Rekruttering er stadig den helt store udfordring

Heldigvis er der tegn på, at indsatsen er ved at virke. Antallet af unge, der uddanner sig til job inden for vejgodsbranchen stiger, og stadig flere vil i lære som godschauffør.

Af:

Af Lars William Wesch, branchedirektør i ATL – Transportens Arbejdsgivere

Hvis man stiller alle landets lastbilchauffører op til fællesfoto, vil man få et billede domineret af gråhårede mænd. Hver sjette chauffør er i dag over 60 år, og langt de fleste er mænd.

Dem vil vi meget gerne holde på så længe som muligt. Men samtidig er det en statistik, der giver alvorlige panderynker, for vejgodstransporten står over for en gigantisk udfordring, når der inden for få år skal findes erstatning for omkring 4000 lastbilchauffører, som ventes at gå på pension.

Det kræver, at vi søger alle steder efter folk, som har lyst til at køre lastbil. Vi skal have fat i de ledige, de unge og kvinderne. Nogle virksomheder vil også være nødt til at kigge mod udlandet for at finde arbejdskraft.

Ældre arbejder længere
I de senere år har tendensen været, at gennemsnitsalderen blandt chauffører er blevet højere og højere. Men midt i alvoren er der heldigvis en stribe lyspunkter.

I dag er der langt flere, som vælger at arbejde efter, at de kunne være gået på pension. Fire procent af chaufførerne er over 67 år.

Det er en rigtig positiv tendens, som man i øvrigt også ser på resten af det danske arbejdsmarked. Der er tale om stabile og erfarne medarbejdere, som stadig har lyst til at gå på arbejde og gøre en indsats. Det skal vi være opmærksomme på som arbejdsgivere.

Mens vi strækker arbejdslivet i den ene ende, skal vi fortsætte indsatsen for at få flere unge til at blive lastbilchauffører. For vi har masser af spændende jobmuligheder at tilbyde de unge.

Flere unge vil være chauffører
I de senere år er der blevet gjort en kæmpe indsats for at få flere unge til at lære branchen at kende og uddanne sig til chauffører. Job i transport-kampagnen har besøgt hundredevis af skoler for at fortælle om arbejdet på landevejen. Og der er lavet kampagner på de sociale medier.

Heldigvis er der tegn på, at indsatsen er ved at virke. Antallet af unge, der uddanner sig til job inden for vejgodsbranchen stiger, og stadig flere vil i lære som godschauffør. Det sker samtidig med, at kampen om de unge tiltager. Mange andre brancher end vores forsøger at lokke de unge til.

Det er stadig en kæmpe udfordring at fastholde de unges interesse. Vi har en del, der falder fra i løbet af uddannelsen. Nogle virksomheder stiller med ældre medarbejdere, som kan være mentorer for de unge, og de kan ofte tage nogle problemer i opløbet.

Hvis vi skal forhindre en alvorlig mangel på arbejdskraft i de kommende år, skal vi kunne tilbyde de unge en læreplads. For et par år siden indførte ATL en lærepladsgaranti, og det har været med til at give en ekstra tryghed hos de unge, der står foran at skulle vælge uddannelse.

Lærepladsgarantien fungerer godt, men i branchen har vi sat os et mål om få mere damp under kedlerne og fortsætte med at tage unge ind som chaufførlærlinge. Vi er godt i gang.

Kvinderne er på vej
Det er en særlig udfordring, når vi skal skaffe medarbejdere til branchen, at vi kun rekrutterer fra halvdelen af befolkningen. Kvinderne har stort set været fraværende på chaufførsædet i lastbilerne. Men det er så småt ved at ændre sig.

Tidligere skulle man stoppe 100 lastbiler, før man fandt én kvindelig chauffør. Men i 2018 var 2,4 procent af lastbilchaufførerne kvinder. Stigningen skyldes ikke, at de mandlige chauffører har forladt chaufførfaget og dermed fået den kvindelige procentsats til at stige. Der er sket en reel stigning i antallet af kvindelige chauffør. Fra 2016 til 2017 steg antallet for eksempel med 211 personer.

Det er en udvikling, som er foregået nærmest ubemærket. Men det er fantastisk positivt for branchen. Vi har længe haft fokus på at nedbryde den stereotype forestilling om, at chaufførfaget er et mandefag. Men vi skal gøre meget mere for at udjævne kønsforskellene i branchen.

Mere mangfoldighed
Sidste sommer blev der nedsat en taskforce, som skal komme med ideer til, hvordan man får flere kvinder til at søge jobbet som chauffør. Taskforcen, der er nedsat af Transportens Udviklingsfond (TU) og Godstransportens Uddannelses- og Udviklingsfond (GUU), er i fuld gang med arbejdet. Senere i år skal den pege på, hvad der forhindrer kvinder i at søge ind i branchen og komme med forslag til løsninger.

Hvis vi om ti år tager et fællesfoto af alle landets lastbilchauffører, ser billedet forhåbentligt langt mere mangfoldigt ud end i dag. Så er der flere unge, flere kvinder og flere ældre over 67 år på billedet. Hvis det er tilfældet, er vi godt på vej til at have løst udfordringen med mangel på lastbilchauffører.

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Erik Østergaard portrætfoto copy
Omstilling kræver gode rammer
Der skal fortsat transporteres varer rundt i landet samt ind og ud over grænsen. Det kommer i endnu højere grad til at foregå på lastbiler...
Bring 2
BRING ØGER FARTEN PÅ OMSTILLINGEN TIL ELBILER
Allerede i dag leverer Bring pakker til 1,4 mio. danskere med el-drevne varebiler, og siden 2012 har koncernen reduceret CO2-udledningen...
jesper-kronborg-2-Vm1TRlFjSWFEMDF4dEJxUHdzdG0wVllDZStZPQ2
Starten til den grønne omstilling er gået, og Danmark skal rykke nu for ikke at sakke bagud
Hvis den grønne omstilling var et kapløb, har startskuddet lydt, og Danmark hænger i startblokken. Rammevilkårene for de danske transportvirksomheder...