Sponseret indhold

Fremtidens diagnostik begynder med et prik i fingeren derhjemme

På trods af sin beskedne størrelse er Egoo som det eneste apparat af sin art godkendt og reguleret efter det såkaldte IVDR-regulativ (In Vitro Diagnostic Regulation) på linje med apparater i centrallaboratorier.

Af:

Det lille testapparat Egoo fra den danske startup Qlife vil gøre det muligt for patienter at teste kliniske biomarkører derhjemme, så diagnosticering og behandling af en lang række sygdomme kan ske tidligere og mere effektivt end i dag – til gavn for patienter og sygehusvæsen. 

Covid-19 har åbnet vores øjne for samfundsværdien af tidlig og præcis måling af biomarkører. Men perspektivet i tidlig diagnosticering med nemme testmetoder rækker meget længere end til infektion med coronavirus. Præcis måling af biomarkører udført af brugerne selv med hurtig formidling af resultatet via smartphone er fremtiden inden for diagnosticering og monitorering på en lang række sygdomsområder. Det mener den børsnoterede danske healthtech-startup Qlife, hvis løsning Egoo.health allerede er i brug i den danske PCR-testindsats mod spredning af Covid-19. 

”Den danske succes med PCR-test viser, at vi har den teknologi, der skal til, når vi som led i udviklingen af sundhedsvæsenet i de kommende år ønsker at sætte patienten endnu mere i centrum og flytte flere af de rutineprægede test som blodprøvetagning og andre prøver tættere på borgerne og dermed aflaste hospitaler og ambulatorier. I yderste konsekvens kan testene flyttes helt ud i borgernes private hjem, og som en mellemløsning kan de nye test-teknologier anvendes lokalt i for eksempel sundhedshuse,” siger Thomas Warthoe, CEO hos Qlife.

Forbedret patientoplevelse
Selskabets løsning Egoo.health består af et lille apparat, der måler 7 x 9 cm i grundplan og er 11 cm højt, koblet til en digital platform. Med Egoo kan borgeren eller sundhedsmedarbejderen nemt foretage prøver af blod for at måle og analysere biomarkører på en lang række sygdomme.

”Apparatet giver for første gang almindelige mennesker adgang til at hjemmeteste kliniske biomarkører for at forstå deres helbredsstatus. Vi ser i dag en generel tendens til, at folk i stigende grad søger muligheden for at selvdiagnosticere. Det er vigtigt, at den teknologi, de anvender, er godkendt og anerkendt af læger. Mange mennesker, der lever med kroniske sygdomme, ved, hvor vigtigt det er at kende værdier, der fortæller om deres tilstand og har relevans for deres behandling. Måske anvender de allerede apparater, de har fået udleveret af det offentlige sundhedsvæsen, men diagnosticeringen eller opfølgningen sker måske med måneders mellemrum, når de møder op til kontrol og får svar, når en læge har set på deres data. Når borgere i højere grad kan teste og monitorere sig selv løbende, bliver de mere bevidste om deres egen tilstand, de genererer flere data, og de får et mere validt udgangspunkt for at tale med hos lægen. Samtidig kan den offentlige sundhedssektor forbedre patientoplevelsen gennem mere effektive processer og personaliseret medicin og behandling, og der er meget at spare, hvis man kan få borgerne til at foretage testene derhjemme,” siger Thomas Warthoe.

Digital brugerplatform
På trods af sin beskedne størrelse er Egoo som det eneste apparat af sin art godkendt og reguleret efter det såkaldte IVDR-regulativ (In Vitro Diagnostic Regulation) på linje med apparater i centrallaboratorier. Egoo.health kombinerer en digital brugerplatform med et nyt personligt diagnostisk instrument, der er brugervenligt nok til, at patienter selv kan udføre den nødvendige blodprøve eller andre prøver og aflæse resultatet umiddelbart efterfølgende via en smartphone, hvor patientens data bliver præsenteret og sammenlignet med patientens historiske resultater og andre relevante målepunkter.

