelligens og maskinlæring baner vejen for hurtig identifikation og udvikling af nye potente lægemiddelkandidater. Virksomheden beskæftiger i dag knap 200 højt specialiserede og dedikerede medarbejdere.   

Forskning i verdensklasse 
Forskerduoen Niels Vrang og Jacob Jelsing startede Gubra sammen tilbage i 2008. De byggede virksomheden på en drøm om at levere forskning i verdensklasse til medicinal- og biotekvirksomheder i den prækliniske fase af et lægemiddels udvikling, det vil sige test af lægemidler inden disse testes på mennesker, og samtidig bygge en forretning op omkring udvikling af egne nye lægemiddelkandidater.   Den drøm har i dag udviklet sig til en stærk forretning fordelt på to forretningsområder – CRO Services og Discovery & Partnerships – der gensidigt understøtter hinanden. 

I CRO-forretningen (Contract Research Organisation/kontraktforskning) har man over årene arbejdet med mange hundrede forskellige virksomheder på tværs af geografier, heriblandt 15 af verdens 20 største medicinalvirksomheder. Siden 2009 har denne del af forretningen haft en gennemsnitlig årlig vækst i omsætningen på 29%. Den anden del af forretningen, Discovery & Partnerships, identificerer og udvikler lægemiddelkandidater baseret på omfattende erfaring med naturligt forekommende peptider. Det gør de med henblik på at indgå partnerskaber med medicinal- og biotekvirksomheder. Siden det første partnerskab i 2013, har Gubra modtaget DKK 425 millioner i udviklings- og milepælsbetalinger fra partnerskaber med blandt andre Boehringer Ingelheim og Bayer.  

”Gubras kunder og partnere værdsætter særligt vores høje videnskabelige niveau og specialiserede rådgivning. Dette kombineret med kvaliteten af vores data og en høj grad af fleksibilitet og hastighed i leverancer gør, at de kommer igen år efter år,” indleder Administrerende Direktør Henrik Blou.  

En velsmurt maskine 
Høj datakvalitet og effektive processer sikrer, at Gubra er i stand til at levere solide, upartiske forskningsresultater til kunderne. Især levering af data i høj kvalitet til aftalt tid er et stærkt konkurrenceparameter. Enhver kilde til forsinkelse af udviklingen af et nyt lægemiddel koster enorme summer for den pågældende lægemiddelvirksomhed. Derfor er kvalitet, hastighed og fleksibilitet nøgleord for Gubras samarbejde med kunderne – et trekløver, der har været med til at sikre virksomhedens hidtidige vækst. 

”Konstant fokus på effektivitet er helt afgørende, hvis vi skal forblive konkurrencedygtige på et globalt marked. Derfor arbejder vi indgående med automatisering og robotisering af arbejdsopgaver og processer på tværs af hele forretningen. Eksempelvis har vi udviklet robotter, der har overtaget rutineprægede opgaver i laboratorierne, hvilket både frigiver tid til andre vigtige opgaver og udvider arbejdskapaciteten, da vi kan køre døgnet rundt,” fremhæver Henrik Blou.      

Børsnotering med stort vækstpotentiale 
For at kunne realisere virksomhedens store ambitioner om at vækste yderligere f.eks. på det amerikanske marked, har virksomheden nu besluttet at tage det næste skidt og lade sig børsnotere.  

”Vi har altid fokuseret på at drive en sund forretning med sorte tal på bundlinjen. Væksten har været organisk, og vi har selv finansieret alt. Vi har konstant haft selskabets langsigtede udvikling for øje,” siger Henrik Blou. Han forklarer, hvordan man de senere år har investeret kraftigt i udviklingen af en bred pallette af nye kontraktforskningsservices, samt en innovativ platform baseret på maskinlæring og kunstig intelligens (streaMLine) til at opdage nye peptidbaserede lægemiddelkandidater.  

“Nu står vi aktuelt foran en børsnotering, som skal gøre det muligt for os at bringe Gubra op på et nyt niveau. Planen indbefatter blandt andet en geografisk ekspansion af vores CRO-forretning og yderligere udvikling af vores egen pipeline. Det er derfor, det er attraktivt for os med en børsnotering,” ræsonnerer Henrik Blou. 

Fokus på bæredygtighed 
Det er ikke kun forskningen og forretningen, der er vigtig for Gubra. Det handler også om at tage et ansvar som virksomhed i forhold til både klimakrisen og biodiversitetskrisen. Siden 2019 har Gubra forpligtet sig til at allokere 10% af overskuddet før skat hvert år til bæredygtige initiativer, der understøtter den grønne omstilling. Gubra har blandt andet investeret i 150 hektar konventionel landbrugsjord på Langeland og er i gang med at omlægge den til natur og skov, som skal bidrage til at optage CO2 og øge biodiversiteten. Siden 2021 er der plantet 367.000 træer og buske. Gubra fokuserer også på at drive en bæredygtig forretning og har oprettet en intern ’sustainability’ styregruppe og et grønt panel af medarbejdere, som skal sikre et benhårdt fokus på minimering af affald og forbrug.  

Navnet Gubra er en sammentrækning af virksomhedens oprindelige to fokusområder: Gut and Brain. Tarmen og hjernen. Virksomheden tilbyder i dag kontraktforskning inden for en bred vifte af sygdomsområder: Diabetes, overvægt, fedtlever (NASH), nyre (CKD), lunge, tarme, hjerte (CVD) og hjerne (CNS). Særligt sygdomsområdet for svær overvægt forventes at vokse markant i takt med, at de store medicinalvirksomheder fokuserer på dette hastigt voksende marked.

Gubra har en voksende pipeline af spændende udviklingsprojekter, og siden virksomheden i 2013 indgik sit første partnerskab, har den i alt modtaget 425 mio. kr. i udviklings- og milepælsbetalinger fra partnere. De nuværende partnerskaber indeholder ligeledes et betydeligt potentiale for nærtstående og langsigtede milepælsbetalinger.

Medicinal- og biotekvirksomheder outsourcer i stigende grad til kontraktforskningsvirksomheder som Gubra, og brugen af kunstig intelligens til at identificere og udvikle nye peptidbaserede lægemidler, som Gubra benytter, er ligeledes i hastig vækst.

Gubra er ikke alene passionerede omkring forskning og udvikling af lægemidler til gavn for patienter verden over. Virksomheden er mindst lige så fokuseret på at drive forretningen på en ansvarlig og bæredygtig måde. Derfor besluttede man i 2019, at 10 % af overskuddet før skat hvert år skal investeres i bæredygtige initiativer, der understøtter den grønne omstilling. Det foregår i datterselskabet Gubra Green.

Læs mere på www.gubra.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Damvig94614
Dansk 3D-print bliver svensk
Intro 2
Byg ledelsesudvikling på styrkerne
A50I6260
Læg frygten på hylden og del dine data

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
Alejandra Mørk
Mange virksomheder er ikke klar over, hvor højt gærdet i virkeligheden er
Udvikling af lægemidler kræver en målrettet og langvarig indsats på flere fronter. Forsøg skal lykkes, myndighedskrav efterleves, og...