Greenland Ruby har som den eneste leverandør af farvede ædelsten i verden opnået certificeringen RJC, der understreger, at man tænker i både miljø, medarbejdertrivsel og social ansvarlighed. De karakteristiske røde rubiner og blå safirer forhandles i Danmark af Hartmanns.
e grønlandske klippeformationer er nogle af verdens ældste af slagsen, og derfor kan man her finde særligt smukke ædelsten i de 3 milliarder gamle sten. I næsten magiske omgivelser ved fjorden og med bjergene i baggrunden har Greenland Ruby anlagt minen Aappaluttoq, godt 160 km syd for hovedstaden Nuuk, og her bryder man ned i fjeldet og sorterer de skinnende røde rubiner og blå safirer fra, som så sælges til forhandlere verden over – i Danmark hos Hartmanns i København.
Tager hensyn til omgivelserne
Minedrift kan selvfølgelig ikke undgå at indvirke på omgivelserne, men man har hos Greenland Ruby valgt at gå så bæredygtigt til værks som overhovedet muligt, hvilket forrige år resulterede i en blåstempling og certificering fra branchens ledende organisation, The Responsible Jewellery Council. Denne RJC-certificering er et bevis på, at man arbejder med omtanke for alt fra medarbejdertrivsel og ligestilling, til miljø og dyrevelfærd.
“Vi er den eneste mine i Nordatlanten, og det betyder meget for kunderne, at vi udvinder vores safirer og rubiner under menneskelige forhold og uden at belaste miljøet – sådan gør man ikke nødvendigvis andre steder i verden. Her er vi underlagt meget strenge krav fra de grønlandske myndigheder, og vi arbejder med bæredygtighed hele vejen rundt – fra mine til marked. Det har taget os næsten tre år at få certificeringen fra RJC, og vi er den første leverandør af farvede ædelsten i verden, der har opnået det. Det er vigtigt for os, fordi kunderne stiller flere og flere krav til, hvordan deres smykker bliver til”, forklarer adm. direktør for Greenland Ruby A/S, Peter Madsen.
Lokal arbejdsplads
Peter Madsen har arbejdet med minedrift i Grønland i over 20 år og bl.a. også minet guld i Sydgrønland. I Greenland Ruby satser han så vidt muligt på 100% grønlandsk arbejdskraft for at støtte lokalsamfundet. De fleste medarbejdere kommer fra Nuuk og tager turen med fragtbåden til arbejdspladsen, der bogstaveligt talt ligger midt i ingenting. Her bor og arbejder de så tre uger af gangen, hvorefter de har en uge fri.
“Vi er 60 ansatte i Grønland og beskæftiger alt fra minører, geologer og ingeniører, til butiksansatte, kontorfolk og rengøringspersonale. Vi mærker stor lokal opbakning og havde sidste år en eksplosiv vækst i salget af smykker fra vores egen butik i Nuuk. Vi troede, vi skulle sælge til krydstogtturister, men de lokale kunder er meget begejstrede for vores smykker”, siger Peter Madsen. Også hos den danske forhandler, Hartmanns i København, er indehaver Ulrik Hartmann imponeret over de grønlandske ædelsten, der nu indgår i en hel kollektion af smykker: “Vi har håndplukket Rigsfællesskabets allerførste grønlandske rubiner og håndlavet en enestående smykkekollektion. Hvert smykke tager udgangspunkt i rubinens farve og form, så ædelstenens karakteristika fremhæves”.
Sletter alle spor efter endt minedrift
Greenland Rubys mine blev anlagt i 2017 i en drænet sø, og når udvindingen af ædelsten forventes færdig om 10 års tid, leder man vandet tilbage i søen, så der ikke vil være synlige spor af minedriften. En del af overskuddet fra minen går i øvrigt til den velgørende organisation PinkPolarBear Foundation, der arbejder for at beskytte dyr, mennesker og miljø i Grønland mod påvirkninger udefra.
Se mere på www.greenlandruby.gl