Bygninger i Europa står for mere end 30% af CO2-udledningen, og mange nye bygninger er ikke driftet intelligent. Faktisk er nybyggeri en af de overraskende syndere, men ved at gøre bygninger smarte og bæredygtige skåner vi ikke blot miljøet, men forbedrer effektiviteten, trivslen både på arbejdspladsen og hjemme. Teknik- og driftsleverandøren Caverion viser vejen til energioptimering, der er understøttet af brugbare data.
Tiden er forbi, hvor virksomhederne efterspurgte glittede energirapporter eller præsentationer, der vagt antydede en strategi til at reducere CO2 og sikre energioptimering i bygninger. I dag efterspørger virksomhederne konkrete forslag, der underbygges af data, så det kan bevises, at miljøet skånes, der spares på energien, og medarbejderne sikres et godt indeklima. Hos teknik- og driftsleverandøren Caverion følger de bygningernes livscyklus tæt, så byggerierne reelt performer, og virksomhederne når i mål med strategien.
”Vi ser på hele bygningens livscyklus og forholder os altid til konkrete data og målbare resultater. Data skal bruges intelligent, for de gør en forskel for miljøet, medarbejderne og driftsudgifterne,” siger Michael Kirkegaard, direktør, Managed Service, Caverion Danmark, og han uddyber:
”I dag efterspørger vores kunder en høj grad af transparens. De vil se, at tingene faktisk virker, og elmålerne kører langsommere rundt. Derfor er de rigtige data helt centrale for at optimere.”
30% at optimere i nybyggeri
Hos Caverion følger de nøje med i data for tusindvis af bygninger i Skandinavien og Europa. De mange sammenkoblede og komplekse systemer – især i nybyggeri – øger risici for fejl og uhensigtsmæssigt overforbrug.
”Vi kan se på vores omfattende data og overvågning af de mange forskellige bygningstyper, at i nybyggeri er der ofte mere end 30 % at hente på energiregnskabet, fordi bygningen ikke er korrekt indreguleret,” forklarer Michael Kirkegaard og uddyber:
”Vores data fra 150.000 m2 nye bygninger sat i drift over de seneste fem år viser, at der i bygningens første tre leveår i gennemsnit er mere end 30 % besparelser at hente. Det overforbrug koster dyrt på alle bundlinjer og vil typisk først blive opdaget, når bygningen skal renoveres første gang. Derfor er det helt centralt at have fokus på bygningens forbrug helt fra første gang, den tages i brug og i de første år.”
Tværfagligt samarbejde sikrer transparente data
Caverion, der blandt andet hjælper PostNord og Danfoss med at optimere, overvåger mere end 30.000 bygninger fordelt på ti lande.
”Vi er digitalt connected til omkring 10.000 af bygningerne, så vi kan overvåge, justere og optimere driften, præcist når behovet opstår,” forklarer Michael Kirkegaard.
Vejen til intelligent drift af bygninger opnås gennem tværfagligt samarbejde:
”Samarbejde mellem faggrupperne er helt centralt for at udnytte data optimalt og nå de bedste resultater. Derfor har vi oprettet et center, hvor faggrupperne arbejder sammen. Vi veksler opsamlet data til viden, og de tværfaglige kundskaber sikrer, at den viden ender ud i faktiske forbedringer. De forbedringer kan vi så igen dokumentere med data.”
Nye arbejdsgange øger forbruget
I dag betyder nye arbejdsrutiner efter Covid-19 for eksempel, at mange medarbejdere prioriterer at arbejde hjemme op til flere gange om ugen. Fleksibiliteten gavner den enkelte medarbejder, men hvis de halvtomme kontorer kører på fuld kraft rent energimæssigt, så bliver det ikke blot en dyr energiregning for virksomheden, men det sætter også et sort fingeraftryk på den grønne dagsorden. Hos Caverion arbejder de internt med en strategiplan, der hedder bæredygtig vækst i 2025, så den grønne dagsorden er dybt forankret i Caverions DNA.
”Vi har alle et ansvar for at skabe en grønnere fremtid, og personligt tror jeg også, at det er nødvendigt for virksomhederne at kunne vise deres engagement i at energioptimere, fordi det har en høj værdi, når de skal rekruttere og fastholde især unge medarbejdere,” fortæller Michael Kirkegaard.
Så begynd rejsen mod en grønnere fremtid her www.caverion.dk