Robotter gør Danmark stærkere

Af:

Af Søren Peter Johansen, sekretariatsleder af DIRA Dansk Robot Netværk.

Søren Peter Johansen, sekretariatsleder af DIRA – Dansk Robot Netværk.

Robotter er et godt mål for om en virksomhed har viljen og evnen til at implementere avanceret teknologi. Derfor spørger jeg ofte om antallet af implementerede robotter, når jeg skal vurdere hvor teknologimoden en virksomhed er.

Indtil nu har det første argument for at indføre robotter ofte været at spare arbejdskraft. Og i Danmark, hvor vi har gode, høje lønninger, bidrager sparet arbejdskraft til en ekstra god business case.

Flere nyere rapporter viser imidlertid, at virksomheder som anvender avanceret teknologi og robotter er bedre til at fastholde og skabe jobs end lavteknologiske virksomheder; især når virksomhederne samtidig sikrer, at medarbejderne bliver opkvalificeret til at anvende teknologierne.

Virksomhederne bliver ganske enkelt mere effektive til at fremstille produkter i en højere kvalitet, så de kan klare sig bedre i den globale konkurrence. Det betyder at robotterne på sigt er med til at skabe flere jobs end de fortrænger.

Derfor støtter flere fagforeninger, såsom 3F og Dansk Metal, indførelse af flere robotter. Dansk Metal er gået så vidt, at de i 2016 vedtog en resolution om, at Danmark skulle være verdensførende i anvendelse af robotter i 2021.

Heldigvis er Danmark godt med – vi har allerede taget godt imod mange robotter. Ifølge de aktuelle robotstatistikker som DIRA har været med til at indsamle for den internationale robot sammenslutning, IFR, ligger vi netop nu på en global sjetteplads, når vi opgør antal installerede robotter per industrimedarbejder.

Mørke skyer i horisonten!
Men ikke alt er rosenrødt. En nærmere analyse af tallene viser, at Danmark sakker bagud i kapløbet om at anvende robotter. Selv om robottætheden i Danmark, i gennemsnit over de seneste 5 år, er steget med 6% om året, rækker det kun en 30’te plads i verden.

Mange andre lande har en større vækst i robottætheden, f.eks. steg den med 22% og 14% i Slovakiet hhv. Slovenien – to lande som vi normalt ikke betragter som højteknologiske.

Hvis tendensen holder frem til år 2023, vil bl.a. disse to lande have en større robottæthed end Danmark, der målt på robottæthed vil være presset ned på en 11. plads. Så er der langt til, at vi kan opfylde Dansk Metals vision om at være verdensførende i anvendelse af robotter!

Hvad kan vi gøre?
Først skal vi erkende, at den manglende investering i robotter og anden avanceret teknologi truer danske virksomheders konkurrenceevne, som er en forudsætning for en fortsat høj velfærd. Dernæst skal vi udpege potentialer og overvinde barriererne i virksomhederne.

Dansk Metal, Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) samt Dansk Industri (DI), udsender jævnligt rapporter, der adresserer netop dette. Rapporterne peger på store potentialer, og udpeger de største barrierer som manglende tid og adgang til viden.

Så prioritering af tid og anskaffelse af viden om robotteknologi er vigtigere end nogensinde før!

Derfor disse tre pragmatiske råd til virksomheder, der vil i gang med robotter:
1) Start med en simpel proces. Fokuser ikke på produktiviteten, men på indsamling af ny teknologividen.
2) Informer og inddrag medarbejderne, og brug dem som har lysten. Uddan dem og lad dem lege og lære ved at anvende de nye teknologier.
3) Deltag i ERFA grupper med ligesindede virksomheder og personer, og dan evt. partnerskab med en eller flere andre virksomheder, som kan bringe ny viden ind i virksomheden på kort og lang sigt.

Mange virksomheder åbner for besøg af organisationer og netværk. Senest har DIRA netværket besøgt de tre meget forskellige virksomheder: Hav Line, en større virksomhed, der anvender robotter i stor stil til sortering, palletering og transport af laks; Leth Beton, en mellemstor virksomhed, der for nylig har købt de første to robotter til slibning af betontrapper, samt Aalborg Universitetshospital, der nu anvender industriel teknologi og robotter til sporing, kvalitetssikring og håndtering af blodprøver.

Disse virksomheder er nomineret til DIRA Automatiseringsprisen 2019 for ved brug af robotter at øge produktiviteten, mindske nedslidningen og ikke mindst at inspirere andre.

Er du blevet nysgerrig på hvordan din virksomhed kan komme i gang med anvendelsen af robotter og avanceret teknologi? Så besøg hi19, Skandinaviens største industrimesse, hvor du fra 1.-3. okt. i Herning Messecenter vil kunne møde den partner, der kan hjælpe dig i gang eller videre med robotter og ny teknologi.

God fornøjelse med din næste robot og god læselyst!

Læs hele udgivelsen i sin helhed elektronisk:

Industriens Danmark

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...