Sponseret indhold

Bæredygtigt byggeri vinder frem i Grønland

GrønlandsBANKENs erhvervskundechef, Peter Albeck, sammen med adm. direktør i EMJ-ATCON, Nicolaj Sørensen. De 48 almennyttige lejeboliger i Nuuk forstaden Qinngorput opføres af EMJ-ATCON for boligselskabet Iserit og ventes at stå færdige i 2023.

Af:

Til næste år står Grønlands første DGNB-certificerede boligbyggeri færdigt. Det er totalentreprenøren EMJ-ATCON, der med GrønlandsBANKEN i ryggen opfører 48 almennyttige lejeboliger for boligselskabet Iserit. 

Byggeri af boliger i Grønland kræver typisk mere, end hvis man byggede tilsvarende i Danmark. Det arktiske klima stiller sine helt egne betingelser, og hvis man samtidig vil bygge bæredygtigt, skal der både tænkes ud af boksen og optimeres i alle dele af byggeprocessen. Det ses tydeligt i det igangværende projekt i Nuuk-forstaden Qinngorput, hvor Grønlands første DGNB-certificerede byggeri er i fuld gang med at blive opført. De 48 bæredygtige boliger skal efter planen være indflytningsklar i 2023, og totalentreprenøren, EMJ-ATCON, håber, at det er et tegn på, at bæredygtighed kommer til at spille en større faktor fremover i det grønlandske byggeri.

“Byggebranchen i Grønland har ikke haft tradition for bæredygtighed, men hos os bruger vi det altid aktivt som en del af helhedsløsningen, når vi projekterer. Vi optimerer bl.a. facader og etageadskillelser i forhold til isolering og sørger for at ligge over kravene fra Bygningsreglement 2006, som er det, der ellers bygges efter i Grønland. På den måde mener vi, at vi kan få bedre byggerier – uden at det behøver koste meget mere”, forklarer Nicolaj Sørensen, adm. direktør for EMJ-ATCON, der opfører de almennyttige lejeboliger for boligselskabet Iserit.

GrønlandsBANKEN med på sidelinjen
GrønlandsBANKEN er EMJ-ATCON’s faste samarbejdspartner, og det gælder også i forbindelse med dette nye byggeri. Erhvervskundechef Peter Albeck har haft dialogen med entreprenøren hele vejen igennem projektet, og for både ham og banken generelt er det vigtigt, at bæredygtighed nu er ved at finde vej ind i byggeriet: “Vi fokuserer som bank meget på bæredygtighed og har altid med i overvejelserne hvilke aftryk, vi sætter. Både økonomisk og social bæredygtighed er skrevet ind i vores vision og strategi, og derfor er det normalt også noget, vi indirekte stiller krav om til vores samarbejdspartnere. I det her tilfælde er vi meget begejstrede for, at det ikke har været nødvendigt – fordi EMJ-ATCON helt af sig selv har implementeret de bæredygtige principper. Vi har haft et tæt parløb i hele processen og er jævnligt med på sidelinjen. Vi føler hele vejen igennem, at der er et sammenfald mellem vores værdier i banken, og så dem EMJ-ATCON arbejder ud fra”.

Bakker op om FN’s verdensmål
Som Grønlands største bank føler man ifølge Peter Albeck generelt, at man har et grundlæggende samfundsansvar for at sikre udvikling og vækst på et bæredygtigt grundlag i hele det grønlandske samfund. I GrønlandsBANKEN’s mission står desuden, at banken gennem rådgivning og finansielle ydelser skal være med til at løfte samfundet, samarbejde med uddannelsessteder og erhvervsliv samt understøtte bæredygtige lokale initiativer og udvikling. 

På samme vis hilser man i GrønlandsBANKEN de anbefalinger velkomne, som Forum for Bæredygtig Finans fremlagde i 2019. Heri er et af initiativerne er, at det blandt andet er blevet muligt for kunder at foretage deres investeringer i grønne investeringsbeviser. Et andet aspekt er et øget fokus på CSR-arbejde. “Vi har også været blandt de første i Grønland til at udarbejde retningslinjer i forhold til FN’s verdensmål”, siger Peter Albeck. FN’s 17 verdensmål har til formål at sætte kursen for en løsning af nogle af klodens mest presserende problemer inden 2030. Det nye DGNB-certificerede byggeri er et skridt i den rigtige retning.

