Trods et nervøst og afventende marked som følge af økonomiske og geopolitiske usikkerheder er landets toneangivende ejendomsinvestorer ikke i tvivl om, hvilke segmenter de ser størst potentiale i, når det drejer sig om de kommende seks måneder. Det viser ny investorundersøgelse fra Cushman & Wakefield | RED
Det danske ejendomsinvesteringsmarked er ligesom andre markeder ramt af generel opbremsning på grund af en række økonomiske og geopolitiske usikkerheder som følge af især krigen i Ukraine. Himmelfarende energipriser, tocifrede inflationsrater, rekordhøje bygge- og materialepriser samt kraftige rentestigninger betyder, at ejendomsinvestorer verden over lige nu overvejer deres strategier i det ændrede marked. Nu viser en ny investorundersøgelse fra Cushman & Wakefield | RED, hvilke ejendomssegmenter de mest markante investorer i landet ser størst potentiale i, når det drejer sig om de kommende seks måneder – og her skiller særligt ét segment sig igen markant og positivt ud.
Ser største potentiale i boliger – igen
Således ser halvdelen – helt præcist 49% – af de 84 respondenter størst potentiale i boligejendomme hen over efteråret og vinteren, viser forventningsundersøgelsen forud for 4. kvartal 2022 og 1. kvartal 2023. Dermed indtager boliginvesteringer for tredje halvårsmåling i træk en suveræn topplacering, eftersom tallet har ligget nogenlunde stabilt ved lignende undersøgelser forud for de to foregående halvår, mens ”blot” 36% af ejendomsejerne før 2. og 3. kvartal 2021 så størst potentiale i boliger. Dengang – for små to år siden – svarede 46% af investorerne ”logistik” på spørgsmålet: ”Hvilket segment anser du for at have det bedste potentiale til at klare sig godt i løbet af de kommende seks måneder?”
Netop logistik indtager nu – med 29% – en klar andenplads i forventningsundersøgelsen.
”Boliger har i Danmark været det største segment siden 2012, og meget tyder på, at denne trend fortsætter. Når man taler med de udenlandske investorer, er de fortsat meget begejstrede for det danske boligmarked, hvor de mener, at der er en meget robust efterspørgsel – også relativt i forhold til andre lande. Vi ser også, at investorer, der allerede er på det danske marked, flytter deres investeringer i boliger længere og længere væk fra de store byer, hvilket vidner om en helt overordnet tillid til boligsegmentet,”
siger Lior Koren, partner i Capital Markets hos RED.
Mindst potentiale i hotel- og industriejendomme
Mens altså landets fremtrædende danske og udenlandske investorer aktuelt ser størst potentiale i boliger i det kommende halvår, ser de helt anderledes på segmenterne for hotel- og industriejendomme. Således forventer ingen, at der er størst potentiale i hotelejendomme, mens tallet lå på henholdsvis 4% og 3% i RED’s forrige målinger. Helt i bund i forventningsundersøgelsen er også investorernes tiltro til industriejendomme. Blot 1% ser segmentet som det med størst potentiale til at klare sig godt i løbet af de kommende seks måneder.
”De tal er for os en smule overraskende, da vi jo faktisk har set et hotelmarked, der har stået igennem den værste krise, man kan forestille sig for hotelbranchen, hvor rejseaktiviteten stoppede, og hele ”udescenen” blev tvangslukket i perioder. Hotelbranchen har trods det klaret sig igennem, naturligvis ikke uden tab af egenkapital, men med ganske få konkurser og en ret stærk tilbagevenden til høje belægningsgrader. Det bliver interessant at følge, hvilke segmenter der vil være mest værdifaste i det kommende halve år, når nu de fleste investorer har indstillet sig på, at renterne nok ikke falder tilbage til de samme, lave niveauer, som vi har været vant til”, siger Lior Koren.