I slutningen af 2022 er teleselskabet 3 klar med deres landsdækkende 5G-netværk, og ifølge direktøren for 3’s erhvervsdivision vil 5G for alvor lægge fundamentet for den fjerde industrielle revolution.
Den hybride arbejdsplads er for alvor kommet i fokus, og ikke mindst coronakrisen har dokumenteret værdien af, at teknologi i form af tablets og smartphones samt ikke mindst mobilnetværket gør det muligt at arbejde overalt. Men lige om hjørnet venter det, man vel nærmest kan kalde for en opgradering af konceptet, nemlig den hybride virksomhed, og her er det ligeledes teknologi, der er er med til fremme nye, spændende muligheder.
”Med udrulningen af 5G er der ikke nogen tvivl om, at erhvervslivet står over for intet mindre end en revolution, der gør det muligt for virksomhederne både at digitalisere deres produkter og deres samarbejdsrelationer med såvel kunder som leverandører i en grad, vi ikke tidligere har set. 5G vil for alvor lægge fundamentet til den fjerde industrielle revolution”. Det siger Sigurd Leth, der er direktør for 3’s erhvervsdivision, 3Business.
Et teknologisk kvantespring
Som teleselskab er 3 helt med fremme i den teknologiske førertrøje, og med opsætning af omkring 1.000 nye master er planen, at man skal kunne tilbyde et landsdækkende 5G-netværk med udgangen af 2022. Udrulningen af 5G betyder dog ikke, at 4G forsvinder, for samtidig med de nye master benytter man ligeledes muligheden for at forny det eksisterende 4G-udstyr.
”Det betyder, at vi kommer til at tilbyde en datamotorvej, der uden sammenligning bliver landets hurtigste. Både fordi vi øger kapaciteten på 4G-nettet, og fordi vi gennem den frekvensauktion, Energistyrelsen holdt i foråret, har sikret os den største mængde 5G-spektrum pr. kunde på 3,5 GHz-båndet”, forklarer Sigurd Leth videre. Dermed står vi overfor et teknologisk kvantespring, som virksomhederne skal forstå at udnytte.
5G understøtter vækst
”Vi er allerede i gang med at informere vores mange erhvervskunder om mulighederne. Det vigtige er nemlig ikke at fokusere på teknologien som sådan, men hvordan den kan være med til både at gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige og understøtte vækst samt måske helt nye forretningsområder”, uddyber Sigurd Leth. Han føjer til, at forventningerne er store.
Selv kalder han 5G-teknologien for trådløs fiber, og han forudser en verden, hvor både kablede netværk samt ikke mindst WiFi er en saga blot. Ikke blot på grund af den høje hastighed, men også fordi 5G er langt mere brugervenlig. Det er plug-and-play-teknologi, der byder velkommen til en helt ny æra for de danske virksomheder. Ikke mindst på grund af samspillet med Internet of Things.
Data helt uden forsinkelse
”Nu bliver det muligt at gøre virksomhederne ægte trådløse, hvorved både produktion, drift og vedligeholdelse kan optimeres. Når vi er driftsklar, vil vi kunne tilbyde downloadhastigheder på mellem 300 og 500 Mbit/s, men på sigt taler vi hastigheder på gigabit-niveau. Det betyder udveksling af data i realtid og helt uden forsinkelse”, uddyber Sigurd Leth.
5G vil derfor være det perfekte redskab til f.eks. trådløs overvågning og monitorering af maskiner, lige som samspillet med robotter og andre teknologier såsom f.eks. Augmented Reality og Virtual Reality er indlysende. Således forudser Sigurd Leth meget snart VR-briller med indbygget 5G modem, hvilket vil gøre hverdagen meget nemmere for eksempelvis serviceteknikere.
Behovet er dokumenteret
”Microsoft har jo allerede mikset den fysiske verden med den digitale i deres HoloLens-teknologi forstået på den måde, at en servicetekniker under arbejdet f.eks. kan se et teknisk diagram. Men med 5G udvider mulighederne sig lige pludselig også til at kunne se f.eks. instruktionsvideoer”, forklarer Sigurd Leth. Han føjer til, at opgraderingen til 5G ér nødvendig for at kunne udnytte mulighederne.
”Det er jo ikke, fordi de eksisterende teknologier som sådan er forældet, men under coronakrisen og landets nedlukning, hvor stort set alle virksomheder blev tvunget til videokommunikation, blev vores netværk – også de kablede – virkelig stresstestet. Netværkene klarede presset uden slinger i valsen, men i fremtiden er der ingen tvivl om, at vi får behov for en teknologi som 5G”, siger Sigurd Leth. Samtidig påpeger han en af de positive følgeeffekter.
Teknologisk demokratisering
Udrulningen af 5G vil, efter hans opfattelse i høj grad være med til at demokratisere virksomhedernes anvendelse af teknologi, forstået på den måde, at alle – såvel store som små – får langt nemmere adgang til at anvende alle de nye cloudbaserede services, der vokser med eksplosiv hast. Regne- og proceskraften er nemlig i vid udstrækning flyttet op i skyen.
”Det vil sige, mulighederne er rykket meget tættere ud mod slutbrugerne, altså virksomhederne, hvilket ligeledes betyder, at de små virksomheder får samme adgang til ny teknologi som de store. Forudsætningen for den fulde udnyttelse af f.eks. Software as a Service er imidlertid den hurtige datamotorvej helt ind i maven på virksomhederne. Og den kommer nu”, slutter Sigurd Leth.