DGNB-certificering på vej frem
I Grønland er der som sådan ingen lovgivning omkring bæredygtighedstandarder i byggeriet, ligesom det fx heller ikke er et krav, at der udarbejdes energimærkning af boliger. Men i de tilfælde, hvor man skal samarbejde med EU-lande, kan der være krav til at leve op til EU-standarder, især når danske pensionskasser er involveret, for herfra stilles der krav om netop bæredygtighed – gerne med afsæt i en DGNB-certificering. 

DGNB-certificeringen er etableret af byggebranchens store organisationer med udgangspunkt i FN’s verdensmål og vægter kort fortalt seks hovedområder, der hver tæller ligeligt i en samlet vurdering: Miljømæssig kvalitet, økonomisk kvalitet, social kvalitet, teknisk kvalitet, proceskvalitet og områdekvalitet. Da DGNB-ordningen som udgangspunkt er europæisk, må man i det konkrete projekt løbende tilpasse sig de særlige, grønlandske forhold, bl.a. i forhold til energibehov, tilgængelighed, uderum og klima. Byggeriet i Qinngorput er dog et godt eksempel på, hvordan EMJ-ATCON forfølger de bæredygtige målsætninger i hele processen. 

“Vi har i mange år arbejdet efter Lean-principperne, hvor vi konstant sætter spørgsmålstegn ved processer og materialer. Derfor har vi også taget DGNB-certificeringen til os, for vi vil gerne bygge effektivt, så boligerne både har høj levetid, godt indeklima, en fornuftig pris og i det hele taget er et godt sted at bo”, siger Nicolaj Sørensen.  

Det arktiske klima sætter sin egen dagsorden
I det arktiske klima sætter vind og vejr ofte deres egen dagsorden i forbindelse med byggerier, og derfor har EMJ-ATCON udviklet nye arbejdsmetoder for dels at opnå højere effektivitet, dels for at skåne medarbejderne på byggepladsen. 

“Vi fremstiller så mange præfabrikerede elementer som muligt og har vores egen filigran-produktion, hvor vi producerer filigran-betonelementer til alle vores byggerier. Det giver en god byggeproces, hvor håndteringen ude på byggepladsen minimeres ift. traditionel in-situ betonstøbninger. Når vi producerer tæt på byggepladsen, mindsker vi også de miljømæssige belastninger –  forhold til hvis vi skulle transportere byggematerialerne til Grønland”, forklarer Nicolaj Sørensen.

EMJ-Atcon Greenland A/S
EMJ-Atcon er en af Grønlands største virksomheder indenfor stort set alle former for byggeri og håndværk på den grønlandske vestkyst. Entreprenørfirmaet har mere end 50 års erfaring med byggeri i det svære arktiske klima og tænker både i helheder og i bæredygtighed.

Se mere på www.emj-atcon.gl 

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

GrønlandsBANKEN A/S
GrønlandsBANKEN A/S er Grønlands største bank med både privat- og erhvervskunder – og filialer i Nuuk, Maniitsoq, Ilulissat, Sisimiut og Qaqortoq. Banken går forrest i Grønland, både når det gælder en progressiv CSR-strategi og i forhold til bæredygtighed, ligesom man arbejder aktivt med FN’s Verdensmål.

Se mere på www.banken.gl

Læs også

_0D49705
Iværksætteri blomstrer og styrker lokalsamfundet
Sidste år satte turisme ny rekord på Grønland, og det afspejles i antallet af tilbud til adventureturisterne, der besøger det majestætiske...
DSC00316_@vegasti1
Grønland har mange af de løsninger som verden har behov for...
Skrevet af Mads Qvist Frederiksen, adm. direktør, Arctic Economic Council I 2050 forventer FN at vi vil være 9,7 milliarder mennesker...
EVE-2569-02-A330neo delivery to Air Greenland-VIP group-04
Grønland baner vejen for bæredygtig infrastruktur
Grønland tager med tre nye lufthavne og miljøvenligt fly et stort skridt mod en mere bæredygtig og effektiv infrastruktur, der...