Sponseret indhold

Nu rykker robotterne ind på byggepladserne

Af:

Robotternes rykind i byggebranchen har været undervejs længe. Men nu tyder alt på, at automatiseringen og teknologien også når ud på byggepladserne.

Mens danske virksomheder generelt investerer mere og mere i digitalisering og automatisering, og mange robotter har fundet vej til produktionshallerne og dele af byggeindustrien, halter mange virksomheder i byggebranchen stadig efter, og det gælder især de mindre af slagsen. 

Men det skal der gøres noget ved, og tiden er kommet til det nu. Sådan lyder det fra Søren Peter Johansen, der er faglig leder på Teknologisk Institut.

– Vi ser meget få robotter ude i den danske byggebranche, hvor der hos industrien og på sundhedsområdet er mange flere. Men robotterne er på vej ind i byggeriet, og det skal vi kun være glade for, fortæller han.

Søren Peter Johansen oplever også fremgang i automatisering og robotteknologi fra hans plads som sekretariatsleder i DIRA, der er et dansk robotnetværk for leverandører, aftagere, uddannelsesinstitutioner og myndigheder med interesse i robotteknologi. Her er der flere og flere fra byggebranchen, der melder sig ind i netværket, samtidig med at robotudviklerne, der allerede er medlem, fortæller om en stigende efterspørgsel. 

– Og det er godt, at der er begyndt at være mere fokus på robotteknologi og automatisering i byggebranchen, fordi der i den grad er brug for det, slår han fast.  

Robotterne kommer – snart
Byggebranchen står i dag overfor adskillelige produktivitetsudfordringer og udfordringer med et arbejdsmiljø, hvor hårdt fysisk arbejde stadig er en stor del af det daglige byggeri. Det kan blandt andet spores tilbage til virksomhedernes manglende investering i nye digitale værktøjer, mener Søren Peter Johansen. 

– Byggebranchen er desværre kendt som en branche med lav produktivitet. Digitalisering af hele byggeprocessen på de større byggerier er nogenlunde med, men stort set fraværende på de mindre byggerier. Det resulterer i tidsspild og kvalitetsproblemer på grund af manglende koordinering, fortæller Søren Peter Johansen. Men alt tyder på, at de næste år kommer til at sætte rammen for en udvikling i byggebranchen. 

– Det er lige nøjagtig den manglende produktivitet, der gør, at byggebranchen nu vil forandre sig, slår Søren Peter Johansen fast. Robotter bliver anvendt i stigende grad rundt omkring i den industrielle produktion og i sundhedsvæsenet. 

– Byggebranchens produktivitet er ikke fulgt med de andre branchers, og derfor kunne byggeriet godt lære lidt af de andre. Flere industrivirksomheder har for eksempel et stående krav til at øge produktiviteten med op til ti procent årligt – dels ved at udføre arbejdet smartere, og dels ved at indføre teknologiske løsninger. Hvis byggeriet lever op til et sådant krav, vil vores boliger, arbejdspladser og store offentlige infrastrukturprojekter løbende ville blive billigere med store besparelser til følge, fortæller Søren Peter Johansen. 

Han bakkes op af Lars Mathiesen, Projektchef med ansvar for digitalisering i Byggeri og Anlæg hos Teknologisk Institut:

– Der er ingen tvivl om, at teknologier som 3D print, kunstig intelligens og virtual reality vil få afgørende betydning for bygge- og anlægsbranchens aktører. Det samme gælder automatisering og robotter, fortæller han og fortsætter: 

– Men det er afgørende for succes, at vi forstår at implementere teknologierne ordentligt og tilpasse dem til bygge- og anlægsbranchen, for der er altså stor forskel på at optimere processen, når man skal fabrikere en bil eller en komponent og på at optimere opførelsen af en bygning – eller en Storebæltsbro for den sags skyld. Lars Mathiesen mener bestemt også, at der er lavthængende frugter at plukke for byggebranchen, når det gælder nye teknologier og automatisering

Det har gjort en forskel
I Bedsted Thy ligger betonelement-fabrikken Leth Beton, som leverer betonelementer til byggerier rundt omkring i hele landet. 

Leth Beton producerer blandt andet betonvægge, altaner og trapper. Indenfor sidstnævnte kategori har virksomheden implementeret en fleksibel slibeløsning med to robotter, en laseropmåler og en 15 meter lang portal.

– Før foregik det alt sammen manuelt. Vi lavede en proces, hvor de stod og sleb alt det her i hånden. Og der var de i hvert fald tre mand til det samme arbejde, som en robotløsning laver i dag, fortæller Henrik Egelund, der er driftsdirektør ved Leth Beton. Robotløsningen har haft stor indflydelse på betonelement-fabrikkens hverdag.

– Arbejdsmiljømæssigt har det betydet, at der er mindre monotont arbejde til de medarbejdere, der er i den afdeling. På kvalitetssiden har den gjort det, at vi har en mere konsistent overflade, som ikke afhænger af, om man er træt eller frisk. Produktivitetsmæssigt har det den helt klare fordel, at den ikke holder pause, pointerer Henrik Egelund.  Men automatiserings- og roboteventyret stopper ikke dér for Leth Beton. 

– Vi har nogle drømme og tanker om, hvad vi kan sætte robotter til. Men da meget af vores arbejde er enkeltstyksproduktion, så er der helt sikkert stadig nogle begrænsninger, fortæller Henrik Egelund. 

Mange muligheder
Selvom der selvfølgelig er begrænsninger nogle steder, når det kommer til automatisering og dét at finde den rigtige robotløsning til opgaven, så er der meget teknologi på markedet, som kunne gøre en forskel i byggeriet. Det mener Søren Peter Johansen. 

– Der er mange muligheder både for teknologi, der allerede eksisterer, men også for at få lavet nogle specialløsninger til den enkeltes behov. Nu er Leth Beton et godt eksempel på en underleverandør til byggebranchen, som har haft succes med en robotløsning. Men byggerier kan også med fordel implementere eksempelvis kollaborative robotter, som kan arbejde side om side med mennesker, droner eller andre mobile platforme opmåling, kvalitetskontrol og dokumentation, eller mennesket kan iklæde sig teknologier – som er tilfældet med exoskeletter, fortæller sekretariatsleder ved DIRA, Søren Peter Johansen. 

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DortheT02
Farmaceuten som game changer
Handlingsplan
Sådan holder du dit ledelsesfaglige niveau
Victor_1
Databeskyttelse er måske den mest oversete faktor i digitaliseringen

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...