”I dagens sundhedsvæsen bliver der ikke allokeret ressourcer til at teste lige så meget på borgere, som den nye teknologi giver mulighed for. I dag kan vi relativt nemt teste på biomarkører som dna, protein, hormoner og enzymer. Vi vil gerne demokratisere almindelige menneskers adgang til de helbredsdata, som betyder mest for dem, uanset om de er diabetikere, lider af leddegigt eller har hjertekarsygdomme.” Egoo har en meget kompleks optik og kombinerer en række udbredte måleprincipper som fluorescens og absorbans. Pt. kan Egoo måle cirka 80 procent af alle biomarkører i blod-, næse- og svælgprøver, og hovedproduktet i disse corona-plagede tider er altså en 30-minutters PCR-måling af markører for SARS-CoV-2, som den aktuelle variant af coronavirus formelt hedder.

Stort potentiale
Thomas Warthoe og hans medstiftere Peter Warthoe og Lars Bangsgaard har 30 års erfaring med at udvikle små apparater til diagnostik. Selskabet Qlife er deres fjerde virksomhed på en lang rejse, der startede med virksomheden Display Systems Biotech i begyndelsen af 1990’erne.

”Dengang beskæftigede vi os specifikt med genteknologier, og generelt har vi altid arbejdet med teknologier, der kan understøtte diagnosticering ved at detektere forskellige ting, og forsøgt at gøre apparaterne mindre, mere præcise og brugervenlige.”

Flere test har vist, at den kliniske kvalitet af de selvbetjente tests via Egoo er meget høj, og potentialet i at digitalisere både analyse og monitorering af patientens data vurderes til at være enormt. På den baggrund fik Qlife i 2019 kapital i ryggen fra KMD Ventures, som er it-selskabet KMD’s investeringsselskab, og PreSeed Ventures, som har 20 års erfaring med at finansiere og udvikle danske vækstselskaber helt fra de tidligste stadier. Efterfølgende har Qlife rejst yderligere kapital til sin markedsintroduktion ved at blive noteret på Nasdaq-børsen First North i Stockholm.

Hjemmeprodukt på vej
Lige nu er Egoo kun godkendt til professionel brug, således at apparatet skal betjenes af en person med en vis sundhedsuddannelse, for eksempel laborant, SOSU-assistent eller sygeplejerske.

”Vi arbejder på at blive godkendt til hjemmebrug, og vi regner med, at det vil ske i løbet af 2022, hvor vi også vil være klar med et hjemmeprodukt til borgerne. På sigt kan man også forestille sig, at vores løsning er en mulighed for virksomheder, der vil tilbyde deres medarbejdere en nem test i forhold til covid-19 eller andre sygdomme, der har betydning for medarbejderne, virksomheden og samfundet generelt,” siger Thomas Warthoe.

Egoo.health er en platform, som gør det nemt og billigt at foretage analyser af biomarkører. Brugerne kan selv udføre analyserne på et lille medicinsk måleapparat og får efterfølgende leveret testresultaterne direkte på deres smartphone, hvor data præsenteres og sammenlignes med patientens historiske resultater og andre relevante målepunkter. 

Egoo kombinerer en række udbredte måleprincipper, hvilket fører til stor fleksibilitet og nøjagtighed. Egoo.health opfylder alle officielle krav til IVDR og medicinsk udstyr. Platformen er aktuelt designet til at kunne måle op til 80 procent af alle kendte biomarkører og kan blandt andet bruges til hjerte-kar-sygdomme, diabetes og inflammatoriske sygdomme.

Læs mere på www.egoo.health

Vi har den teknologi, der skal til, når vi som led i udviklingen af sundhedsvæsenet i de kommende år ønsker at sætte patienten endnu mere i centrum og flytte flere af de rutineprægede test som blodprøvetagning og andre prøver tættere på borgerne.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes
WF16071press
Ledelse i en VUCA-tid
Claus Finderup Grove_CMYK
Datadrevet forretning skal på den strategiske dagsorden – også i små virksomheder

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...