Siemens Gamesa, som har sit danske hovedkontor i Brande, er en af verdens største aktører inden for vindkraft. Således er man absolut markedsledende, når det gælder havvindmøller. Virksomheden håber også på at blive en markant aktør i EU’s planer for vindkraft i Nordsøen, den såkaldte Esbjerg aftale.
Den grønne omstilling er i fuld gang, og det er en omstilling, virksomheden Siemens Gamesa med dansk hovedkontor i Brande og globalt hovedkontor i Bilbao i Spanien gerne vil være en del af. Faktisk er den allerede en af verdens største indenfor vindkraft, men selv om både produktion og udvikling af nye havvindmøller sker i Danmark, lige som det er i Danmark man har den største medarbejdermæssige repræsentation, er virksomheden mest kendt i udlandet. Blandt andet fordi 97 pct. af vindmøllerne går til eksport.
”På baggrund af den nyligt indgåede aftale fra EU-topmødet i Esbjerg i forbindelse med planer for en øget indsats omkring havvindenergi i Nordsøen, håber vi imidlertid at øge vores tilstedeværelse i danskernes bevidsthed. Det siger Torben Bang, der er administrerende direktør i Siemens Gamesa A/S. Netop Esbjerg er i forvejen en central position for virksomhedens offshore aktiviteter. Desuden har man lokationer i Aalborg og i Vejle.
Har aktiviteter i 60 lande
Historisk set udspringer Siemens Gamesa fra virksomheden Danregn, der producerede vandingsanlæg til landbruget. I 1980 satsede man på et dengang helt nyt forretningsområde, der hed vindkraft og vindmøller. I 2004 blev virksomheden opkøbt af Siemens, og i 2017 fusionerede man med den spanske vindmølleproducent Gamesa, hvilket betyder, at man i dag er et globalt selskab med aktiviteter i 60 lande.
”Med 25.000 ansatte verden over, heraf de 5.500 i Danmark, beskæftiger vi faktisk flere medarbejdere end nogen anden i den danske vindbranche, hvilket nok ikke så mange er klar over. Globalt set har vi installeret vindmøller med en samlet kapacitet på 125 gigawatt, svarende til cirka 12 gange danskernes årlige elforbrug”, fortæller Torben Bang videre, idet han føjer til, at vingerne til virksomhedens havmøller produceres i Ålborg, hvilket gør Siemens Gamesa til regionens største ikke-offentlige arbejdsplads.
Vision om en fossilfri verden
Netop det, at virksomheden i dag har et internationalt aftryk, glæder direktør Torben Bang. I Danmark har man således 75 forskellige nationaliteter ansat, og omkring 1.000 af medarbejderne har ikke dansk pas. Det er for ham vigtigt set ud fra Siemens Gamesas vision om at udgøre en vigtig del af den værdikæde, der skal være med til at gøre verden fri for fossile brændstoffer.
”Vi arbejder ud fra mottoet ”Clean Energy for Generations to Come”. Samtidig lever vi i en tid, hvor vi ikke længere kan tage energi for givet. Situationen i øst har været medvirkende til, at accelerere vejen væk fra olie, kul eller gas, og i dag har vi en moden vindkraftindustri, der kan levere miljørigtig og grøn energi, der er billigere end den, de fossile brændstoffer kan levere”, siger Torben Bang videre.
Omstillingen går for langsomt
Samtidig leverer han dog et indspark til de EU-ledere, der i maj måned indgik den ambitiøse aftale i Esbjerg. Målet er at installere 32 gigawatt vindkraft om året, men som det ser ud lige nu, og som det kommer til at se ud de kommende år, installeres der i gennemsnit ikke mere end 18 gigawatt om året. Ambitionerne er der, men det altså alt for langsomt med at føre dem ud i livet.
”Det skyldes blandt andet, at det er alt for tidskrævende og kompliceret at få de nødvendige tilladelser. Vi er nødt til som samfund at forstå, at vi alle har et ansvar for den grønne fremtid – det er vi nødt til at være indstillet på. Det skylder vi ganske enkelt vores efterkommere”, slutter Torben Bang.