InTech Founders ønsker at fremme diversitet blandt tech startups og tilbyder accelerator-forløb med fokus på netværk, fundraising og skalering til startups med internationalt potentiale med mindst én kvindelig founder.
På trods af et øget fokus på diversitet de sidste par år, modtog kvindelige iværksættere i 2021 kun 1,5% af midlerne til deres startup, mens mandlige iværksættere modtog 91,7% af midlerne, og 6,9% gik til kønsblandede founding teams. Grundet den fortsatte underinvestering i kvindelige iværksættere stiftede Joo Runge og Ann-Christine Roope InTech Founders i 2021 for at sætte startups med kvindelige founders i forbindelse med danske og internationale investorer og give dem adgang til netværk. InTech Founders har opnået stor succes og har netop startet deres tredje program. Til dato har 41 startups deltaget i det 10 uger lange Growth Accelerator program, og for ca. 40% af deltagerne ender det med en investering.
Joo har en baggrund som M&A advokat og 15 års erfaring med tech, investeringer, kapitalfremskaffelse i Danmark og udlandet og screenet +200 cases. Derudover sidder Joo i bestyrelsen i TimeLog, Fundmarket.dk og Women in Tech Denmark og er stifter af Women in Tech Switzerland. Joo har gennem årene opbygget et bredt netværk af danske og internationale investorer.
Ann-Christine, som bor i London, er stifter af Ethan Partners, et globalt Executive Search firma med fokus på tech virksomheder og investorer. Virksomheden har hjulpet over 250 startups og investorer i mere end 50 lande (bl.a. Uber, Zalando og Hello Fresh). Ann-Christine har igennem sit arbejde et stærkt netværk, der dækker både Europa, USA og Asien. Ann-Christine er desuden medlem af bestyrelsen for den landsdækkende tandlægekæde Godt Smil.
Mangel på diversitet hæmmer vækst
Joo Runge og Ann-Christine Roope opfordrer investorerne til at foretage flere investeringer i startups med founder teams, der også inkluderer kvinder. Ikke fordi de er ledet af kvinder, men fordi det er dokumenteret at de performer godt. Fra et kommercielt perspektiv er der en række fordele ved at fokusere på diversitet, såsom forbedret økonomisk performance, øget innovation, medarbejder trivsel og et stærkere employer brand.
Det er vigtigt for makkerparret at understrege, at det ikke er kvinderne mod mændene, men at vi generelt skal blive mere bevidste omkring unconscious bias og det faktum, at man ubevidst behandler mænd og kvinder forskelligt. Der er mange der mener man ikke behandler mænd og kvinder forskelligt, men det er veldokumenteret at dette er tilfældet, så det første skridt er at anerkende at der en en forskel, derefter kan vi arbejde på at forbedre vilkårene.
Hvis man har fokus på diversitet fra start er det nemmere at opnå en mere ligelig kønsrepræsentation. Det er svært at tiltrække kvinder når man kun er mænd. Og dette gælder ikke kun køn, det gælder etnicitet, alder, religion, nationalitet etc. Det er svært at skabe en mangfoldig og inkluderende virksomhed og arbejdskultur hvis ledelsesteamet er for ensartet. Dette kan hæmme en virksomheds vækst, især hvis man ønsker at udvide i udlandet eller tiltrække udenlandske medarbejdere til Danmark.
Hvordan kan man få mere kapital til kvindelige iværksættere
Man skal have fokus på diversitet fordi det giver mening. På trods af de mange fordele er det fortsat svært for kvinder at få funding. Dette skyldes blandt andet at de fleste investorer er mænd og vurderer mandlige og kvindelige iværksættere forskelligt på baggrund af unconscious bias. Det er dokumenteret af bl.a. Harvard Business Review at kvinder og mænd bliver vurderet anderledes når de skal pitche overfor investorer.
Mange kvindelige iværksættere fokuserer desuden på en kvindelig målgruppe/problemstilling og har måske et mere feminint udtryk i deres kommunikation og branding. Dette kan være noget en mandlig investor forståeligt nok kan have svært ved at relatere til, så her kunne man med fordel få noget sparring fra en kvindelig investor eller rådgiver.
Konkrete anbefalinger fra bl.a. Den Europæiske Investeringsbank er at nedbryde barriererne mellem iværksætterne og investorerne ved at sætte iværksætterne direkte sammen med investorerne, revurdere investeringsprocessen, og at investorer selv har en diverst organisation internt. Langsigtet foreslås det at der er konkrete KPI’er for diversitet og at der allokeres kapital. Derudover arbejder InTech Founders’ med få flere kvinder til at investere i tech startups, da dette har givet gode resultater i blandt andet USA og Canada.