Sponseret indhold

Ejendomsudvikleren: Boligbyggeri skal skabe sociale relationer mellem mennesker

René Brandt adm. direktør i Ikano Bolig

Af:

Jeg bliver ofte mødt af et af tidens vigtigste spørgsmål for byggebranchen, som er: Hvad skal et godt boligområde bestå af? I virkeligheden er svaret slet ikke så svært – og så alligevel. At skabe et godt boligområde kræver nemlig et markant opgør med den måde, hvorpå vi tidligere har bygget boliger. Fakta er, at form rummer liv, men form skaber ikke liv. 

Liv kommer ikke af sig selv. Det kan være præcis lige så ensomt at bo i et flot byggeri, der er belønnet med fine arkitektpriser, som alle mulige andre steder. Derfor handler det om, helt fra et byggeprojekts start, at tænke mennesket ind, og sørge for, at de kommende boliger skaber de rigtige rammer for liv og kontakt mellem mennesker. Selvfølgelig er det ikke ligegyldigt, hvorledes et byggeri ser ud, men nærvær, tryghed og sociale relationer er mindst lige så vigtigt.

Branchen har et socialt ansvar
Det har byggebranchen desværre haft en tendens til at glemme, og når jeg kommer forbi et boligbyggeri, som jeg i min tid i ejendomsbranchen har haft mulighed for at sætte mit fingeraftryk på, er det ikke altid med lige stor stolthed. I dag har både bygherre og projektudvikler et stort ansvar for både at bygge gode boliger, men også være katalysator for social velfærd for både købere og lejere. Alt for ofte har man oplevet en bygherre afslutte et byggeri, pakke entreprenørgrejet sammen og forlade byggeriet og dets beboere med et ’tak for denne gang’. Jeg mener, som repræsentant for en bygherre, at det er vigtigt, at vi bliver i projektet og er med til at facilitere den vigtige proces, der er med til at skabe social bæredygtighed i boligerne og mellem beboerne. 

Vi skal være tæt på beboerne
Uanset om man som menneske bor alene, eller er del af en familie, kan ensomhed være et problem, hvis man føler, at man lever i sin egen lille og lukkede verden. I Ikano Boligs byggerier etablerer vi derfor et bydelshus, som vi kalder Nærvær, hvor der er plads til og mulighed for fælles sociale aktiviteter. Det kan fx være i form af en café, som beboerne kan drive sammen, en madklub eller noget helt tredje. For at sørge for, at de gode ideer og intentioner kommer godt i gang, deltager vi altid med en repræsentant i den bestyrelse, der skal varetage den daglige drift af Nærvær. Det er en tilgang, jeg varmt kan anbefale til andre bygherrer og projektudviklere til kommende boligprojekter. Det koster selvfølgelig nogle penge at tænke socialt bæredygtighed ind i et projekt, men det er en nødvendig investering, som bygherrer og projektudviklere er nødt til at påtage sig, hvis vi skal være med til at skabe fremtidens gode boligområder.

Samarbejde med kommunerne
Foruden bygherrernes og projektudviklernes egne tanker om social bæredygtighed, er det selvfølgelig vigtigt at indgå i et tæt samarbejde med de kommuner, hvor boligprojekterne kommer til at ligge. I disse år er der en intens kamp mellem kommunerne om at tiltrække nye indbyggere, og alle byer gør hvad de kan, for at fremstå som et fantastisk sted at bosætte sig. Også her kommer den sociale bæredygtighedsindsats i byggeriet til at spille en markant rolle, og hos Ikano Bolig har vi ved flere tilfælde haft en god og frugtbar dialog med kommunen om at få de gode tanker og ideer til at spille sammen med lokalplanen. 

Dette samspil med omverdenen er vigtigt, og for mig at se gælder socialt bæredygtighed ikke kun de nære beboere imellem, men også i forhold til de øvrige beboere i det område, som lige pludselig har fået nye naboer. Vi skal tilføre værdi til de lokalsamfund, hvor vi bygger, ikke tage noget fra det. Og det er en kunst. Det er nemlig, som vi plejer at sige, nemmere at skrue to brædder sammen, end at få to mennesker til at tale sammen.

Social bæredygtighed er en nødvendig investering, som bygherrer og projektudviklere er nødt til at påtage sig, hvis byggebranchen skal være med til at skabe gode boligområder

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DSC_0970
Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne
BH-highres
Forretningsrejsende mødes i Danmark
Intro 2
Den moderne leder skal lære fra sig

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...