Sponseret indhold

Ergonomi og grønnere vask letter travl sektor

Af:

Ergonomiske, vand- og pladsbesparende vaskemaskiner, der bruger mindre energi og kemi letter desinfektionen i dansk life science, hvor der bliver vasket kolber som aldrig før.

De termiske desinfektionsmaskiner kører på højtryk i dansk life science i disse år. Fra små nystartede laboratorier til store forskningsenheder i veletablerede pharma-virksomheder er der gang i vaskemaskiner fulde af laboratorie- eller procesudstyr. Eller som direktøren for KEN Hygiene Systems life science-division Martin Storm Marum skildrer efterspørgslen:

”I life science kan du ikke have en kolbe eller et prøveglas, uden at du har en vaskemaskine. De bliver brugt alle steder, og vi kan tydeligt mærke, at den danske life science-sektor vokser i disse år.”

Underbordsmodel på vej
KEN Hygiene Systems – opkaldt efter stifter Kaj E. Nielsen – har leveret vaske- og desinfektionsmaskiner til hospitaler, laboratorier og industri siden 1941. I 2018 startede virksomheden en dedikeret life science-division, som forhandler autoklaver og egenproducerede vaskemaskiner til desinfektion, herunder maskiner til GMP. Virksomheden har 40 kørende teknikere, der servicerer life science-kunder on site i hele Danmark.

Den nyudviklede vaskemaskineserie IQ, som lige nu består af IQ4, 5 og 6, udvides efter jul med den mindre IQ3, som er en underbordsmodel til småt brug. Den modulopbyggede IQ-serie imødekommer alle relevante standarder i sektoren, deriblandt ISO 15883-1-2-5 og UL.

Målet med IQ-serien har været at skabe desinfektionsløsninger, der bruger mindre vand og strøm, arbejder hurtigere, kan placeres side om side, støjer mindre og bruger mindre kemi.

Færre tunge løft
På et skandinavisk marked, hvor arbejdsmiljø tages meget alvorligt, er spørgsmålet om ergonomisk korrekte arbejdsstillinger et vigtigt parameter i vurderingen af vaskemaskiner til desinfektion.

I stedet for at levere maskinerne med forskellige racks til forskelligt udstyr kommer IQ-serien med et modulopbygget fleksibelt rack, hvor de enkelte elementer i racket nemt kan udskiftes efter behov.

”Det betyder, at du ikke skal stå og løfte på tunge racks, hver gang du går fra én procedure til en anden”.

Miljø og økonomi
IQ-serien adskiller sig især fra andre vaskemaskiner ved at have et meget lavt vandforbrug. For eksempel bruger IQ4 12 liter vand i en skyllefase. Det lave vandforbrug smitter positivt af på både kemibehov og økonomi, og så er det pludselig ikke kun på de mest miljøbevidste life science-markeder, at kunderne kan se værdien i en IQ-maskine:

”Når du har et lavt vandforbrug, har du også et tilsvarende lavt energiforbrug til opvarmning af vandet, og du sparer ligeledes på kemien, der doseres i forhold til vandet. Alt i alt giver det en positiv effekt på miljøet og økonomien. I Danmark og beslægtede europæiske markeder vejer miljøhensynet tungt, mens den økonomiske gevinst er noget, man forstår ude i verden.”

Produkter fra KEN Hygiene Systems distribueres til 148 lande. Virksomheden har flere fabrikker i udlandet, men alle maskiner til hospitaler, laboratorier og farmaceutisk industri er fremstillet i Danmark, hvor KEN Hygiene Systems har udvikling, produktion, samling, test og service i hovedkvarteret i Brobyværk syd for Odense. Her er også et showroom, hvor kunder kan se aktuelle modeller og få inspiration til design af nye vaskeområder.

Kan stå side om side
Kvadratmeter kan være dyre, og KEN Hygiene Systems ønsker ikke at være grund til, at laboratoriet får unødigt vokseværk. Derfor har IQ-serien fået et lille footprint.

”Selv om IQ har et kammer på størrelse med mange konkurrenters, fylder maskinen meget lidt i rummet, fordi al teknik er placeret over eller under kammeret i stedet for ved siden af. Derfor kan maskinerne også stå side om side helt op ad hinanden, hvor man normalt vil indlægge afstand med plads til serviceområde, hvis man vil opstille flere maskiner,” forklarer Martin Storm Marum.

Nye laboratorier skyder løbende op i både etablerede og helt nystartede life science-virksomheder, og KEN Hygiene Systems hjælper gerne med projekteringen, når der skal designes nye vaskeområder i dansk life science.

Fabrikant Kaj E. Nielsen og Gudrun E. Nielsens Fond har siden 1986 ejet aktiemajoriteten i KEN Hygiene Systems. Fondens formål er at sikre virksomhedens fremtid. Derudover støtter fonden almennyttige formål i Danmark og udlandet, men især i lokalområdet på Fyn. Hvert år uddeler fonden et legat på 20.000 kroner til en sygeplejerske med et projekt inden for desinfektion.

Læs mere på www.ken.dk

I Danmark og beslægtede europæiske markeder vejer miljøhensynet tungt, mens den økonomiske gevinst er noget, man forstår ude i verden.

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...