Sponseret indhold

Grøn omstilling opstår i tværfagligheden

Kunstnerkarreen i Ørestad.

Af:

Ved at tænke tværfagligt kan man kortslutte den traditionelle tankegang og komme med innovative løsninger. Det gør de hos Sweco, der både tænker klimadebatten internt i virksomheden samt hjælper kunderne med de rette løsninger, så det grønne aftryk bliver størst muligt.

Hvert år står Sweco på verdensplan bag mere end tusindvis af forskellige byggerier fordelt på 70 lande. Byggerierne er præget af, at jo mere der kan optimeres, jo mere bæredygtigt bliver byggeriet i sidste ende. En tværfaglig arbejdsgruppe, der er generator for nye ideer hos Sweco, har netop udarbejdet et værktøj, der er ved at blive implementeret. Værktøjet screener alle aspekter af bæredygtighed 360 grader rundt om byggeriet – allerede inden det tager form.

– Hos os møder du ingeniører med stort I, og arkitekter med stort A, og sådan skal det være. Ingen skal gå på kompromis med deres faglighed, men det bliver rigtig interessant, når vi sætter faglighederne sammen, for så spirer bæredygtigheden frem , forklarer Dariush Rezai, der er CEO hos Sweco Danmark, som lige nu er den rådgiver i Danmark, der står bag flest DGNB-certificeringer og præcertificeringer indenfor bæredygtighedsstandarden DGNB – en bæredygtig certificering, der vægter miljø, økonomi og sociale forhold ligeværdigt.

Danske standarder for FN’s 17 verdensmål
Som en del af et tværfagligt partnerskab er Sweco blevet udvalgt til at udvikle et nationalt udgangspunkt for, hvordan Danmark som nation kan måle på FN’s 17 bæredygtige verdensmål. Projektet ”Vores Mål” betyder også, at den danske befolkning skal have et endnu bedre kendskab til verdensmålene. Danskerne bliver inviteret med i workshops, debatter og events.

”Vores Mål”, der løber frem mod sommeren 2020, er det første af sin art i verden. Det er første gang nogensinde, at en nation udvikler egne indikatorer for, hvordan der måles på FN’s 17 verdensmål og 169 delmål. Som en del af projektet skal partnerskabet bag Vores Mål udarbejde tre rapporter. Rapporterne vil konkret indeholde minimum 169 danske indikatorer – minimum 1 for hvert delmål – der er relevante at måle på i Danmark. De tre rapporter samles i en rapport, som overrækkes til Folketinget i juni 2020.

– Det er et fantastisk og vigtigt projekt, som vi fra Sweco er utrolig stolte af at bidrage til. Som en del af partnerskabet har vi her en enestående mulighed for at præge udviklingen af det danske samfund i en mere bæredygtig retning, og som Europas største ingeniør- og arkitektvirksomhed ser vi frem til at bidrage med vores viden og ekspertiser indenfor bæredygtig udvikling af verdens byer, siger Dariush Rezai.

Klimaet er værd at investere i
Det er netop gennem arbejdet med at løse opgaver for kunderne, at Sweco er med til at sætte det største grønne klimaaftryk, men internt i virksomheden står den grønne omstilling højt på dagsordenen. En dagsorden som Dariush Rezai opfordrer endnu flere virksomheder til at tage del i og være villig til at betale for.

For er der noget, som frustrerer Dariush Rezai, er det, når den danske klimadebat taber højde og munder ud i, at det ikke må koste noget for samfundet, for forbrugerne og for virksomhederne:

– Hvis en værdi ikke må koste noget, så skal man måske spørge sig selv, om det reelt er en værdi for virksomheden. Jeg mener ikke, det er nødvendigt at studere stakkevis af regneark for at tage nogle klimavenlige beslutninger, der kan være med til at påvirke andres valg og efterspørgslen i samfundet. Hos Sweco betaler de fx gerne lidt ekstra for, at de ansatte primært kører med eldrevne taxaer.

– Det handler jo også om, at de valg, vi træffer på baggrund af vores 800 medarbejdere i København, og snart i resten af landet, er med til at motivere andre. Når vores ansatte bruger de eldrevne taxaer, så er vi med til at styrke en efterspørgsel i samfundet og dermed styrke markedet for mere klimavenlig transport.

