Det tager kun et øjeblik at opnå lavere driftsomkostninger på op mod 20% og sikre mindre CO2-udledning på tværs af dine bygninger. Ento Labs, der i dag analyserer omkring 5% af Danmarks samlede elforbrug, bruger data og kunstig intelligens til at energioptimere bygninger for erhvervslivet og offentlige institutioner.
Energikrisen er over os og trækker dybe spor både i privat- og erhvervslivet. Hos Ento Labs hjælper de virksomheder og offentlige institutioner med at energioptimere deres bygninger og samtidig reducere udledningen af CO2. Salling Group er en af de kunder, som har brugt platformen. Supermarkedsgiganten har reduceret det årlige energiforbrug med et tocifret millionbeløb.
Data driver energioptimering
Den største barriere til effektiv og bæredygtig bygningsdrift er dyre og langsomme processer. Hos Ento Labs bruger de automatiske analyser, der automatiserer processen og understøtter hurtig og skalérbar energioptimering.
”Vores tilgang til energioptimering er at bruge kunstig intelligens til, at se om bygningerne bliver driftet optimalt. I stedet for at begynde med at investere i løsninger som varmepumper, solceller og lignende, anbefaler vi, at man bruger bygningens data til at optimere energiforbruget. Data viser, at virksomhederne kan spare helt op mod 20%, når bygninger driftes bedre,” fortæller Malte Frederiksen, der er en af de fire stiftere bag Ento Labs. Virksomheden blev stiftet i 2019 og har i dag over 10.000 bygninger, på platformen. Ento Labs løsning henvender sig til offentlige institutioner og dem i erhvervslivet, der drifter mange bygninger. Mission er at gøre alle i stand til at forbruge energi effektivt og intelligent.
Kom i gang på et øjeblik
Ento Labs bruger data, algoritmer og moderne cloud infrastruktur til at hjælpe virksomheder og offentlige institutioner med at bruge energi på en effektiv og bæredygtig måde – i mange tilfælde uden store investeringer. Det tager kun ganske få minutter at gå ind på www.ento.ai, registrere sin virksomhed og give adgang til data.
”Vi bruger kunstig intelligens til at analysere alle bygningers parametre, sammenligne dem med hinanden, så vi kan se, hvordan de kan energioptimeres. Vores løsning henvender sig til de bygningsejere, der har omkring 20 bygninger eller flere,” siger Malte Frederiksen og uddyber:
”Data giver os et klart indblik i forbruget. For eksempel overrasker det mange at få sat tal på, hvad det koster, hvis lyset er tændt i bygningerne om natten.”
Arbejdernes Landsbank har også benyttet sig af Ento Labs løsning. Banken kan nu årligt sænke energiforbruget og klimaaftrykket med mere end 100 tons CO2e, hvilket svarer til 16% af bankens totale elforbrug – vel at mærke uden større nye investeringer.
Data kan gøre os CO2-neutrale
I følge det Internationale Energiagentur står driften af bygninger for cirka 28% af de globale CO2-udledninger. I 2030 skal dette være reduceret markant, og i år 2050 skal CO2-udledningen være tæt på 0.
”Vi kan kun nå målet om at være CO2-neutrale i 2050, hvis vi øger hastigheden og skalaen på omstillingen markant. De data-drevne værktøjer kan hjælpe bygningsejerne med at komme i mål, fordi data viser, hvor det giver mening at energioptimere i bygningsmassen. Data understøtter desuden, at tiltagene har den ønskede effekt,” forklarer Malte Frederiksen.
Ento Labs, der i dag har 12 ansatte, oplever en massiv interesse for deres løsning, som også har stort potentiale i udlandet. Derfor søger virksomheden nye kolleger, der kan være med til at spare offentlige institutioner og erhvervslivet for millioner af kroner i energiforbrug og sænke CO2 aftrykket i fremtiden.