Samspil med erhvervslivet er nøglen til den grønne omstilling

Af Mette Abildgaard, politisk ordfører, Det Konservative Folkeparti

Af:

Danske virksomheder er gået foran i denne grønne omstilling, og derfor har vi alle forudsætninger for at gøre den grønne omstilling til vores fordel. Men det kræver, at politikere og erhvervsliv spiller på samme hold.

En grønnere fremtid er altafgørende – ikke mindst for vores børn. Vi skal overlade en ligeså god – hvis ikke bedre – klode til næste generation. Det er konservativt hjerteblod.

Derfor var klimaloven også et vigtigt skridt på vejen mod et klimaneutralt samfund i 2050 og en grønnere fremtid. Her vedtog et bredt flertal af folketingets partier en ny klimalov med en målsætning om at nedbringe drivhusgasserne med 70 procent i 2030 i forhold til 1990.

Det er fint, at vi har givet hinanden håndslag på, at vi vil have et markant grønnere Danmark. Men nu skal der handling bag ordene. Derfor skal vi politikere først og fremmest måles på baggrund af de løsninger, som vi i fællesskab på tværs af folketingets partier bliver enige om. Det er nu, vi skal vise, hvad vi er gjort af.

Vi mener i Det Konservative Folkeparti, at den grønne omstilling er en anledning til at udvikle og reformere vores samfund med henblik på at bevare vores høje levestandard.

Vi skal ikke stoppe med at spise dansk mad, lægge vores traditioner på hylden eller lukke produktionen i Danmark. Vi skal i stedet finde ud af, hvordan vi gør tingene smartere. Det sker kun, hvis vi omstiller samfundet på en måde, hvor forbrugere og virksomheder kan se sig selv i den grønne omstilling.

Erhvervslivet som grøn medspiller
Vores erhvervsliv er allerede gået foran og gudskelov for det. For danske virksomheder spiller en central rolle for at gøre den grønne omstilling til virkelighed.
Det er derfor en bunden opgave at sikre solide, langsigtede vilkår for vores erhvervsliv, der gør, at virksomhederne har sikkerhed for deres investeringer og strategier.

Over de sidste år har erhvervslivet og deres interesseorganisationer annonceret den ene ambitiøse målsætning efter den anden. De fortjener stor ros. Novo Nordisk og Mærsk for at tage et par eksempler.

Vi skal være dybt taknemmelige for, at danske virksomheder er villige til at omstille sig. Derfor er det også vores opgave som politikere at skabe sikkerhed om vejen i grøn omstilling, så virksomhederne får sikkerhed om deres investeringer.

Skatterne er høje nok
Selvom det er åbenlyst fornuftigt at sikre vækst, arbejdspladser og virksomheders konkurrenceevne, er det ikke givet, at der vil være bred enighed om en grøn omstilling. Visse partier lægger eksempelvis op til at løse klimaudfordringerne ved at sende regningen til hårdtarbejdende skatteydere i form af øgede skatter og afgifter. Det, mener vi ikke, er løsningen – vi betaler nok i forvejen og skal samlet set ikke betale mere.

Det er derimod et godt borgerligt princip, at forureneren betaler. Det princip skal vi holde fast i, mens vi sikrer, at vi ikke river gulvtæppet væk under hele brancher. En brandbeskatning af Aalborg Portlands cementproduktion kan sikkert godt sænke den nationale udledning i Danmark. Men det får os jo ikke til at stoppe med at bruge cement!

Det nytter ikke noget at lukke og slukke for produktionen i Danmark, hvis den samme produktion skyder frem som paddehatte i Polen. Den grønne omstilling bør både tage hensyn til erhvervslivets konkurrenceevne og være så billig som mulig.

Vi er klar til forhandlinger
Jeg kan godt blive bekymret på klimaets vegne, når man tænker på, hvor svært det var for regeringen at lande en aftale om klimalov. Men nu er det tid til at stå sammen. For Danmarks skyld.

Derfor er vi klar til at forhandle klimahandleplaner, der går hånd i hånd med erhvervslivet frem mod 2030 og 2050.

God læselyst!

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Jacob_13_HIGH-vand-byggeri
E-mobilitet og PtX bliver hjørnestenene i omstillingen af transporten
Transportens grønne omstilling er afgørende for at nå Danmarks klimaambitioner. Der har været flere bud på alternativer til de fossile...
Produktbillede 1
Avanceret batteri- og ladeteknologi til de danske elbiler
Den danske virksomhed Nerve Smart Systems står bag en avanceret og intelligent batteriteknologi, som gør det muligt at placere firmaets...
sign
Fremtidens mobilitet er delt
I en tid, hvor flere og flere mennesker flytter ind til de større byer og vi anskaffer os flere og flere biler, udvikler mobilitetsbegrebet...