Det er heller ikke et tilfælde, at Swecos hovedkvarter ligger lige ved en metrostation, for det skal være med til at fremme medarbejdernes valg af den mere klimavenlige offentlige transport.

– Jeg valgte også at indføre en kødfri dag om ugen i vores kantiner. Nogle af vores medarbejdere skulle lige fordøje den beslutning, men er ved at vænne sig til, at der så er fisk på menuen. Jeg har bedt køkkenchefen i kantinen om at bruge besparelsen fra den kødfri dag på at købe mere bæredygtigt kød til arbejdsugens andre fire dage, forklarer Dariush Rezai.

En arbejdsgruppe hos Sweco med fokus på klima har også selv investeret energi i at finde ud af, hvordan de kan sikre grøn el i deres bygninger samt at se på, om medarbejdernes pensionsopsparinger kan blive mere grønne.
På alle kontorer står der desuden skraldespande med fire rum til affaldssortering.

– Jeg mener, at vi alle kan gøre en forskel, fordi den bæredygtige tankegang handler om at bryde nogle vaner og sætte nye standarder. Så det giver faktisk mening i det store billede, når miljøbevidste danskere gider samle skrald i havnen; for den stærkeste drivkraft i den grønne omstilling drives af befolkningen og deres kultur, siger Dariush Rezai, der understreger, at det netop er folkestemningen, der for alvor har skubbet gang i klimadebatten her i Danmark.

Nørrestrand er et af Danmarks største natur- og byudviklingsområder nord for Horsens. Her arbejder Swecos arkitekter, landskabsarkitekter, vejingeniører, regnvandsspecialister, geoteknikere og biologer på at designe en helt ny landskabsby, hvor alt fra klimatilpasning til biodiversitet og forskellige familieformer er tænkt sammen i ét projekt.

Ledelsen skal skabe værdierne
Dariush Rezai er ikke i tvivl om, at arbejdet med den grønne omstilling begynder hos ledelsen i en virksomhed, men at det er medarbejderne, der bærer omstillingen igennem.

Ledelsen skal tage ansvaret og udstikke retningen, så den bæredygtige omstilling bliver en værdi på linje med andre. Det handler om, at ledelsen ser sig selv i spejlet og udstikker en ærlig og tydelig kurs, så bæredygtigheden ikke bliver en floskel, men at der sættes en reel ambition.

– Grøn omstilling handler i høj grad om at komme i gang. Lad være med at overanalysere alting, men tag nogle bæredygtige beslutninger; også selv om det koster ekstra. Det betaler sig i sidste ende, siger Dariush Rezai.
Sweco er Europas førende virksomhed inden for ingeniør- og arkitektrådgivning.

Virksomheden planlægger og designer fremtidens bæredygtige byer og samfund, og løser hvert år opgaver i 70 lande over hele kloden. Rådgivningsydelserne spænder vidt – fra store vand- og energiprojekter til effektive og miljørigtige transportløsninger samt udvikling af byer og grønne områder.

Sweco sikrer blandt andet rent drikkevand og sanitet til millioner af indbyggere i Nepal, Bangladesh og Kirgisistan. Sweco ejer desuden den danske tegnestue Årstiderne Arkitekter, som bl.a. står bag Københavns fremtidige bæredygtige boligbyggeri UN17 Village i Ørestad.

FN’s 17 verdensmål bliver danske

Partnerskabet bag ”Vores Mål” består af Deloitte, Geelmuyden Kiese, Sweco, Dansk Energi Management, Kraka, RUC og AAU. Partnerskabet er udpeget til opgaven af Danmarks Statistik. Projektet støttes af Industriens Fond, Lundbeckfonden, Nordea-fonden, Realdania, Rambøll Fonden og Spar Nord Fonden. Bag projektet står 2030-panelet, som er etableret af 2030-netværket, Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN's Verdensmål.

Læs mere på www.voresmaal.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DSC_0970
Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne
BH-highres
Forretningsrejsende mødes i Danmark
Intro 2
Den moderne leder skal lære fra sig

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...