Købere fra nær og fjern har søgt efter nyere boligejendomme, hvor huslejen kan fastsættes på markedsvilkår. Derimod var det forgangne år dårligere for de gamle boligejendomme, som var målet for Blackstone-indgrebet, og markedet for kontorejendomme i Københavns omegn lå meget lavt.
Der var ikke mange, der havde set den komme tilbage i marts og april sidste år, hvor usikkerheden omkring coronakrisen toppede, samtidig med at regeringen forberedte det såkaldte Blackstone-indgreb. Men 2020 skulle ende med at blive det tredjebedste år nogensinde for ejendomsmarkedet, når man måler det på omfanget af handler. Og den faldende tendens, vi har set efter superåret 2017, blev vendt.
Sammenlagt blev der handlet ejendomme for 77,7 mia. kr. i 2020 Det fremgår af en markedsopgørelse fra rådgivningsfirmaet Cushman & Wakefield | RED. Tallene illustrerer endnu et kendetegn ved ejendomsmarkedet i 2020: Det blev et sandt superår for nyere boligejendomme, der udmærker sig ved, at huslejen kan fastsættes på markedsvilkår.
41,5 mia. kr. blev der handlet boligejendomme for i 2020, mod 26,6 mia. kr. året før. Hvor stor en andel, der har været nyere ejendomme, fremgår ikke, men denne andel har givetvis været højere i 2020 end i 2019, da Blackstone-indgrebet betød en opbremsning i omsætningen af gamle boligejendomme, hvor huslejen er reguleret.
Alle vil købe boliger
Der kom en enkelt meget stor handel, da Heimstaden lige før jul købte HD Ejendomme af Niam for 12,1 mia. kr. Men selv fraregnet denne handel, der gjorde den svenske køber til Danmarks største boligudlejer, var der fremgang i boligsegmentet.
”Boligsegmentet er det ejendomssegment, hvor du har den bredeste interesse. Her er både danske og udenlandske pensionspenge, danske fonde og danske velhavere. Så du har hele paletten af potentielle købere. Næsten alle, der kigger på fast ejendom, har boliger med i deres søgning, hvorimod f.eks. logistik er mere specialiseret,” siger Nicholas Thurø, managing partner i Cushman & Wakefield | RED.
Boligejendomme bliver regnet som relativt sikre investeringer, fordi der stadig er befolkningstilvækst, koncentreret om de større byer. I 2020 er der dog som bekendt sket det, at mange har arbejdet hjemmefra. Hvis den tendens varer ved, kan danskerne komme til at efterspørge nogle andre og større boliger end dem, der er bygget de seneste årtier.
De færreste i ejendomsbranchen tror dog rigtigt på den med et varigt gennembrud for hjemmearbejde. Men på andre måder er boligmarkedet under alle omstændigheder dynamisk, så det gælder om at ramme og forudsige efterspørgslen.
”Der kommer til at ske en hel masse på boligfronten de næste år. Det er blevet dyrt at bo i København. Så jeg tror, vi vil se en masse nye boligformer, hvor man eksperimenterer med f.eks. deleboliger, små boliger til studerende og boliger med delte faciliteter,” siger Nicholas Thurø.
Kontormarked i to gear
I kontorsegmentet er omsætningen dykket og ligger på det laveste i seks år. Dette skal man dog, ifølge Nicholas Thurø, ikke læse som bekymring med baggrund i, om kontorer vil komme til at stå tomme som følge af hjemmearbejde.
”Det er rigtigt, at volumen på kontormarkedet er faldet rigtigt meget. Men i det centrale København sælger vi kontorejendomme til historisk høje priser, og der er en køber til hver en ejendom. Men går vi til Herlev, Ballerup eller Skovlunde, er det straks en anden historie. Her er det meget sværere at sælge ejendommene. Forskellen mellem priserne i det centrale København og i omegnen er historisk høj,” siger han.
For butiksejendomme er omsætningen steget ganske pænt, men det er målt fra et meget dårligt 2019 for det segment. Butiksejendomme er klemt af nethandlen, og det er således næsten symbolsk, at det for første gang bliver overhalet af segmentet af fabriks- og industriejendomme. Altså de ejendomme, der bliver brugt til at få de varer, som er købt på nettet, ud til forbrugerne.
Nicholas Thurø anfører tror dog ikke, at vi i et normalt år skal se så stor omsætning i logistikejendommene.
”Der er masser af penge, der søger efter logistik, men der er desværre ikke så mange ejendomme i segmentet. Investorerne vil gerne have de store og moderne ejendomme, og dem er er der bare ikke ret mange af. I 2020 har der blot været et sammenfald af en række store handler,” siger han.
Ny lærdom
Under forårets nedlukninger gjorde Cushman & Wakefield | RED en pointe ud af ikke at fyre nogen af sine ansatte, selv om man forudså en nedgang i aktiviteterne. Den forudsigelse viste sig heldigvis ikke at holde stik – opgaverne vendte hurtigt tilbage, og ved årets slutning var der faktisk flere ansatte i firmaet, end der var ved dets begyndelse.
Noget tilsvarende gælder hele ejendomsbranchen. Selv om vinterens nedlukninger har været hårdere end forårets, og der stadig et stort arbejde i forhold til kunderne fra især detailhandlen, lærte alle hurtigt at begå sig i et samfund med restriktioner. Og det kan signalere, at også 2021 bliver et godt år på ejendomsmarkedet.
”Selv om vi nu igen har en økonomi, der er nedlukket, kan vi se, at der her i anden runde har været en helt anden reaktion fra investorerne. De ved godt, at det er tre måneder, og så er vi i gang igen,” siger Nicholas Thurø.