Troldmandens værksted

Af:

Smykker er efterhånden noget, man kan købe overalt – modebutikker, stormagasiner og selv større supermarkeder har et udbud af glitrende smykker. Heldigvis er der stadig nogle klassiske guldsmede tilbage, hvor man holder det traditionsrige håndværk i live. W&J har besøgt tre guldsmede for at høre, hvordan de kom ind i branchen, og hvad de holder mest af i faget.

Elsker at bruge hænderne hver dag

Liva Folkvardsen holder af at udtrykke sig kreativt gennem sine smykker. De sidste 10 år har hun styret værkstedet hos kongelig hofleverandør P. Hertz.

Hvor længe har du arbejdet som guldsmed?
“Jeg startede i lære som 19-årig, og det er 15 år siden nu. Jeg havde gået i gymnasiet og ville egentlig være biolog, men så fik jeg muligheden for en læreplads og sprang til, fordi jeg gerne ville prøve noget kreativt. De sidste 10 år har jeg været hos P. Hertz, og det er jeg virkelig glad for, fordi alle dagene er forskellige, og jeg får lov til at udføre utrolig mange spændende og udfordrende guldsmede- og design-opgaver. Den ene dag er det måske en reparation, den næste et unikasmykke, der skal laves fra bunden af”.

Hvad er dit yndlingsmateriale?
“Det er 18 kt guld, for det er simpelthen så lækkert at arbejde med. 24 kt er for blødt, 14 kt er for hårdt, synes jeg. 18 kt er en fin mellemvej”.

Hvilke ædelsten holder du mest af?
“Det er svært, for der er rigtig mange, men skal jeg vælge én, må det blive diamanten, fordi den har nogle helt særlige egenskaber. Den er hård og kan tåle varme, når man lodder på ringen. Og så reflekterer den lyset på en måde, der får hele smykket til at lyse op”.

Hvilke af dine mange smykker husker du bedst?
“Uh, det er svært at vælge, for der er rigtig mange – men en sjov opgave var en helt særlig brodersaks, vi lavede i 18 kt guld med brillanter. Det var meget specielt, fordi det var en gave fra Det Danske Håndværk til Hendes Majestæt Dronning Margrethe”.

Kærlighed til faget

Jochen Wolfgang Neustädter har arbejdet med smykker i hele sit voksenliv. Han elsker mangfoldigheden i faget og arbejder i dag hos Boutique Bolou i Charlottenlund.

Hvor længe har du arbejdet som guldsmed?
“Siden jeg kom i lære i Tyskland i 1982. Jeg har arbejdet med smykker hele mit liv – kun afbrudt af min værnepligt”.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?
“Vores fag har så bred en vifte af opgaver og muligheder. Jeg er glad for at have et arbejde, hvor jeg er med i hele processen: Jeg taler med kunder, designer smykker og fremstiller dem selv. Der er næsten ingen andre håndværksfag tilbage, hvor man kan lave alt fra bunden af, hvis man vil – det er der en meget stor tilfredsstillelse i. Og så er det ikke kun håndværk. Der er også det intellektuelle arbejde, når man researcher og udvikler nye smykker”.

Hvad er dit yndlingsmateriale?
“Det må nok være platin, fordi det er kongedisciplinen inden for håndværket. Der er ikke så mange, der behersker den teknik, fordi materialet er sejere, har et højere smeltepunkt og generelt bare er sværere at forarbejde. Men samtidig giver det nogle ekstreme muligheder, og følelsen af det tunge materiale er fantastisk. Når det er sagt, så har alle materialer deres helt egen verden. Jeg elsker også sølv, det er efter min mening et af de smukkeste materialer, vi har – også selvom det er meget langt væk fra platin i både pris og sværhedsgrad”.

Hvilke ædelsten holder du mest af?
“Jeg holder meget af alle former for farvede sten. I Danmark er der ikke så mange, der går med farvede ædelsten, men det prøver vi hos Bolou at prikke lidt til, bl.a. med turmaliner og naturligt farvede safirer, som er fantastiske sten. Jeg synes godt, man må være lidt mere modig og bruge flere farver i sine smykker”.

Hvilke af dine mange smykker husker du bedst?
“Privat er det nok mit mesterstykke fra mesterprøven i 1994. Men det mest spektakulære, jeg har lavet, var kort efter jeg var udlært i Tyskland. En tysk industrimogul havde bestilt et sæt med ring, ørehængere og collier, og vi var tre mand, der arbejdede på det i lang tid. Det indeholdt bl.a. en gigantisk smaragd på 67 ct og ca. 230 ct diamanter i top kvalitet. Selvom jeg i årenes løb har lavet mange spektakulære smykker for både kendte og velhavende kunder, står denne opgave stadig klarest i min hukommelse”.

Forelsket i formgivning

Katrine Salmon er den ene halvdel af Guldsmed Ghita Ring & Katrine Salmon. Hun elsker friheden til at arbejde kreativt med ædelmetaller.

Hvor længe har du arbejdet som guldsmed?
“I 15 år. Jeg har altid villet være guldsmed, men da jeg skulle uddannes, kunne jeg ikke få en læreplads, så derfor blev jeg først udlært som dameskrædder. Umiddelbart bagefter tog jeg guldsmedeuddannelsen. Begge fagene handler meget om formgivning, så på den måde hænger det egentlig meget godt sammen”.

Hvad er det bedste ved dit arbejde?
“Jeg kan godt lide at skabe noget fra bunden af. I virkeligheden kunne jeg nok også være blevet møbelsnedker. Der er dog noget særligt ved at arbejde med metaller, for man kan altid smelte dem om og starte forfra. Det giver mange muligheder for at eksperimentere på en anden måde end, hvis man syr eller arbejder i træ. Og så er jeg virkelig glad for at være, hvor jeg er, fordi jeg har friheden til at være kreativ”.

Hvad er dit yndlingsmateriale?
“Det er svært at sige, jeg holder af både guld og sølv, men sølv er dejligt nemt at arbejde i, fordi det er blødere”.

Hvilke ædelsten holder du mest af?
“Jeg arbejder faktisk ikke så meget med sten, fordi min tilgang er meget formmæssig. Jeg kan godt lide at bygge et smykke op omkring formen og lade det rene metal være i centrum. Guld og sølv er fascinerende metaller, der rummer mange muligheder. Ind imellem giver det mening for mig at bruge perler og sten, men generelt forsøger jeg at holde mine smykker enkle og minimalistiske”.

Hvilke af dine mange smykker husker du bedst?
“Det mest udfordrende var nok min svendeprøve, men ellers er jeg mest glad for mine bølge-armbånd og -ringe, fordi det her er lykkedes mig at skabe nogle unikke former. Der er tale om enkle smykker, men de er alligevel anderledes end alt, hvad jeg ellers har set, så dem er jeg meget stolt af”.

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...