WeWork er listet ud af det danske kontormarked

Af:

I al stilhed er koncernen, efter kun godt et år på det danske marked, vendt rundt på en tallerken og har opsagt sine lejemål i København. Det er en del af oprydningen i selskabet, der slår sig op på at nytænke kontorhoteller og co-working, men som har været i økonomisk uføre.

I sommeren 2019 tegnede WeWork kontrakt om at leje Skelbækgade 1 i København, der skulle være selskabets første kontorhotel i Danmark. Nogle måneder senere lejede man også Kalvebod Brygge 35 (billedet), og selskabet, der i ægte Sillicon Valley-stil ikke bare så sig selv som formidler af kontorpladser, men også som bærer af en helt ny kultur baseret på fællesskaber, annoncerede, at den var på nippet til at udvide tilstedeværelsen i Danmark med op til flere ejendomme.

Så kom coronaen, og alle fik andet at tænke på. For WeWork blev det en anledning til at forlade det danske marked igen, og det med en diskretion, der står i kontrast til den stort anlagte entre på markedet blot et år forinden.

Administrationsvirksomheden Newsec oplyser, at Kalvebod Brygge 35-37 er udlejet til Abacus Medicine. Ejendommens ejer, Dades, bekræfter, at kontrakten med WeWork om samme ejendom er opsagt for et halvt års tid siden. Fokus Asset Management, der forvalter ejendommen Skelbækgade 1, oplyser, at WeWork på samme tidspunkt har forladt denne ejendom. Coronakrisen har kostet mange kontorhoteller omsætning, men det er angiveligt ikke det, der har fået WeWork til at opgive Danmark. 

Aflyst børsnotering
For blot et år siden arbejde selskabet med en børsnotering til en værdi af op med 50 mia. dollars. Den blev aflyst, og nu arbejder man i stedet med en indirekte børsnotering til efteråret gennem en såkaldt SPAC – et fænomen, hvor kapitalejere børsnoterer et selskab, som kun indeholder en sum penge, der så efterfølgende bruges til at købe et unoteret selskab; i dette tilfælde altså WeWork. Men værdien forventes nu at være under 10 mia. dollars.

Imellem de to punkter står dels et lederskifte, dels en erkendelse af, at den gamle forretningsmodel var defekt. Tidligere opfattede WeWork sig selv som ejendomsbranchens svar på Uber eller AirBnb. Men hvor disse to baserer sig på aktiver, der ellers ville stå ubrugte hen, og som i den forstand kan sige at være ”gratis”, er erhvervsejendomme, uanset hvordan man vender og drejer det, kapitaltunge. 

Den nye ledelse har brugt sin tid på at rette op på forretningen ved at skille sig af med nogle af de tungeste forpligtelser. Det er for så vidt lykkes, og tidsskriftet The Economist bemærker muntert, at selskabet nu også kunne kalde sig selv WeSurvive.

Har afleveret nøglerne
Men de nu afviklede danske aktiviteter er et godt eksempel på, at overlevelsen har haft sin pris. I de sorgløse dage prøvede WeWork at undgå forpligtelserne ved at placere lejekontrakter i datterselskaber, som man i en krisesituation kunne lade gå konkurs, uden at moderselskabet hang på yderligere forpligtelser.

Men det var bare at overføre risikoen til udlejerne, og den trafik accepterede de danske ejendomsselskaber ikke.

”Vi indgik dengang en aftale med deres moderselskab. Det var lidt ekstraordinært, men det har betydet, at vi har beholdt skindet på næsen. Vi har nu indgået en aftale med WeWork om, at de gav os nøglerne, og så blev vi kompenseret efter en nærmere aftale. Jeg kan ikke uddybe, hvad aftalen gik ud på, men vi er ganske godt tilfredse,” siger Niels-Peter Edvardsen, ejendomsdirektør i Dades. Han tilføjer, at der ikke har været økonomisk tomgang på ejendommen – altså, lokalerne har stået ledige i en periode, men Dades har hele vejen igennem fået lejeindtægter.

Ifølge Tonny Nielsen, CEO i Fokus Asset Management, har WeWork også måttet købe sig ud af sin aftale angående Skelbækgade 1. ”Vi indgår ikke kontrakter med folk, der ikke har penge. Vi sikrer os bedst muligt mod worst case. Det havde vi selvfølgelig også gjort i denne sag, og da det var deres første ejendom i Danmark, og beliggenheden (ved Kødbyen på Vesterbro, red.) er lidt unik, gjorde de sig måske også ekstra umage med at imødekomme vores krav,” siger han.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
View over businessman shoulder laptop screen and videocall diverse participants
Teams styrker holdånden i TDC Erhverv

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...