Historisk få ledige kontorer på Sjælland

Bortset fra i Roskilde og Køge er der ikke bygget mange kontorer i Region Sjælland efter finanskrisen. Men nu har ejerne af gamle kontorejendomme fået mod på at sætte dem i stand, fortæller John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland. PR-foto: Ejendomstorvet.dk

Af:

Region Sjælland har ikke haft færre ledige kontorlokaler i 15 år, og tomgangen er markant lavere end på landsplan, viser nye tal fra Ejendomstorvet.dk. Få havde forventet den nuværende efterspørgsel, der bl.a. kommer fra statens udflytninger. Derfor er der ikke bygget mange nye kontorer siden finanskrisen. Men nogle kontorer er også taget ud af markedet og bygget om til boliger.

Det seneste år er udbuddet af kontorlokaler i Region Sjælland faldet med 43 pct., og virksomheder og andre på jagt efter lokaler har ikke haft så lidt at vælge imellem siden 2007. Det oplyser Ejendomstorvet.dk, landets største portal for erhvervslokaler, i en pressemeddelelse.

”For fire kvartaler siden var der udbudt 93.000 kvm. kontorarealer i hele regionen – det er dykket kraftigt til 53.000 kvm., eller det laveste, vi har registreret i 15 år. Vi skal tilbage til tiden lige før finanskrisen for at finde lavere udbud af kontorer. Faldet i udbuddet har været kraftigst i Vest- og Sydsjælland, hvor det aktuelle udbud blot svarer til 2,4 pct. af områdets kontorarealer. I Østsjælland med 3,7 pct. er der lidt mere at vælge imellem, men begge områder har markant lavere udbud end landsgennemsnittet på 5,4 pct.,” siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk. 

John Borrisholt, partner og direktør i EDC Erhverv Poul Erik Bech Sjælland med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse samt et ret nyt kontor i Holbæk, forklarer udviklingen:

Rekordhøj beskæftigelse
”Der er stor efterspørgsel på kontorer, fordi virksomhederne har travlt, og beskæftigelsen er rekordhøj. I vores region spiller det ind, at der ikke er blevet bygget meget nyt siden finanskrisen – modsat i København og andre store byer. Dog har Roskilde og især Køge haft kontorbyggeri, og derfor er udbuddet lidt større i Østsjælland. Men vi er selv på vej med nogle større udlejninger,” siger han.

EDC Erhverv-mægleren tilføjer, at mange udlejere er blevet villige til at investere i at opgradere ældre kontorlokaler. Det gælder f.eks. en fraflyttet domicilejendom fra 1992 på Ringstedvej i Roskilde.

”I 2021 har vi nærmest ingen fremvisninger, men ejeren – en pensionskasse – har nu istandsat ejendommen, som samtidig er omdannet til flerbrugerhus med plads til 10-12 lejere. I år har vi på kort tid fået udlejet en stor del af de 8000 kvm.,” siger John Borrisholt.

Statens udflytninger
Også en anden erhvervsmæglerkæde peger på lokale årsager til det lave udbud.

”De seneste fire-fem år har staten udflyttet en del styrelser og andre arbejdspladser. Det har f.eks. Holbæk, Korsør, Ringsted og Slagelse nydt godt af. Et af de seneste eksempler er, at Slagelse får et nyt skattecenter med omkring 150 arbejdspladser på Ndr. Ringgade. Desuden er der nedlagt en del kontorarealer i midtbyerne. F.eks. har Kalundborg ændret en lokalplan, som forbød boliger på 1. sal i centralt beliggende ejendomme. Da vi selv flyttede fra 1. sal i midtbyen i Slagelse til Sorøvej, kom der to boliger i vores tidligere kontorer,” fortæller Henrik Nikolajsen, partner og administrerende direktør for Nordicals Sjælland med afdelinger i Køge, Næstved, Roskilde og Slagelse.

Han fremhæver, at udlejere kan få højere lejeindtægt fra boliger end kontorer, ligesom risikoen for at stå med tomme lokaler normalt er mindre. Ydermere har de fleste centrale byejendomme en alder, der gør det sværere at leve op til dagens kontorkrav om f.eks. belysning, indretning og ventilation. 

Mest læste på BusinessReview.dk

Lars Frelle-Petersen 3202
Digitaliseringen er dynamo for væksten
recycle-1244643--
Omstilling til cirkulær økonomi kræver en samlet indsats fra byggebranchen

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...