Sådan kan 3D print hjælpe dansk produktion i den grønne førertrøje

Dansk AM Hubs ledelse fra venstre til højre: COO Lars Holmegaard, programleder Søren Kølle Hansen, CTO Steffen Schmidt, CCO Aia Lykke, CEO Frank Rosengreen Lorenzen.

Af:

3D print giver mulighed for CO2-reduktion, materialebesparelse, skræddersyede produkter og lokal produktion tættere på kunden. Den unge teknologi er danske virksomheders mulighed for at vise verden, hvordan vi herhjemme udvikler, designer og fremstiller i fremtidens både grønne og robuste produktion, lyder det fra Dansk AM Hub.

Få innovationer kan måle sig med hjulet, dampmaskinen, flyvemaskinen og andre opfindelser, der har skubbet vores civilisation fremad med et kvantespring. Men 3D print er tæt på at være oppe i den liga. Eller som Frank Rosengreen Lorenzen, direktør i Dansk AM Hub, formulerer det, når han skal beskrive, hvor skelsættende 3D print i bund og grund er, når det gælder produktion af et emne: ”Traditionel produktion med støbning og fræsning har vi kendt siden bronzealderen. Vi har justeret og tunet dem, så vi i dag kan sprøjtestøbe og CNC-fræse, men det er i bund og grund de samme teknologier. Og så kommer der pludselig den her 3D print-teknologi, hvor digitale filer og ét tryk på print-knappen erstatter besværlige forsyningskæder med lokal produktion, hvor printeren i modsætning til de traditionelle metoder kun bruger det akkurat nødvendige materiale og har et langt mindre spild i produktionen. 3D print kan derfor være redskabet, der sikrer en langt mere bæredygtig produktion, fordi produktionen vil udlede mindre CO2”.

Dansk AM Hub er Danmarks nationale samlingspunkt for Additive Manufacturing (AM) – også kaldet industrielt 3D print – som dækker over processen at fremstille et objekt ét lag ad gangen.

Der er skabt momentum
Med sine forskellige kvaliteter har 3D print på sine knap 40 års levetid skabt momentum for, at danske virksomheder kan blive førende inden for udvikling og print af grønnere produkter. Men det kræver, at de tager teknologien til sig og bruger den fornuftigt.

”I disse år skriger alle på digitalisering og nye teknologier, men vi skal i Danmark spørge os selv, hvad vi gerne vil være særligt gode til – og hvordan 3D print kan hjælpe os med det. Vi bliver aldrig størst i verden på at videreudvikle den her teknologi, for det er fly-, bil- og våbenindustrien, særligt i USA og Tyskland, der har dén førertrøje på. Men vi kan blive dem, der bruger 3D print bedst, når det kommer til at fremstille mere grønne produkter og opbygge den største indsigt i det. Med grøn strøm i vores stikkontakter, nogle af verdens mest ambitiøse klimamål og højt specialiserede brancher og eksperter har vi nogle meget store danske kernekompetencer, vi kan udnytte,” siger Frank Rosengreen Lorenzen.

Langt på kort tid
Som verden har udviklet sig, er det ultimative mål for Dansk AM Hub og de virksomheder, som organisationen rådgiver, at reducere CO2 gennem reduktion af vægt og materialeforbrug.

”31 procent af jordens CO2-udledning kommer fra materialer, særligt cement, stål og plastik. Der er meget CO2 at spare ved at bruge mindre materialer, og kan vi allerede i dag gribe en ny teknologi som 3D print og reducere vores materialeforbrug, er vi kommet langt på kort tid.”

Dansk AM Hub ønsker at være den første industrielle medlemsorganisation, der måler sine projekter på, i hvilken grad de får elimineret CO2. En vision, som deles af medlemmerne, der på godt ét år har samlet 76 virksomheder i et dansk AM-økosystem.

”Vi arbejder med nogle ambitiøse mål for blandt andet at beregne de bæredygtige fordele ved at bruge AM i produktionen med en CO2-beregner. Vi har også projekter med fokus på
designoptimering, så vi i Danmark kan vise verden, hvordan vi udvikler, designer og producerer i fremtidens grønne og robuste produktion.”

