Sponseret indhold

Tidobling af danskere med glutenintolerans

Af:

Forskning tyder på, at forekomsten af glutenintolerans (cøliaki) kan være op til ti gange højere end den kendte forekomst, og at mange har cøliaki uden at vide det. Den banebrydende forskning er skabt på baggrund af et samarbejde mellem professor Allan Linneberg, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, Bispebjerg Hospital og Thermo Fisher Scientific, der er leverandør til Life Science industrien.

Cøliaki er en lumsk sygdom, fordi op til 70% ikke rigtigt mærker den, og symptomerne er diffuse som hovedpine, træthed, uoplagthed og smerter i knoglerne. Cøliaki er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet angriber kroppens eget væv.

Hos mennesker med glutenintolerans producerer immunforsvaret antistoffer, der angriber slimhinden i tarmen, så den gradvis bliver nedbrudt og ikke optager næringsstoffer optimalt, hvilket kan føre til underernæring. Kuren mod sygdommen er en glutenfri diæt, og nyeste forskning peger på, at ubehandlet cøliaki kan give en øget risiko for kræft.

Cøliaki er en overset sygdom, og det tager i gennemsnit ti år, før patienten får stillet diagnosen og seks år fra første lægebesøg. Vores forskning har som mål at forkorte tiden fra symptom til diagnose og korrekt behandling, forklarer Allan Linneberg.

Screeninger måske på vej
De nye resultater, giver ikke blot lægerne ny viden og redskaber, men da mange danskere har sygdommen uden at vide det, kan det bane vejen for screeninger af befolkningsgrupper.

Professor Allan Linneberg, der i mere end 20 år har beskæftiget sig med epidemiologisk forskning, sætter stor pris på de kliniske samarbejder mellem lægemiddelproducenter og videnskaben.

– Jeg har i mange år forsket i allergi og har gennem en lang årrække samarbejdet med Thermo Fisher Scientific blandt andet om deres allergitestninger, som er nogle af de førende diagnostiske tests på markedet. Da vi så muligheden for at teste for cøliaki, var det en oplagt sygdom at kigge på, så patienterne kan få en hurtigere udredning, siger Allan Linneberg, der sammen med ph.d. Line Lund Kårhus står bag den nye forskning. Allan Linneberg uddyber:

– Samarbejdet bidrager til en udveksling af viden, som kommer patienterne og lægemiddelindustrien til gavn, fordi behandlingerne og produkter bliver bedre.

Samarbejdet om lægemidler og medicinsk udstyr
Thermo Fisher Scientific har blandt andet udgivet 5.000 videnskabelige artikler globalt og bidrager til, at lægemidler kommer fra R&D fasen hen mod kliniske forsøg til det færdige produkt.

Globalt set bliver der hvert andet sekund indtaget medicin, som Thermo Fisher Scientific har været med til at realisere. Forskningen i immunologi, som cøliakien hører ind under, udgør kun en 23. del af hele virksomhedens omfangsrige palette. I porteføljen er 15.500 patenter, og virksomheden fik i 2017 nobelprisen for deres seks meter høje mikroskoper.

Ubehandlet cøliaki kan give kræft
På en international konference har Allan Linneberg og Line Lund Kårhus lige fremlagt deres forskning, som viser, at det faktisk er risikabelt at leve med en ubehandlet glutenintolerans.

Det giver en større risiko for at udvikle kræft – særligt livmoderkræft, brystkræft, kræft i mave-tarm området og hovedhals kræft. En ubehandlet glutenintolerans giver også en lidt større risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Thermo Fisher Scientific, har mere end 70.000 medarbejdere globalt og en omsætning på
mere end 24 mia. dollars. Life Science virksomheden, der arbejder ud fra devisen We enable our customers to make the world healthier, cleaner and safer, støtter og hjælper deres kunder i Life Science industrien til at udvikle og producere medicinske præparater og produkter lægemidler gennem Thermo Scientific, Applied Biosystems, Invitrogen, Fisher Scientific and Unity Lab Services.

Læs mere på thermofisher.com

Da vi så muligheden for at teste for cøliaki, var det en oplagt sygdom at kigge på, så patienterne kan få en hurtigere udredning

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...