Tranedans

Guldsmed Ole Lynggaard brugte tre år på at udvikle trane-smykkerne.

Af:

Ole Lynggaard har netop lanceret en kollektion inspireret af traner. Den erfarne guldsmed brugte årevis på at nærstudere de elegante fugle, før han tegnede og klippede sig frem til de endelige designs.

Slanke træk, beslutsomme bevægelser og en spektakulær dans: Tranen er et fængslende væsen. Det opdagede den erfarne guldsmed Ole Lynggaard for flere år siden, og det blev startskuddet til en lang, kreativ rejse for at skabe de udsøgte Cranes – en nummereret særkollektion fra et af Danmarks største og mest kendte smykkemærker.

Tegnede og klippede sig frem
Ole Lynggaard har før prøvet at blive inspireret af dyreverdenen, bl.a. af elefanter og slanger. Og fra det øjeblik, han første gang så smykkepotentialet i tranen, var der ingen vej tilbage. Han tilbragte hundredvis af timer på kreativ udvikling i værkstedet.

I tre år nærstuderede, tegnede, foldede og modellerede Ole Lynggaard traner, indtil han endelig var klar til at sende sine egne fugle ud i verden.

“Jeg har lavet utallige tegninger og håndklippede traner for at sikre mig, at smykketranernes bevægelser er helt perfekte. Svævende traner hænger fra kroge i loftet, og der står modellerede traner på mit skrivebord. Jeg må have brugt et halvt dusin skitsebøger. Jeg er meget stolt af det udsøgte håndværk og letheden i det endelige resultat. Disse smykker udtrykker min vision på helt perfekt vis”, forklarer Ole Lynggaard.

Tranen som symbol

Den langlemmede trane tilskrives symbolsk betydning over hele verden. Indianske fiskere betragtede flyvende traner som et tegn på held. I orienten betyder tranen lykke, skønhed og langt liv. I Japan er tranen et helligt dyr, som siges at kunne leve i tusinde år. Fuglens monogame væsen gør den til et naturligt symbol på troskab og kærlighed. I det gamle Grækenland og Rom var tranen et symbol på lys og forår.

Se smykkerne i galleriet nederst på siden

En del af dyrefamilien
Ligesom de eftertragtede Snakes- og Elephant-designs er også Cranes et udtryk for Ole Lynggaards egen fortolkning.

Hans smykketrane er en hybrid af forskellige tranearter, for kollektionen rummer både den japanske tranes langhalsede elegance, Jomfrutranens rødøjede skønhed og den almindelige tranes venlige fremtoning.

Fuglens udtryksfulde næb, nedre hals og ben er bragt til live i rødguld, som står i smuk kontrast til halsen og de graciøse vingers silkematte hvidguld. Hoved, hals og ben er udførligt besat med hvide diamanter i forskellige størrelser, mens en dueblodsfarvet rubin udgør fuglens røde krone.

“Det er en ekstremt tidskrævende proces at lave en ny kollektion. Det er ingen hemmelighed, at jeg ikke længere er en ung mand – men der er ingen udløbsdato på kreativitet. Jeg arbejder stadig og og får mange nye ideer. Jeg ser frem til at udforske Cranes endnu mere og til at udvikle flere dyredesigns”, siger Ole Lynggaard.

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...