Tilbage til fremtiden

Af:

Af Kåre Peitersen, skrivende redaktør

Et armbåndsur siger noget om tiden lige nu. Men det kan meget ofte også fortælle noget om fortiden.

Der er retro- og vintagetendenser overalt, og rigtig mange ure i disse år er inspireret af tidligere epoker eller historiske modeller.

Det kan være, man henter inspiration fra dykkerurene i 1960erne, kronograferne i 1970erne eller de tidlige piloture i 1920erne, men der er også masser af deciderede relanceringer og genfortolkninger af konkrete modeller, som fx Cartiers Santos, Zeniths El Primero og Omegas måneur.

Det er en helt fast del af urmærkernes filosofi at udnytte og genfortolke deres heritage, og misforstå mig ikke, resultatet er som oftest både smukke, fascinerende og – ikke mindst – populære modeller.

Men man kan indimellem godt få den tanke, at det kunne være givende med lidt flere designsatsninger og moderne, måske ligefrem vilde ideer.

Det sker dog også, at mærkerne skifter spor og prøver helt nye ideer af, både når den teknologiske indmad skal opdateres, og når designet skal have et helt nyt udtryk. Det kan såmænd også være risky business over for en typisk meget trofast fanskare, spørg bare Audemars Piguet, der på SIHH i Geneve høstede en meget blandet modtagelse for deres nye kollektion Code 11.59, som mærket har brugt mange år på at udvikle.

Personligt er jeg ikke helt solgt på konceptet og ville nok stadig foretrække et Royal Oak, men uanset hvad man synes om Code 11.59, så må man tage hatten af for, at Audemars Piguet turde tage chancen og gå helt nye veje.

Når det gælder smykker, er der om muligt endnu flere designmuligheder, end i urverdenen. Nogle er til rendyrket minimalisme, andre til snørklede eller figurative designs. Fælles for de fleste smykker er dog, at de ofte markerer en livsbegivenhed af en slags, og på den måde også forholder sig til historien – på et meget personligt plan.

Her i Watches & Jewellery har vi samlet en bred vifte af både ure og smykker, så du kan danne dig et overblik over tendenserne lige nu. Du kan bl.a. møde nogle af de danske guldsmede, der holder håndværket i live og stadig fremstiller unikke smykker i hånden – men med moderne teknologi i ryggen.

Du kan også komme med til urmesserne i Geneve og Basel, og så er der baggrundshistorier om nogle af urhistoriens store klassikere, hvoraf flere kan fejre runde 50-års fødselsdage i år.

Så er det op til dig selv, om du er til retrodesign eller foretrækker de helt moderne linjer i dine smykker og ure.

God læselyst!

Læs hele udgivelsen i sin helhed elektronisk:

Watches & Jewellery

Mest læste på BusinessReview.dk

de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...