Sponseret indhold

Råd til kommuner og regioner: Tænk grønt, når I køber, bygger og lægger planer

Af:

Kommunerne og regionerne spiller en helt central rolle i den grønne omstilling. Det handler både om at bidrage gennem egne indkøb, gennem byggeri og bygningsdrift, gennem indflydelse i de kommunale forsyningsselskaber, gennem rollen som planmyndighed og som engagementsskabende og demokratiske institutioner.

Skrevet af; Claus Ekman, direktør, Rådet for Grøn Omstilling


Kommunal- og regionsvalg 2021 er lige om hjørnet, og der venter de nye kommunalbestyrelser og re-gionsråd en række vigtige opgaver. En af de vigtigste opgaver, som også er højt på dagsordenen i forbindelse med valgene, er den grønne omstilling. Regionerne og kommunernes indkøb har en klimaeffekt på hhv. 2,7 og 5,9 mio. ton CO2 om året , og der er mange oplagte initiativer, der kan sænke disse udledninger. Samtidig kan kommuner og regioner arbejde systematisk med tiltag, der reducerer de negative miljøpåvirkninger og presset på natur og biodiversitet, så vi kan komme i mål med hele den grønne omstilling. Kommunerne og regionerne har derfor en meget vigtig rolle i forbindelse med den grønne omstilling. Kommuner og regioner bør nu i kølvandet på valgene stille grønne krav og lave ambitiøse mål og planer. Det handler både om at bidrage gennem egne indkøb, gennem byggeri og bygningsdrift, gennem indflydelse i de kommunale forsyningsselskaber, gennem rollen som planmyndighed og som engagementsskabende og demokratiske institutioner. 

Rådet for Grøn Omstilling har samlet en række anbefalinger, som vi håber, de nye kommunalbestyrelser og regionsråd vil lade sig oplyse og inspirere af i arbejdet med den grønne omstilling. Anbefalingerne er tænkt som et inspirationskatalog og er ikke en udtømmende gennemgang af alle tænkelige initia-tiver. Der er mange kommuner og regioner, som er godt i gang, og nogle af tiltagene er allerede gennemført eller igangsat flere steder i landet, mens andre tiltag mangler helt at blive gennemført. Brug vores anbefalinger til at tjekke, hvor langt kommunen eller regionen er i den grønne omstilling og hvilke initiativer, der bør sættes i gang. Vi har opstillet fire overordnede råd, som hver omfatter en række konkrete initiativer.

De fire overordnede råd er:
Mål og sæt mål: Kortlæg klima- og miljøaftryk og sæt ambitiøse mål. Mange kommuner har allerede klima- og bæredygtighedsplaner, der sætter kursen for kommunens grønne indsats. Med politisk opbakning og en veldefineret ramme for de grønne fremskridt, der skal ske i kommunen og regionen, kan der arbejdes fokuseret med reduktioner i CO2-udledninger og forurening generelt.   

Køb  og byg  grønt: Kommuner og regioner køber ind og byg-ger for 139 mia. kr. hvert år, hvilket i sig selv skaber CO2-udledninger på 8,6 mio. ton CO2. Med en ambitiøs grøn indkøbs- og byggepolitik, kan kommuner og regioner gøre en stor forskel og gennem deres efterspørgsel være med til at påvirke markedet.   

Planlæg  den  grønne  fremtid: Kommunen er planlægnings- myndighed og kan være med til at sætte rammerne for bl.a. arealanvendelse, typer og placering af byggeri, samt forsyning i hele kommunen. 

Det er helt centralt for den grønne omstilling, at der bliver planlagt grønt og i tide, så arealer bliver anvendt bedst muligt, så udviklingen i bygningsmassen tager hensyn til bæredygtighed, og så fossile energiformer bliver erstattet med vedvarende og bæredygtig energi.  

Engager  og samarbejd: Kommuner og regioner er demokratiske institutioner og spiller en vigtig rolle i at formidle viden og engagere borgerne i den grønne omstilling. Kommunerne bør også sikre et bredt samarbejde med bl.a. virksomheder og civilsamfundsaktører for at danne grundlag for implementering af de bedste lokale løsninger.  

Mest læste på BusinessReview.dk

Lars Frelle-Petersen 3202
Digitaliseringen er dynamo for væksten
recycle-1244643--
Omstilling til cirkulær økonomi kræver en samlet indsats fra byggebranchen

Læs også

Jacob_13_HIGH-vand-byggeri
E-mobilitet og PtX bliver hjørnestenene i omstillingen af transporten
Transportens grønne omstilling er afgørende for at nå Danmarks klimaambitioner. Der har været flere bud på alternativer til de fossile...
Produktbillede 1
Avanceret batteri- og ladeteknologi til de danske elbiler
Den danske virksomhed Nerve Smart Systems står bag en avanceret og intelligent batteriteknologi, som gør det muligt at placere firmaets...
sign
Fremtidens mobilitet er delt
I en tid, hvor flere og flere mennesker flytter ind til de større byer og vi anskaffer os flere og flere biler, udvikler mobilitetsbegrebet...