Forståelsen af arbejdspladsen har været under stor forandring siden coronaen gjorde sit indtog. De seneste halvanden år har vi alle været udsat for et hav af eksperimenter på, hvordan vi arbejder og tilgår vores arbejdsplads. Mange af disse har vist sig at være brugbare. Samtidig er der opstået en åbenhed og erkendelse af, at digitale løsninger kan gøre vores arbejde mere effektivt, men også tilføre ny værdi til måden vi organiserer vores arbejde og arbejdsplads på.
Skrevet af; Jakob Stoumann, Hub Director, PropTech Denmark
Nyt forum samler beslutningstagerne for fremtidens arbejdspladser
Generelt er erfaringerne med helt nye måder at organisere vores arbejdspladser dog begrænset inden for den enkelte virksomhed og viden på området sporadisk. Derfor har vi i PropTech Denmark valgt at starte Workplace Innovators Forum (WIF). WIF er et tværfagligt erfarings- og vidensudveklsingsforløb, som samler mange af de forskellige typer af beslutningstagere, der arbejder med at forme fremtidens arbejdspladser i Danmark netop nu. Det er repræsentanter fra store toneangivende virksomheder, rådgivere, arkitekter, proptech-virksomheder og ejendomsaktører.
De syv vigtigste trends lige nu
Formålet med forummer er, at vi sammen udforsker og bliver bedre til at tackle de udfordringer og gribe de muligheder, som de mange nye trends og teknologier giver os ift. at skabe både attraktive, produktive og mere tidssvarende arbejdspladser. Blandt de trends vi indtil videre har udforsket og drøftet i forummet er det især disse syv, som ser ud til at få stor betydning, for hvordan vi organiserer og indretter vores arbejdspladser fremadrettet:
Trend #1: Arbejdspladsen er ikke længere defineret som et fysisk sted
Siden industrialiseringen har vores kontor været indrettet efter en klassisk produktionstankegang med stribevis af kontorstationer. Det seneste halvandet år har dog lært os, at en stor del af vidensmedarbejdere godt kan arbejde hjemmefra og endda også fra alle mulige andre steder. Alt vi behøver er en telefon, computer og en internetforbindelse. Det betyder også, at lænkerne til den fysiske arbejdsplads er blevet løsnet og vi i højere grad selv kan beslutte, hvor arbejdet udføres bedst. Men hvad skal vi bruge den fysiske arbejdsplads til? Blandt PropTech Danmarks medlemmer nævner flere, at kontoret i højere grad skal understøtte innovation, samarbejde, kulturskabelse, relationsopbygning og læring.
Trend #2: Kontoret er åbent for alle
Ved at invitere verden indenfor på vores kontorer, gør vi det muligt for inspirationen at komme til os. Dette skaber gode præmisser for innovation og forretningsudvikling. Et eksempel er The Audo i Nordhavn, hvor interiørvirksomheden Menu har til huse. Her kan alle fra gaden anvende deres café, restaurant og materialebibliotek, der samtidig også er et showroom og boutique hotel.
Trend #3: Restauranter og hoteller anvendes som fleksible kontorpladser
Både de mindre og større virksomheder begynder at se værdien af at kunne tilbyde fleksible kontorpladser på mange forskellige lokationer til deres medarbejdere – i sær hvis de ofte bevæger sig rundt til eksterne møder, rejser meget eller hvis der er mange medarbejdere bosat langt fra virksomheden. I dag findes der flere proptech-virksomheder, der med digitale platforme gør det muligt at tilbyde let og fleksibel adgang til arbejdsstationer på restauranter, cafeer, hotellobbyer og i kontorfællesskaber.
Trend #4: Adgangen til dygtige medarbejdere er ikke længere defineret af fysisk nærhed
Da vi ikke længere er lænket til arbejdspladsen, er arbejdsgiveren heller ikke længere fysisk begrænset af, hvilke medarbejdere de kan rekruttere. Det betyder, at vi kan bygge virksomheder helt eller delvis remote og dermed få adgang til en langt større pulje af potentielle medarbejdere end tidligere. Det stiller krav til det digitale lag af vores arbejdsplads samt hvilke rekrutteringsplatforme vi anvender og især, hvordan tilknytningsforholdet til virksomheden og kollegaerne opretholdes.
Trend #5: Digital nomader er en integreret del af arbejdsstyrken
Digitale nomader er personer som ikke er lokationsafhængige, da de anvender teknologi til at udføre deres arbejde og som samtidig har en normadeligende livsstil. Disse personer elsker typisk at rejse og har brug for at komme rundt i verden for at føle, at de lever. Det klassiske eksempel er personer fra de kreative brancher – typisk uden børn. The Nomad list er en digital platform til digitale nomader, som viser hvilke byer i verden, der er attraktive for digitale nomader og bidrager til at facilitere relationer til andre ligesindede.
Trend #6: Indsigter om arbejdspladsen gør det muligt at træffe data-drevne beslutninger – om lokation, rumfordeling og indretning mm
Ved at anvende digitale space-management løsninger – som eksempelvis udbydes af virksomheder som Spaceti og Ubiqisense kan vi i dag få præcise data på, hvordan og i hvilken grad vi bruger vores kontorer og kontorfaciliteter. Det betyder, at vi i langt højere grad end tidligere kan træffe data-drevne beslutninger om, hvordan vi indretter og anvender vores kontorer mest hensigtsmæssigt.
Trend #7: Mental og fysisk velvære er blevet et must
Det fysiske miljø påvirker vores mentale og fysiske velværd, og dem som er længst fremme arbejder aktivt med at skabe de gode rammer. Eksempelvis investerer de i god akustik, de forholder sig til brugen af dagslyset i kombination med belysning tilpasset døgnrytmen, de vælger sunde byggematerialer og kontorinventar og de måler og justerer løbende på indeklimaet så luftkvalitet og komfort er i top.
Langt de fleste arbejdspladser vil allerede i dag være påvirket af en eller flere af disse trends. At håndtere dem kræver ofte markante ændringer af mindsets, anvendelse af helt nye digitale løsninger og at man har adgang til personer, som vil og kan katalysere innovation af arbejdspladsen. Det er netop disse forhold vi i Workplace Innovators Forum arbejder med og forsøger at støtte hinanden i.