De danske centre har flere gange undervejs i ”dansen med coronaen” måtte lukke ned. Netop nu er fokus på hjælpepakker, og så skal der findes en langsigtet plan for genåbningen. Forhåbningen er, at centrene kan være blandt de første til at genåbne. De blev lukkede. De genåbnede. Og så blev de igen lukket ned lige op til jul. Selvom shoppingcentrene har gennemført mange tiltag for at minimere smitten, har de været ramt af flere nedlukninger – med store konsekvenser for både butikkerne og centrene selv.
Samtidig er besøgstallene – selv i de perioder, hvor centrene har været åbne – faldet, når der fx kommer krav om mundbind eller opfordres til, at kunderne handler alene:
”Vi har løbende tilpasset alle aktiviteter, når der er kommet nye anbefalinger fra myndigheder. Men jeg mindes ikke, at vi nogensinde har haft et år med så mange udfordringer. Som centre har vi et stort ansvar for at sikre, at det er forsvarligt for vores kunder at besøge centrene og for at støtte vores butikker gennem nedgange og nedlukninger,” siger Finn Sture Madsen, vicedirektør i Danske Shoppingcentre.
Fokus på hjælpepakker
Med den seneste nedlukning af centrene følger et stort ønske: hjælpepakkerne skal ud og virke. Tidligere har sagsbehandlingstiden været for lang, ligesom pakkerne har været skruet sammen på en måde, så det særligt ramte kæder.
”Når der igen åbnes for ansøgning og udbetaling af hjælpepakkerne, er det vigtigt, at de hurtigt bliver udbetalt. I detailhandel er de efterhånden yderst pressede på likviditeten, og selvom vi gør alt, hvad vi kan fra vores side, så er der hårdt brug for, at hjælpepakkerne kommer ud og hjælper de tvangslukkede virksomheder,” siger Finn Sture Madsen.
Tal fra EjendomDanmark viser også, at restanceniveauet siden marts måned generelt har ligget højere end tidligere. Selvom der løbende gives henstand og findes lokale løsninger på et globalt problem.
Genåbning forude
Så længe smittetallene er høje, er der ikke udsigt til en genåbning. Men på den lange bane er det også vigtigt, at der skabes gode modeller for en gradvis genåbning, mener Finn Sture Madsen:
”Vi har haft en konstruktiv dialog med Erhvervsministeriet om, hvad der kan gøres både generelt og særligt for centrene. Der er brug for at blive lagt en langsigtet plan, som erhvervslivet kan handle efter. Det har gjort ondt længe, men nu nærmer vi også nogle meget kritiske punkter.”
Gode muligheder
Centrene har stærke kort på hånden til at håndtere en genåbning, lyder det fra Finn Sture Madsen. Her er der nemlig en solid og etableret kontrol af kundestrømmene. Derfor er det hans forhåbning, at centrene denne gang vil stå langt fremme i køen, når genåbningen af samfundet er en realitet:
”Vi har en stor samfundsøkonomisk betydning, og der er en lav smitterisiko. Vi kan i høj grad kontrollere, at der ikke samles for mange, og vi kan ensrette. Ligesom vi jo har rigtig gode muligheder for at sikre os, at vi ikke har flere besøgende, end der vurderes forsvarligt,” siger Finn Sture Madsen.