Moderne ledere mestrer gig economy

Toby Toudal Nielsen, direktør for Norden hos COMATCH.

Af:

I en digitaliseret verden, hvor projektarbejde er hverdagskost i organisationer, er det nødvendigt for ledere at være hurtige til at samle teams, der tilsammen besidder den nødvendige ekspertise for at opnå fremdrift samt resultater.

Det betyder ofte, at de interne ressourcer må suppleres med eksterne konsulenter og eksperter for at projektet kan komme i mål til tiden. Blandt mere konservative ledere anskues eksterne konsulenter som et nødvendigt onde, på trods af at omkostningerne de seneste år er faldet drastisk i takt med et stigende udbud af højt kvalificerede eksperter.

Et overset aspekt er, hvordan eksterne konsulenter, som en del af en Flash Organisation, ikke alene bidrager med den nødvendige ekspertise, men også er med til at skabe en anden dynamik, der kan komme virksomhedens faste medarbejdere – og virksomheden som helhed – til gode på længere sigt.

Højere standarder for fremtidens virksomheder
I takt med den stigende automatisering af repetitivt arbejde, vokser behovet for specialisering inden for især software, digitale kompetencer samt erfaringen med at drive denne transformation. Denne omstilling genererer et behov for ledere med et solidt overblik, der er villige til at træffe beslutninger og vælge de rette ressourcer til at indgå i projektteamet. For at komme i mål inden for projektets tids- og budgetmæssige rammer, er der behov for adgang til medarbejdere med den nødvendige kompetence og eksterne konsulenter med rette ekspertise, som kan understøtte projektet.

En dynamisk hverdag med projektarbejde sørger for kontinuerlig forsyning af friske udfordringer. Når faste ansatte indgår i Flash Organisations bestående af såvel interne som eksterne ressourcer, har de chancen for at bryde fri af deres definerede roller og få gavn af ekspertise, som ellers ikke står til rådighed til daglig. Den frihed samt de oplagte muligheder for at optjene værdifulde erfaringer og ny viden som en del af et effektivt team med komplementerende ekspertise, er med til at sikre mere engagerede og motiverede medarbejdere, der samtidig føler, at de er med til at skabe noget nyt.

Fleksible virksomheder, der hyppigt gør brug af Flash Organisations, er samtidig attraktive for vordende medarbejdere. Med en moderne arbejdsstyrke, der har vænnet sig til en gig economy, er det lettere for ledere og virksomheder at tiltrække ny arbejdskraft i fremtiden, hvis de har ry for at give deres medarbejdere chancen for kontinuerlig udvikling med hyppigt tværfunktionelt arbejde, der ikke kan defineres af en simpel jobtitel og ikke lader sig begrænse af en fast afgrænset pulje af ressourcer.

De nye generationer bryder med det traditionelle ansættelsesforhold
Blandt de største proponenter for den såkaldte “gig economy” finder vi millennials og generation Z. En rapport fra PwC fremhæver, at det oftest er dem, der bryder med opfattelsen af fastansættelse som ideal. De har andre værdier i forhold til karriere, og de sætter i højere grad pris på fleksible arbejdspladser, hvor de hverken er bundet til et fast fysisk arbejdsmiljø eller anvender sine kompetencer inden for et enkelt arbejdsområde.

Endvidere er de langt mere tilbøjelige til at prøve kræfter med et nyt arbejde eller en tilværelse som selvstændig, fordi de behøver fleksibiliteten og det øgede ansvar, som kommer af at være en del af forskellige projekter. Ledere og virksomheder, der forstår gig economy og er i stand til at beherske Flash Organisations, får succes i fremtiden.

Flash Organisations

  1. En Flash Organisation er et team af eksperter, der sammensættes for at løse en bestemt opgave, hvorefter teamet opløses igen.
  2. Teamet består typisk af internt personale samt eksterne konsulenter udvalgt efter hvilke kompetencer, der er behov for.
  3. I modsætning til almindelige projektgrupper kan Flash Organisations samles ekstremt hurtigt i kraft af matchning-teknologi – og de kan opnå bedre resultater på kortere tid.

Gig economy

  1. Et frit markedssystem, hvor midlertidige stillinger er almindelige, og organisationer indgår kontrakter med selvstændige konsulenter i en kortvarige periode med defineret projekter og arbejdsopgaver.
  2. Digitaliseringen og globaliseringen har gjort arbejdsmarkedet mobilt, hvilket har åbnet op for mere fleksible arbejdsforhold.
  3. Selvstændige konsulenter drager fordele af markedssystemet, og arbejder indenfor det arbejdsområder, som de selv ønsker.

COMATCH
Understøtter virksomheder og konsulenthuse med interim managers, management konsulenter samt industrieksperter, og har gennemført over 2.300 projekter i det meste af Europa, Kina samt USA. COMATCH tilbyder adgang til et netværk bestående af flere end 10.000 selvstændige projekt ledere, interim managers, management konsulenter samt industrieksperter med erfaring fra ledende konsulenthuse samt internationale virksomheder.

Læs mere på

comatch.com

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...