Sponseret indhold

Digital præcision i det grove arbejde

I samarbejde med schweiziske Leica og amerikanske Trimble tester M.J. Eriksson i øjeblikket ny GPS-teknologi og maskinstyringssoftware i sin maskinpark.

Af:

Entreprenørvirksomheden M.J. Eriksson har taget sin satsning på GPS-udstyr og maskinstyrings-software til et nyt niveau med test af de nyeste teknologier fra Leica og Trimble.

Når maskiner fra M.J. Eriksson udbygger Danmark, sker det med den nyeste teknologi ombord. Så ny, at den endnu ikke er i almindelig handel. I samarbejde med schweiziske Leica og amerikanske Trimble tester M.J. Eriksson i øjeblikket ny GPS-teknologi og maskinstyringssoftware i sin maskinpark.

Den var i forvejen Danmarks mest moderne og gjorde den danske entreprenørvirksomhed til en oplagt test-partner for de udenlandske tech-virksomheder.

”Med digitalisering og maskinstyring kan vi arbejde endnu mere effektivt med færre lastbil- og dumpertransporter af jord og et mindre timeforbrug på vores gravemaskiner og frontlæssere. Både vi og bygherre opnår en betydelig reduktion i mængden af anvendte materialer, mens brændstofforbruget og dermed også CO2-udledningen bliver mindre,” siger adm. dir. i M.J. Eriksson, Jørgen Eriksson.

Software af højeste kvalitet
Leica Geosystems og Trimble har valgt M.J. Eriksson til test af nye datasystemer og automatiserede maskinstyringssystemer, fordi M.J. Eriksson er den førende bruger af GPS-styrede maskiner i Danmark og allerede anvender avanceret maskinstyringsteknologi, hvor det er muligt.

Det kræver 3D-modeller, modellerings- og verificeringssoftware af meget høj kvalitet for at kontrollere og, om nødvendigt, forbedre kvaliteten af leverede BIM-modeller, før de kan bruges i M.J. Erikssons maskinstyringssystemer.

”Vores BIM-baserede og digitale data-arbejdsgange er rygraden i vores effektive og hurtige produktions-team, hvor vi bruger så mange automatiserede processer og så lidt menneskeligt “håndarbejde” som muligt i vores modellerings- og verificeringsprocesser for at minimere risiko og øge produktiviteten,” forklarer Jørgen Eriksson.

M.J. Eriksson benytter også tilpasnings- og skalerbare, intelligente softwareløsninger til minimering af administrative opgaver, der understøtter udarbejdelsen af tidsplaner og planlægning af byggeplads-logistik samt forbedrer kommunikationen mellem byggepladsen og kontoret.

127 maskiner med 3D-teknologi
M.J. Eriksson har Danmarks største privatejede flåde af moderne entreprenørmaskiner. Maskinflåden tæller flere end 450 enheder på bælter og hjul til alle typer anlægs- og byggeprojekter.

127 af entreprenørmaskinerne – 95 gravemaskiner, 24 bulldozere, 3 gradere og 5 tromler – er udstyret med fuld 3D-teknologi.

Derudover er 16 gravemaskiner udstyret med maskinstyringsmodul og 6 gravemaskiner med fuld automation, hvor operatøren kun skal kontrollere arbejdets hastighed, mens det egentlige gravearbejde udføres ved hjælp af data fra BIM eller lignende software.

”For nylig lavede vi et forsøg, hvor vi lod en af vores absolut dygtigste operatører køre med det gamle udstyr, mens en mindre god operatør fik en maskine med det nyeste udstyr. Den mindre gode operatør løste opgaven 40 procent hurtigere og med langt mindre tolerance,” fortæller Jørgen Eriksson.

Det gamle håndelag
Ny teknologi kræver andre kompetencer af folkene ude i spidsen, og Jørgen Eriksson, der selv har været i entreprenørbranchen i mere end 50 år, sammenligner de rutinerede operatørers situation med familiens voksne, der må på kursus hos hjemmets børn og unge for at lære et nyt device at kende.

”Men trods ny teknologi er det ikke sikkert, at du som bilist kan mærke, at en moderne vej er bedre. Tidligere havde garvede entreprenørfolk et veludviklet håndelag for at gøre en ny vej helt jævn uden hjælp fra moderne udstyr. Så kunne det godt være, at vejen lå to centimeter for højt eller lavt, og den går ikke i dag.”

Data indsamles i realtid
Alle M.J. Erikssons 127 enheder, som er udstyret med GPS, bruger 3D-modeller i deres daglige funktion, og alle disse kan logge/måle med maskinerne, så byggeledere senere kan se, hvilke arbejder der er blevet udført og hvor – med en nøjagtighed på plus/minus 3 cm. Udvekslingen af data mellem kontor og maskine sker via cloud-løsningerne Trimble TCC og Leica Conx.

Det giver overblik over, hvilke datamodeller der uploades i hver enkelt maskine, og på den måde sikrer M.J. Eriksson, at det altid er den seneste revision, der bruges i marken eller på byggepladsen.

De data, som M.J. Eriksson indsamler i realtid fra maskiner og landmålere, der arbejder på byggepladsen, reducerer spildtid, og ud over tidsbesparelsen og en øget præcision tilfører automatikken også en positiv påvirkning af det samlede miljøregnskab. Det ses bl.a. ved mindre materialeforbrug, mindre slitage på maskiner, reduktion af brændstofforbrug og CO2-udledning og, ikke mindst, et forbedret arbejdsmiljø for maskinoperatøren.

På alle større byggepladser etablerer M.J. Eriksson sine egne basestationer for at minimere fejlkilder og sikre stabil radio- og internetforbindelse til korrektion af GPS-funktionerne i maskiner og landmålerudstyr.

M.J. Eriksson blev grundlagt i 1945 og er i dag en landsdækkende entreprenørvirksomhed med flere end 600 medarbejdere, der løser anlægsopgaver inden for infrastruktur, energi og forsyning, miljø og kloakering, klimatilpasning, byggeri og renovering mv.

Siden 2015 har M.J. Eriksson haft en årlig omsætning på over 2 mia. kr. I kraft af sin høje soliditets- og likviditetsgrad har M.J. Eriksson en Triple-A kreditrating.

www.mjeriksson.dk

Både vi og bygherre opnår en betydelig reduktion i mængden af anvendte  materialer, mens brændstofforbruget og dermed også CO2-udledningen bliver mindre

Mest læste på BusinessReview.dk

SKO_billede
De nye tilbudspligtsregler: Hvad skal branchens aktører være opmærksomme på?

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...