Ny rugekasse for dansk innovation til ejendomsbranchen

Fra venstre ses Simon Kofod-Svendsen fra Realdania sammen med Morten Alsdorf fra COWI, Mette Daugård fra EWI og Lone Feifer fra VELUX under præmieoverrækkelsen ved hovedprogrammet Urbantech i efteråret. Samme koncerner indgår i dommerpanelet til Urbantech Mentoring. (Foto: Urbantech)

Af:

Urbantech Mentoring er et nyt dansk spor til det internationale innovations- og acceleratorprogram Urbantech. Målet er at gribe fat om dansk innovation helt nede ved rødderne og trække den op i verdensklasse.

Dansk innovation har det fint og klarer sig godt. Det gælder også inden for byggeri samt ejendomme i almindelighed og inden for udvikling af bæredygtige byer i særdeleshed. Fundamentet for den bæredygtige by er nemlig i høj grad funderet på teknologi, der kan reducere bygningsmassens CO2 forbrug såvel ved opførelse som under drift, og de seneste to år har innovations- og acceleratorprogrammet Urbantech haft fokus på den udfordring.

Urbantech er et 3-årigt globalt program med dansk afsæt, og det drives af iværksætterhuset Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, som er et fagligt innovationsmiljø og netværk for bæredygtig byudvikling. 

Urbantech har haft forløb i både 2019 og i 2020, og selv om flere danske virksomheder har markeret sig i finalefeltet, vil der inden den sidste runde i 2021 blive gjort en ekstra indsats for at styrke det danske aftryk.

Et rent dansk spor
”I år lancerer vi som noget ekstra et separat spor, som vi kalder for Urbantech Mentoring. Det kigger udelukkende mod Danmark, og til forskel fra vores internationale program retter det sig mod nystartede virksomheder, som måske kun lige har anet konturerne af en idé”, fortæller projektchef Simon Kofod-Svendsen fra Realdania, der støtter projektet. Men man skal jo starte et sted, og alene adgangen til programmets netværk er et godt afsæt.

”Med Urbantech Mentoring får vi en ekstra dimension til glæde for det brede samarbejde i hubben omkring det at forme fremtidens byggeri og byudvikling. De deltagende iværksættere får nemlig adgang til alt det bedste, vi har at tilbyde aktørerne i det danske økosystem”, siger Torben Klitgaard, der er direktør i BLOXHUB. Det gælder blandt andet 100 frivillige mentorer samt investorer med både forretningserfaring og branchekendskab.

5 går videre til finalen
”Det er helt bevidst, at Urbantech Mentoring afvikles her i foråret. Det giver nemlig tid til, at vindervirksomhederne eventuelt kan melde sig til det internationale forløb i efteråret”, siger Simon Kofod-Svendsen videre. Han pointerer dog, at det også er en af hovedtankerne med det nye spor, at det i sig selv skal være værdiskabende for dansk innovation og bredt set være til gavn for de 15-20 virksomheder, der vil blive valgt ud.

”Ud af disse regner vi med, at 5 vil gå videre til en afsluttende finale, hvor de vil blive bedømt af et dommerpanel, som består af højtstående repræsentanter fra COWI, VKR Holding/VELUX samt energiselskabet EWII, der i øvrigt alle har været med til at grundlægge Urbantech programmet. At nå så langt og få foretræde for et panel af så markante aktører er i høj grad en blåstempling, mener Simon Kofod-Svendsen. 

Forspring via teknologi
Han bakkes op af Thomas Hofman-Bang, der er administrerende direktør i Industriens Fond. Han påpeger, at arbejdet med iværksætteri i byggebranchen har vist, at der findes en spændende underskov af danske iværksættervirksomheder. De kan bringe ny teknologi og bæredygtige forretningsmodeller ind i sektoren, og med den rette hjælp kan de udvikle sig til vækstvirksomheder, der bidrager med innovation samt unikke kompetencer.

”Vi vil gerne bidrage til denne udvikling i det danske økosystem”, siger Thomas Hofman-Bang, og Laura Katzensteiner, der er Community Manager i Rainmaking, føjer til, at gode mentorer tidligt i forløbet vil betyde en stor forskel for de opstartsvirksomheder, der kommer med i programmet. De vil kunne springe en række typiske udviklingstrin over og rykke endnu hurtigere, ligesom de får hjælp til at undgå dårlige valg og beslutninger.

FAKTA - Urbantech Monitoring

Danske tech-startups kan ansøge om at blive en del af Urbantech Mentoring 2021 ved at udfylde et online ansøgningsskema på https://urbantechprogram.io/mentoring/
Ansøgningsfristen er 7. februar 2021

Ved en event på BLOXHUB sidst i april præsenterer de deltagende startups deres ideer og planer. De fem bedste går igennem til en afsluttende finale, hvor beslutningstagere fra Urbantechs corporate partnere samt investorer giver afsluttende feedback.

De danske startups vil herefter kunne søge om at blive en del af hovedprogrammet Urbantech, der kører i efteråret 2021, hvor der er en pengepræmie på 100.000 kr. til hver af de vindende virksomheder, som desuden får mulighed for at deltage i et 3 måneders pilotprojekt.

Urbantech er grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII og støttet af Realdania samt Industriens Fond. Det drives og faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center og Dansk Arkitektur Center.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

3 hurtige billede
3 Hurtige
PR-foto: Lundgrens Tysk kapitalforvalter går ind på det danske marked – køber DSV-ejendom Arbireo Capital AG, som er specialiseret...
Hillerød senior
Nyt brugerstyret koncept for seniorboliger køber første ejendom
Ejendommen centralt i Hillerød, som selskabet Investering & Seniorbolig har købt, står foran en større ombygning, og måske også...
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELSBOLIGER FREMSAT - Billede
LOVFORSLAG OM VÆRDIANSÆTTELSER AF ANDELS-BOLIGER FREMSAT
Regeringen har fremsat et forslag der skal klarlægge, hvordan andelsboliger fremadrettet skal værdiansættes. Konkret forlænges valuarvurderingsgyldighed,...