Manglen på rent drikkevand er et meget stort problem for mange millioner mennesker i fattige lande. Men to danske virksomheder, 4LifeSolutions og Prevas, har i fællesskab udviklet en løsning, som både er brugervenlig, billig og miljørigtig. Og solen klarer selve rensningen.
FN’s Verdensmål nr. 6 handler bl.a. om drikkevand. Ifølge FN har 1 ud af 3 mennesker globalt set ikke adgang til rent drikkevand. Det problem var Alexander Løcke opmærksom på, da han skulle lave sin afgangsopgave på Designskolen Aalborg. Han undersøgte mulighederne og fandt frem til en metode, Solar Disinfection (SODIS), som går på, at UV-stråling fra solen kan dræbe bakterier og patogener i vand. Metoden var kendt, men det var ikke lykkedes at finde en praktisk anvendelse, der var tilstrækkelig billig. Men det lykkedes for Alexander Løcke som stifter af selskabet SolarSack, der i dag hedder 4LifeSolutions.
”Der findes tre typer af UV-stråling – UVA, UVB og UVC – som har forskellige bølgelængder. UVC ville dræbe os alle, hvis vi ikke havde atmosfæren. Det er kombinationen af UVA, UVB og varme, vi udnytter – det dræber bakterier og andre patogener i vandet og gør det til drikkevand på få timer,” forklarer Poul Bundgaard, COO i 4LifeSolutions.
Sol og plasticpose kan rense 2000 liter vand
Selve produktet, som i dag hedder SaWa Bag, er reelt bare en særlig, klar plasticpose, som kan indeholde fire liter af det forurenede vand, der ofte indeholder mange e. coli bakterier. Posen fungerer bedst, når vandet er nogenlunde gennemsigtigt, og der er solskin og varme. Derfor er den især velegnet til brug i et varmt klima og kan som regel klare processen på fire timer. Når det er overskyet, tager processen lidt længere tid. Posen kan bruges 500 gange og dermed rense i alt 2000 liter vand for 99,99 pct. virus og bakterier. Alexander Løcke har opholdt sig i Uganda i flere perioder sammen med de mennesker, der har brug for sikkert drikkevand. Det har givet en dyb indsigt i deres daglige rutiner og forståelsen af, hvad der skal til for, at de tager produktet til sig.
En af udfordringerne med SaWa Bag har været at kunne se, hvornår vandet er sikkert at drikke. Ligesom det var vigtigt at gøre produktet så enkelt, at også børn kan bruge det. 4LifeSolutions udviklede en UV-indikator, der viser en smiley, når vandet er sikkert at drikke. Men indikatoren, der var drevet af solceller, var for dyr. Derfor henvendte 4LifeSolutions sig til virksomheden Prevas. Prevas har stor erfaring i at designe og udvikle elektronik, software og mekanik til udstyr i både energi-, levnedsmiddel- og Life Science industrien. Det gælder både produkter, hvor der ’opfindes helt fra bunden’ eller produktmodning baseret på prototype eller ’proof of concept’.
Lysdioder gjorde produktet billigt
Prevas valgte at re-designe produktet og benyttede alternative komponenter, hvor det afgørende for prisen var at udskifte solcellerne med lysdioder, der både er driftssikre og meget billigere.
”Vi har aldrig været med til at udvikle noget lignende før, og det har været en både meningsfyldt og spændende udfordring,” siger Henrik Møller, CEO i Prevas.
Prisen for SaWa Bag er nu helt nede på to dollars. For to dollars kan man altså få renset 2000 liter vand, og det betyder, at det er inden for økonomisk rækkevidde for brugerne. Det kan dog stadig være en udfordring at få det ind i hverdagen for de mange mennesker, som produktet sigter imod.
”Det handler meget om, at de skal ændre deres vaner, som er, at de koger vandet ved at brænde træ eller trækul, som de ofte er nødt til at købe. Men de skal tro på produktet. Og vores håb er nu, at produktet, selv om det stadig bare er en plasticpose, kan give en større troværdighed, fordi det har indbygget elektronik,” siger Poul Bundgaard.
Udbredelsen af den vandrensende plasticpose er i fuld gang, og validiteten og effektiviteten er verificeret i adskillige stats-godkendte laboratorier i adskillige lande i primært Afrika men også i Mellemøsten og Asien. Den længste testperiode, som stadig er i gang, er i Kyangwali flygtningelejren i Uganda, hvor SaWa Bag har været anvendt i over halvandet år. 25.000 SaWa Bags er i brug og skaffer adgang til rent vand for over 45.000 mennesker.
”Vi er på et år gået fra 1 til 8 projekter med SaWa Bag. Det er især, fordi vi har et tæt samarbejde med de mange hjælpeorganisationer (NGO’er), der er til stede i områderne og har et kæmpe netværk og tæt kontakt til befolkningerne,” siger Poul Bundgaard.