Interessen for både seniorboliger og bofællesskaber er fortsat massiv. Det har man luret på investorsiden, hvor især de institutionelle investorer fører an. Men også bæredygtighed er i fokus. Et bæredygtigt byggeri giver nemlig mulighed for at maksimere afkastet.
En kommunal valgkamp har netop nået sin afslutning, og et af emnerne i mange kommuner har været, hvilke typer af boliger en kommune kan, skal eller bør kunne tilbyde sine borgere. Kampen om at tiltrække nye borgere til kommunerne er nemlig intens. Nogle steder har almene boliger været i fokus, mens det i andre kommuner mere har været blandet boligbyggeri, eksempelvis i form af seniorbofællesskaber. Over de senere år har netop interessen for at investere i seniorbofællesskaber været stor, og meget tyder på, at interessen langt fra er toppet. Således har revisions- og rådgivningshuset PwC registreret, at såvel seniorboliger som bofællesskaber tydeligt markerer sig som et attraktivt investeringssegment. Denne tendens er tidligere bekræftet i Ejendomme af ejendomsmæglerkæden EDC Erhverv Poul Erik Bech.
Fortsat stor interesse fra seniorerne
Her oplever man stor appetit på især seniorboliger, og som eksempel kan nævnes et projekt i Frederiksberg Kommune, hvor 46 lavenergi lejeboliger på Bernhardshave blev udlejet lige inden årsskiftet. Ifølge Kenneth Nielsen, der er projektdirektør i EDC Projekt Poul Erik Bech, arbejder man endvidere løbende på flere andre sager med seniorboliger. De er i den grad oppe i tiden, og udviklingen vil blot fortsætte, da der kommer flere og flere ældre.
”Mange ønsker at dyrke fællesskabet i deres alderdom, og der er ingen tvivl om, at mange seniorer i dag er indstillet på at realisere friværdien fra ejerboligen til fordel for en god lejebolig”, siger Kenneth Nielsen. Ejendomsinvestoren og projektudvikleren NREP har lavet en undersøgelse, der viser, at 74 pct. af de 55-80 årige, og 89 pct. af børnefamilierne gerne vil bo sammen med andre generationer end deres egen.
Flere og flere ønsker at bo sammen
Ifølge en Realdania undersøgelse overvejer 80.000 seniorer lige nu overvejer at flytte i seniorbofællesskab, og tallet forventes at stige frem mod 2040. Derfor undrer det ikke, at især de store pensionskasser har set sig lune på netop det boligsegment. Blandt andre PensionDanmark gør meget på området, og hos PFA har man endvidere oprettet en egentlig webportal, hvor man markedsfører koncernens seniorboligprojekter. I øjeblikket præsenterer man tre projekter i Odense, Horsens samt Sønderborg, og ifølge PFA’s pressemateriale udtaler Michael Hansen, der er Senior Portefølje Manager i PFA, at interessen er overvældende. Interessant nok opføres projektet i Sønderborg, der står færdigt til næste sommer i samarbejde med en anden pengestærk investor, der ligeledes har lugtet lunten, nemlig Bitten og Mads Clausens Fond.
Bæredygtighed er inde i varmen
Det er dog ikke kun seniorbofællesskaber, der har investorernes interesse. En anden tendens, der jo i princippet går på tværs af alle former for byggerier, er bæredygtighed. Det er ikke længere et luftigt begreb, man blot snakker om. Bæredygtighed kan nemlig aflæses direkte på bundlinjen i form af bedre afkast. Ganske enkelt fordi lejeniveauet i en bæredygtighedscertificeret ejendom kan lægges højere. Ifølge Head of Research i EDC Poul Erik Bech, Joseph Alberti, tyder det på, at der er sket et markant skift i investorernes interesse for bæredygtighed. En undersøgelse udført af EDC Poul Erik Bech tidligere på året viser nemlig, at ikke mindre end 65 pct. af de adspurgte investorer nu lægger vægt på, at ejendommene har et grønt bæredygtighedsstempel. For 8 pct. er det endda meget vigtigt.
Højere leje og lavere tomgang
”Det tyder på, at bæredygtighed for alvor er kommet på dagsordenen. Bæredygtige lokaler kan både sikre højere leje og lavere driftsudgifter, lige som risikoen for tomgang typisk er mindre, da flere og flere virksomheder ønsker en grøn profil”, siger Joseph Alberti. Det er dog ikke kun virksomhederne, der tænker grønt. Det gør de, der skal købe eller leje en bolig, skam også i stadig højere grad.
Derfor oplever man, at flere og flere boligprojekter får en grøn profil. Blandt andre kan nævnes, at CapMan Real Estate og CASA har indgået et samarbejde om ejendomsprojektet Kobber Engen i Brøndby. Her opføres 463 bæredygtige boliger på den gamle Saint-Gobain grund, som EDC Poul Erik Bech formidlede salget af tilbage i 2020, lige som man nu er ved at tage hul på udlejningen.
Ikke dyrere at bygge grønt
Ifølge administrerende direktør i CASA, Torben Modvig, har man en ambition om, at 95 pct. af virksomhedens byggerier skal være bæredygtighedscertificerede, og boligerne i Brøndby får mærket DGNB Guld. Han konstaterer samtidig, som det efterhånden er blevet konsensus i byggebranchen, at det faktisk ikke behøver være dyrere at bygge bæredygtigt, hvis blot det tænkes ind fra projektets start.
”Vi blev hyret af Saint-Gobain for 10 år siden til at forestå udviklingsarbejdet af området i Brøndby. Dengang var der mest tiltænkt kontorbyggeri på området, men siden skiftede markedet, og for 6 år siden fik vi til opgave at ændre projektet til et boligudlejningsprojekt. Det er vi nu ved at være i mål med, og det har været meget tilfredsstillende at være med fra start til slut”, siger Kenneth Nielsen fra EDC Projekt Poul Erik Bech.