3 Hurtige

Af:

PR-foto: Ditte Valente / Metroselskabet

Metroselskabet forbereder ny bydel omkring Ny Ellebjerg Station

I det nye år får København en ny togstation – eller rettere, Ny Ellebjerg bliver omdøbt til København Syd. Navneskiftet dækker dog over en realitet: Stationen er allerede et knudepunkt, men bliver det i endnu højere grad, når metroen samt spor til Øresundsforbindelsen og et underjordisk omstigningsområde kommer til. Dermed bliver også området omkring stationen mere interessant, og denne fremtid er Metroselskabet ved at planlægge. Selskabet oplyser i en pressemeddelelse, at det opfordrer tilbudsgivere til at søge prækvalifikation til helhedsplankonkurrencen om byudvikling ved København Syd. Tre teams bliver efter konkurrencen prækvalificeret.

”Den fremtidige byudvikling forventes at skulle indeholde erhverv, boliger, butikker og andre bylivsfunktioner, der understøtter et trygt lokalmiljø og et levende byliv de fleste af døgnets timer. Samtidig skal byudviklingen understøtte stationens fremtidige rolle som én af Danmarks største stationer. Som led i byudviklingen ved København Syd skal der gennemføres en konkurrence, hvor tre tilbudsgivere udarbejder hvert deres forslag til en helhedsplan for byudvikling ved stationen,” oplyses det i pressemeddelelsen. 

Det er metrolinjen M4 til Sydhavn, der efter Sluseholmen Station igen drejer ind i landet, der får endestation på København Syd. Efter planen vil togene kører på den nye linje fra 2024, og byggeriet af de fem nye stationer godt i gang. Selve stationen er dog projekteret og indgår ikke i konkurrencen.

”Opgaven er beskrevet i et konkurrenceprogram, der er en del af udbudsmaterialet. Opgaven rummer en høj grad af bymæssig og teknisk kompleksitet, hvorfor de tre tilbudsgivere skal have en række tværfaglige kompetencer i deres team, der matcher kompleksiteten. Disse kompetencer fremgår af udbudsbetingelserne,” oplyses det videre i pressemeddelsen.

PR-foto: Ejendomstorvet.dk

Kontormarkedet i Nord-sjælland trodser lurende krise 

I disse år er det især kontorer centralt i store byer, der er efterspurgte. Men aktiviteten er stor nok til, at den også kommer kontorer på mindre centrale placeringer til gode. Gennem 2021 og første del af 2022 blev kontorlejemål i Nordsjælland således revet væk af virksomheder på jagt efter nye lokaler, og dén udvikling er fortsat i resten af 2022. Det oplyser Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler.

”Tidligere i år kunne vi se et kraftigt fald i de udbudte eller ledige kontorarealer i Nordsjælland – og udbuddet var det laveste i 15 år. Siden er der sket yderligere et fald i udbuddet, som nu har ligget på 3,9 pct. to kvartaler i træk, og vi kan ganske enkelt ikke registrere et lavere udbud i de næsten 20 år, vi har indsamlet data om erhvervslokaler,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Jacob Lunding, partner i EDC Erhverv Poul Erik Bech Nordsjælland med kontor i Hillerød, tilføjer: ”Danmark har haft høj økonomisk vækst, og vi har ikke set en effekt af, at danskerne blev vant til at arbejde hjemmefra under corona, selv om mange nok forventede, at virksomhederne ville få brug for mindre plads. I flere bymidter er ældre kontorer blevet omdannet til boliger, og geografisk mangler vi især kontorlokaler i Hillerød og i Frederikssund. Der er stor efterspørgsel på de lidt større lejemål og på moderne lokaler – her må udlejere med ejendomme fra 1970’erne være indstillede på at sætte dem i stand.”  

En anden lokal erhvervsmægler peger på milliardinvesteringer i Hillerød, f.eks. med den nye Frederiksbro-bydel, hos biotekselskabet Fujifilm (tidligere Biogen) og supersygehuset i Favrholm lidt syd for centrum.

”Det skaber økonomisk aktivitet i Nordsjælland og øger behovet for kontorareal. Det har også en psykologisk effekt, at Folketinget har besluttet, at Hillerødmotorvejen skal gøres færdig,” siger Johnny Hallas (billedet) fra Danbolig Erhverv Johnny Hallas i Hillerød.

PR-foto: SLA

SLA skal designe byrum i prestigiøst London-projekt

Landskabsarkitekterne SLA har vundet opgaven at designe landskabet og byrummene for et af Londons største og strategisk vigtigste byudviklingsprojekter: Det ikoniske 160.000 kvm. store Earls Court-område i det centrale London. Det oplyser selskabet. En erklæret målsætning for projektet er at ”bringe magien tilbage til Earls Court,” fortæller SLA-partner og designdirektør Rasmus Astrup.

”Earls Court er et ikonisk sted, der betyder en masse for folk i London. Alle mennesker i London har minder om magiske oplevelser og fantastiske begivenheder herfra. Vi tror på, at vi kan bygge ovenpå denne arv ved at skabe et bykvarter med generøse grønne uderum og parker, og hvor biodiversitet, bynatur og en stærk, social fællesskabsfølelse skaber en unik og magisk byidentitet. Et Earls Court for liv – alt liv,” udtaler han.

Den kommende masterplan skal udvikle Earls Court med basis i områdets stærke kultur- og industriarv. Første fase af masterplanen, der nu igangsættes, vil skabe 1300 nye blandende boliger, inklusiv almene boliger), hundredvis af arbejdspladser, kulturinstitutioner, og en lang række grønne byrum, pladser, gader og parker. Over alle faser forventes byggearbejdet at stå på gennem 15 år og koste den nette sum af 100 mia. kr.

Vigtigheden og prioriteringen af byrummene var afgørende for valget af de danske arkitekter, oplyser Earls Court Development Company’s CEO, Rob Heasman i en pressemeddelelse:

“Igennem vores indledende borgerinddragelse har vi kunne konstatere, at det er yderst vigtigt for de lokale Londoners, at Earls Court bliver et sted der er attraktivt og åbent for alle, og at det udvikles med en stærk humanistisk og naturbaseret tilgang. Som reaktion på dette, har vi udpeget det globalt anerkendte danske design studio SLA som landskabsarkitekt på tværs af hele udviklingsområdet,” udtaler han.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
frit
Garant for begge sider
2
Når teamet spiller sammen vinder virksomheden
DK_Langelands Plads^J Fredriksberg_PHOTO @gamasj
Certificeret og formstabilt Kebony-træ vinder frem overalt

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...