Det fulde potentiale
Siden Dansk AM Hub blev stiftet i 2018, er andelen af danske virksomheder, der bruger teknologien, steget fra 18 til 32 procent ifølge den seneste kortlægning i Dansk AM Rapport 2022.

”Den voksende udbredelse er i sig selv et glædeligt resultat, men det rigtig spændende er jo, hvis virksomheder bliver så dygtige, at de udnytter 3D prints fulde potentiale. De kan lave et mere skræddersyet produkt og dermed få en stærkere relation til deres kunder. De bruger færre materialer og laver et mere energieffektivt produkt med mindre CO2. Endelig kan de bruge 3D print til såkaldt distribueret produktion, hvor de producerer ”on demand” og ikke til et lager ved at placere mindre og smartere produktionsanlæg lokalt og tættere på kunden. Med distribueret produktion falder transport og CO2, og samtidigt undgås store risici i ens værdikæde, da man har spredt produktionsanlæggene.”

Konkret tilgang
Med afsæt i kontorer i København og Herning udvikler, igangsætter og finansierer Dansk AM Hub initiativer og projekter, der øger udbredelsen af AM blandt danske virksomheder. Arbejdet sker med støtte fra Industriens Fond, som sidste år valgte at støtte Dansk AM Hub med endnu en fireårig bevilling.

”Vi kommer med en meget konkret tilgang, der kan hjælpe små og mellemstore virksomheder hurtigt i gang. Nogle virksomheder ønsker at se på værdikæden, mens andre har fokus på deres produktion eller på, hvordan 3D print kan bruges i deres slutprodukt. Et helt konkret initiativ består i at stille en printer gratis til rådighed i en periode. Det har vi til dato gjort i 100 virksomheder, hvoraf 70 fortsætter med 3D print, enten ved at printe selv eller hos en underleverandør. Endvidere har vi tilknyttet eksperter, som kommer ud til produktionsvirksomhederne og tager den første dialog om, hvordan de kan komme i gang og videre med at designe, udvikle og producere fremtidens grønne produkter ved hjælp af Additive Manufacturing.” 

AM Summit:
7. september 2022 i København

AM Summit er Skandinaviens største konference inden for Additive Manufacturing og 3D print. Konferencen er for alle, der interesserer sig for AM-teknologien, og som ønsker at blive klogere, inspireret og netværke. 

I 2022 kan Dansk AM Hub bl.a. byde velkommen til Connie Hedegaard samt præsentere indlæg fra Boeing og om 3D bioprint. Programmet vil også byde på flere breakout sessions, hvor paneldebatter adresserer teknologiens udvikling inden for temaer som byggeri og sundhed, produktion med bæredygtige materialer og endda kønsdiversitet i industrien. Og endelig vil de mange udstillere vise den nyeste teknologi, trends og udvikling samt AM-industriens fremtid.

Læs mere på www.amsummit.dk

Vi kan i Danmark blive dem, der bruger 3D print bedst, når det kommer til at fremstille mere grønne produkter

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DortheT02
Farmaceuten som game changer
Handlingsplan
Sådan holder du dit ledelsesfaglige niveau
Victor_1
Databeskyttelse er måske den mest oversete faktor i digitaliseringen

Læs også

Jacob_13_HIGH-vand-byggeri
E-mobilitet og PtX bliver hjørnestenene i omstillingen af transporten
Transportens grønne omstilling er afgørende for at nå Danmarks klimaambitioner. Der har været flere bud på alternativer til de fossile...
Produktbillede 1
Avanceret batteri- og ladeteknologi til de danske elbiler
Den danske virksomhed Nerve Smart Systems står bag en avanceret og intelligent batteriteknologi, som gør det muligt at placere firmaets...
sign
Fremtidens mobilitet er delt
I en tid, hvor flere og flere mennesker flytter ind til de større byer og vi anskaffer os flere og flere biler, udvikler mobilitetsbegrebet...